Unde merg românii în concediu cu vouchere de vacanță? Unii le refuză. Care e motivul?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.05.2025 - 16:00
Unde merg românii în concediu cu vouchere de vacanță? Unii le refuză. Care e motivul? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Unde merg românii în concediu cu vouchere de vacanță? Unii le refuză. Care e motivul? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Unde merg românii în concediu cu vouchere de vacanță? Unii le refuză. Care e motivul? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Unde merg românii în concediu cu vouchere de vacanță? Unii le refuză. Care e motivul? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Mulți români au primit în anii trecuți vouchere de vacanță pentru a merge în concediu la mare sau la munte. Anul acesta suma s-a înjumătățit și, mai mult, condițiile de acordare s-au schimbat. Unii nici nu le mai vor.

SHARE

Începând cu anul 2009, o categorie de români primesc bani pentru a merge în concediu. Este vorba despre o sumă pe care o oferea statul unor bugetari pentru a servicii turistice. 

Suma a diferit de la un an la altul, la fel și condițiile de acordare. Anul trecut, angajații din sistemul bugetar cu salarii mai mici de 8.000 de lei pau primit voucher de vacanță de 1.600 de lei. 

Anul acesta suma s-a înjumătățit. iar banii se dau abia după ce aduci factură de la cazare. 

Unii români nici nu le mai cer pentru că li se pare că este prea mare bătaie de cap. Alții acceptă chiar și această sumă, având în vedere că sunt niște bani în plus chiar dacă aceasta poate însemna două nopți de cazare.

Unde se duc românii cu vouchere de vacanță? Unii le refuză. Care e motivul?

Pe rețelele de socializare, cei care ar urma să beneficieze de astfel de ajutoare comentează despre unde ar putea să le folosească.

Citeşte şi: Vouchere de vacanță 2025. Ce document trebuie să completeze bugetarii? Schimbările apărute

”Urmează ca lumea să primească voucherul de 1600 ron ( 800 ron suporți tu, 800 statul ), trebuie o singură factură din toată suma din ce am înțeles, cei care aveți unde le folosiți?”, întreabă cineva pe un grup de pe platforma Reedit.

”Le refuz”, a răspuns un utilizator al platformei. ”Adică nici nu trebuie să le refuzi, trebuie să nu faci declarația că le vrei, până acum era invers, făceai o cerere ca să nu le primești, acum faci declarație ca să le primești”, a subliniat acesta. .

”Până acum te obligau să mergi in "vacanță" doar în locurile agreate de ei, nu puteai să plătești decât cazare sau masa (nu se primeau la muzee, spectacole sau alte servicii precum plata pentru un skipass, de exemplu)”.

”Am rămas cu ele tot timpul până în ultimul moment, când cu o lună două înainte să expire forțăm o "vacanță" doar ca să nu pierd vouchere alea pentru care deja plătisem impozit”.

”Acum, pe lângă toate astea, te mai obliga și să le folosești doar la plata a 50% din suma totală și să le ceri și factura... Deci mergi să mănânci la un restaurant cu familia, mănânci de 400 de lei, trebuie să îi spui la ospătar că vrei factură pe masa aia și pe deasupra că vrei să plătești cu doua moduri de plată (200 de lei cu cardul de vouchere și 200 cu alt card sau cu cash). Pentru mine e prea multă bătaie de cap pentru ca să câștig 800 de lei impozitați, adică 720 de lei (pe care daca vreau să-i folosesc trebuie să mai plătesc eu 800 de lei din buzunar)”, a comentat altcineva.

Citeşte şi: Vouchere de sănătate pentru tratamente în stațiuni balneare. Cine va beneficia de ajutor

”O porcarie ilogică și inutilă făcută doar să începem să refuzăm aceste vouchere iar guvernanții să poată să spună (noi vrem să vă dam, uite, vrem să vă oferim aceste facilități, dar voi nu vreți, "ce ne facem cu voi?")...”, este o altă părere. 

Alții spun că sunt bune și acestea. având în vedere că sunt totuși niște bani în plus.

”Sunt proaste dar mai bune decat absolut nimic. La privat nu exista asa ceva”, este o părere.

”Eu sincer dacă eram bugetar foloseam voucherul doar pt cazare, îmi făceam un city break la mare/munte și aia era, și la Lidl e buna mâncarea”, a spus altă persoană. 

Unde merg românii în concediu cu vouchere de vacanță? Unii le refuză. Care e motivul? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Când și cum se acordă voucherele de vacanță în 2025

Newswek a scris despre acest subiect al voucherelor de vacanță. 

Citește și: Românii vor primi 800 de lei vouchere de vacanţă. Cum pot fi folosiţi aceşti bani?

Se preconizează că în perioada mai-iunie 2025 vor fi distribuite primele angajamente, urmând ca utilizarea efectivă a voucherelor să poată începe în sezonul de vară.

Potrivit noilor reglementări, valoarea voucherelor de vacanță acordate în anul 2025 va fi de 800 de lei, sumă ce poate fi utilizată fracționat, în funcție de necesitățile beneficiarului.

Însă această sumă nu poate fi folosită decât pentru acoperirea a maximum 50% din valoarea unui pachet de servicii turistice, ceea ce înseamnă că angajatul trebuie să contribuie cu restul sumei din surse proprii.

Astfel, pentru a beneficia de întreaga valoare a voucherelor, salariatul trebuie să achiziționeze un pachet turistic de minimum 1.600 de lei.

Această prevedere este menită să stimuleze achiziția de servicii turistice complete și să încurajeze cheltuieli reale în industria turismului, reducând riscurile de abuzuri sau conversii ilegale în numerar.

Una dintre cele mai importante noutăți ale HG 400/2025 este introducerea obligației unui angajament scris.

Lista unităților turistice eligibile va fi publicată oficial pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te