În România, este așteptată o mișcare de protest împotriva supermarketurilor. Începând de luni, 10 februarie, timp de o săptămână, clienții sunt îndemnați să se îndrepte doar spre producătorii autohtoni.
Cei care au inițiat această mișcare suțin că doar așa pot susține economia locală și pot alege produse proaspete.
Varză, cartofi, fasole: 25% mai scumpe la piață ca în supermarket. Ouă, mere preț dublu. Ce boicotăm
Doar că în piață prețurile nu sunt la fel de atractive. Produsele de bază sunt mai scumpe decât cele de la magazin. Acest fapt poate fi urmarea costului ridicat de producție, după cum spun fermierii. Însă, de multe ori, prețurile sunt crescute de intermediari.
Aceștia cumpără o cantitate mare de produse de la producători, la prețuri foarte mici, apoi le vând de câteva ori mai scump.
Varză, cartofi, fasole: 25% mai scumpe la piață ca în supermarket. Ouă, mere preț dublu. Ce boicotăm - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
mai este o situație de discutat atunci când vrem să cumpărăm din piață. Pe tarabe nu sunt numai produse 100% românești. Legume din Grecia sau Turcia pot fi cumpărate pe bani mai mulți ca în supermarket.
Newsweek a comparat prețurile din mai multe piețe și supermarketuri. Vă prezentăm o medie a prețurilor la câteva dintre produsele cel mai des cumpărate de români.
Varza 6 lei/kg – 5 lei/ kg supermarket
Cartofi 4 lei/ kg – 3 lei/ kg supermarket
Mere 6 lei/kg (piață) – 4 lei/ kg supermarket
Morcovi 5 lei / kg – 3 lei/ kg supermarket
Sfecla 3 lei / kg – 2,5 lei /kg supermarket
Ceapa roșie 10 lei/ kg – 4-5 lei/ kg supermarket
Pătrunjel 2 lei /legatura – 1,5 lei/leg - supermarket
Leuștean 5 lei / legătura – 4,5- 5 lei lei/ leg - supermarket
Oua 2.5 lei/ buc – 0.5 lei/buc – 1 leu/buc - supermarket
Fasole uscată 15 lei/ kg – 10 lei/kg supermarket
Dovlecel 12 lei/ kg – 10 lei / kg supermarket
Nucă 60 lei kg (piață) – 50 lei/ kg supermarket
Românii vor să boicoteze supermarketurile
Boicotul supermarketurilor din România nu este o idee originală. În Croația, unul din cele mai mari supermarketuri KONZUM a anunțat că reduce prețurile la 250 de produse autohtone care nu sunt acoperite de decizia guvernului anunțată privind limitele de preț.
Citește și: Boicotul clienților. Un supermarket ieftinește 250 produse cu 30%. „Prețuri mici până în iulie”
Și în România supermarketurile au dese campanii de reduceri, iar multe produse sunt chiar mai ieftine decât prețurile afișate mai sus.
Foto: freepik.com
În România, prețuri mai mici ca în Bulgaria și Ungaria
Mai mult, în 2024, conform unui raport Numbeo, „Indicele prețurilor la alimente” în România a fost de 36,4. Adică, un român a plătit pe alimente doar 36,4% din cât a dat un newyorkez.
Citește și: Unde sunt prețuri mai mari în supermarket: România, Ungaria sau Bulgaria? Unde e viața mai bună?
În Ungaria, deși guvernul condus de Viktor Orban, prietenul lui Putin, a plafonat o serie de prețuri, „Indicele prețurilor la alimente” a fost de 39,5 în 2024. Ceea ce înseamnă că alimentele sunt, în medie, cu peste 3% mai scumpe decât în România.
Și în Bulgaria alimentele sunt mai scumpe ca în România. „Indicele prețurilor la alimente” calculat de Numbeo pentru 2024 a fost de 37,6. Adică, cu 0,8% mai mare ca în țara noastră.
Citește și: Care este cel mai scump oraș din lume? Salariul mediu, de șapte ori mai mare decât în București
În UE, alimente mai ieftine ca în România sunt doar în Polonia. Dacă „Indicele prețurilor la alimente” în România a fost de 36,4 în 2024, în Polonia a fost de 35,9. Respectiv, cu 0,5% mai mic.
În ceea ce privește atracția românilor pentru supermarketuri, aceasta vine atât datorită prețurilor, pentru că fiind mulți retaileri pe piață, aceștia trebuie să atragă clienți, dar și pentru că pot găsi o varietate mare de produse în același loc. Astfel, pot cumpăra fructe și legume proaspete, carne, lactate, pâine, băuturi sau cosmetice, din același loc.
Citește și: Ce mașini își permit românii? 65% au peste 16 ani. Nu își pot lua una nouă din salariul mediu
Pe de altă parte, mulți vor să-și aleagă singuri produsele, nu să plătească o pungă în care vânzătorul pune ce produse vrea. Și nu de puține ori, prețurile unor fructe și legume de pe tarabele din piețele românești, dar care provin din alte țări, sunt mai scumpe față de aceleași sortimente din supermarketuri.