Ediția aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European ar fi trebuit să aibă loc anul trecut dar, din cauza pandemiei, se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021 în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania).
Euro 2020 este prima mare competiție la nivel internațional care se va desfășura cu spectatori în tribune, chiar dacă numărul acestora este limitat.
Și în România, la fel ca în celelalte orașe europene în care au loc meciurile, vor fi luate măsuri speciale din cauza pandemiei de COVID-19.
Fiecare bilet va
conţine data și ora de
prezentare la stadion
Prin aprobarea Memorandumului Ministerul Tineretului și Sportului, Guvernul României s-a angajat să adopte legislația necesară, astfel încât meciurile din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 organizate în 2021 pe teritoriul României să se poată desfășura cu prezența în tribune a unui număr maxim de 13.000 de spectatori, reprezentând 25% din capacitatea tribunelor Arenei Naționale.
Decizia Guvernului României este una justificată, pe fondul angajamentelor asumate de România, având în vedere că exista riscul excluderii din circuitul EURO, ca urmare a deciziei UEFA ca toate meciurile din cadrul turneului să se desfășoare cu spectatori, într-un regim controlat și sigur din punct de vedere al sănătății fanilor, conform Ministerului Tineretului și Sportului.
Spectatorii, testați și verificați
Structura Locală de Organizare a EURO 2020 la București și Federația Română de Fotbal au pregătit un plan de acces al spectatorilor într-o proporție de 25% din capacitatea Arenei Naționale – locul unde vor fi găzduite cele 4 meciuri atribuite. Pilonii pe care s-a construit acest scenariu sunt:
➔ Fiecare spectator va fi testat și/sau verificat în ziua meciului.
➔ UEFA nu impune testare individuală, dar a dat ca exemplu planul suplimentar de la București, pe care îl susține și la care contribuie financiar.
➔ Suporterii străini care și-au păstrat biletele sunt core fans, astfel încât îi interesează doar meciurile, nu turismul. Există, deci, o probabilitate extrem de redusă ca aceștia să stea mai mult de 48h pe teritoriul României.
➔ Nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special. Este declarat eveniment „de interes public și de importanță națională“ prin HG 1093/2013.
Banca tehnică și rezervele echipei Chelsea Londra la meciul cu Atletico Madrid din optimile de finală ale Ligii Campionilor de pe Arena Națională, 23 februarie 2021 - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin
În această formă și cu aceste argumente, planul de acces al publicului în proporție de 25% este deja avizat de UEFA, Institutul Național de Sănătate Publică și a întrunit consensul Comitetului Interministerial EURO 2020, la ședința din 3 martie 2021.
În această idee vor fi create fluxuri separate de intrare și ieșire pentru fiecare zonă a stadionului în care vor fi spectatori. Fiecare bilet va conţine data, dar și ora de prezentare la stadion, pentru a se evita aglomeraţia.
Pentru EURO 2020 se aplică Protocolul UEFA privind accesul spectatorilor în stadioane, completat de Protocolul Local pentru EURO 2020.
Structura Locală de Organizare (LOS) va institui un filtru suplimentar al spectatorilor admiși la meciurile EURO 2020. Acest filtru este necesar din cauza structurii eterogene a spectatorilor, de pe tot cuprinsul României, dar și din străinătate.
De asemenea, este luată în calcul testarea rapidă a spectatorilor înainte de intrarea pe stadion.
Meciurile programate pe Arena Națională
Austria - Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00)
Ucraina - Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00)
Ucraina - Austria (21 iunie, ora 19:00)
În afara meciurilor din Grupa C, tot Bucureştiul va găzdui şi o optime de finală pe care o vor disputa câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).
Arena Națională este „Locație de încredere“
Arena Națională a obținut certificarea „Locație de încredere“ în urma unui audit complex în care au fost verificate aproape 400 de puncte din stadion pentru măsuri anti-COVID-19.
Evaluarea s-a efectuat de către o echipă de auditori DEKRA pe parcursul a 2 zile și a inclus o etapă de verificare a funcționalității măsurilor de securitate sanitară înaintea, în timpul și după meciul România – Germania din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.
Listele de verificare au fost unele complexe, compuse din 266 puncte de verificare pe aspectele generale și 129 puncte de verificare pe aspectele specifice UEFA.
Evaluarea riscului pe formularul UEFA – OMS arată că riscul îmbolnăvirii cu
COVID-19 la deschiderea tribunelor Arenei Naționale la o capacitate de 60% este very low (foarte scăzut).
Certificarea DEKRA „Locație de Încredere“ confirmă faptul că măsurile implementate de către Federația Română de Fotbal în vederea respectării reglementărilor și protocoalelor naționale și internaționale de sănătate și igienă precum și a procedurilor stabilite de către forurile internaționale sunt complete și funcționale, siguranța spectatorilor și personalului fiind asigurată.
Totodată, este o confirmare că viitoare meciuri la nivel național și internațional se vor desfășura în siguranță.
Portofoliul larg de servicii furnizate de DEKRA prin intermediul experților calificați, independenți și imparțiali, variază de la testarea și certificarea produselor și sistemelor de management, audituri și evaluări obligatorii și voluntare, inspecția vehiculelor, la inspecții industriale și a construcțiilor, consultanță în materie de siguranță, precum și cursuri de formare, și muncă temporară.