Miercuri, proiectul privind înființarea Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), în subordinea Parchetului General, va fi discutat în Comisia juridică, după care va urma votul în plenul Senatului, care este cameră decizională pentru acest proiect, a precizat Goțiu.
Conform inițiatorilor, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic, iar numărul de persoane juridice condamnate în cadrul acestor dosare este de o persoană (condamnată în 2019), „ceea ce indică faptul că probabil au fost cercetate doar dosare care vizau furturile mici de lemne. Asta în condiţiile în care statisticile indică 20 de milioane de metri cubi de lemn dispărut fără acte din păduri şi valori ale prejudiciului de sute de milioane de euro anual”.
Citește și: Statistică INS: Suprafaţa regenerată de pădure în România a scăzut cu 9,6% în 2019
„Amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu (…). Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal şi în legislaţia specială din domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu va fi condusă de un procuror-şef.
Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.