Mare surpriză de la Avocatul Poporului care a contestat un tip de pensie. De ce spunem că e o surpriză.
Citește și: Alimentul perfect pentru dimineți la pensie: bogat în proteine, esențial pentru energie și sănătate
Citește și: OFICIAL Pensionarii își pot alege tipul de pensie! Alegi suma cea mai convenabilă la Casa de Pensii
Pentru că, până acum, pensionarii și organizațiile de pensionari au cerut Avocatului Poporului să atace legea pensiilor. Acești pensionari erau nemulțumiți de formula de calcul care i-ar fi lăsat cu o pensie mai mică.
Citește și: Pensie plătită în 2025 pentru pensionarii care au depus dosarul în vară. Explicația Casei de Pensii
Cei mai nemulțumiți au fost pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau în grupe de muncă. Ei au cerut Avocatului Poporului să atace legea la Curtea Constituțională susținând că nu este corect ca un an muncit în condiții grele / grupe de muncă să fie egal cu un an muncit la birou. Avocatul Poporului nu a ținut cont de această cerere.
Un tip de pensie, în pericol. Creșterile primite de pensionari, contestate la Avocatul Poporului
În final, Avocatul Poporului a decis să conteste un alt tip de pensie. Este vorba de pensiile militare care tocmai au fost reglementate în urmă cu câteva zile.
Citește și: Cum primești o pensie mai mare? Casa de Pensii te învață cum ceri o nouă recalculare. Costă zero lei
Reamintim că pensiile militare nu au fost recalculate. Avocatul Poporului a contestat joi la Curtea Constituțională noua propunere legislativă, pentru Completarea Legii nr 223/2015, privind pensiile militare de stat, adoptată, luni, de Senat, în calitate de cameră decizională.
Ce prevedea reglementarea pentru pensiile militare?
„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie", prevede actul normativ adoptat de plenul Senatului, în forma amendată de Comisia de apărare a Senatului.
Baza de calcul a pensiilor militare a fost efectiv „înghețată" la nivelul din 30 iunie 2017. După acest moment, cuantumul pensiei nu a mai fost ajustat prin actualizarea soldelor, ci a evoluat doar prin indexări anuale.
Ce pensie iau militarii?
Aceasta înseamnă că, fără modificarea bazei de calcul prin actualizări, pensiile s-au majorat doar prin indexări aplicate cuantumului aflat în plată.
Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.