Cea mai nouă informație despre Legea pensiilor din România este faptul că pensionarul are posibilitatea de a alege ori de câte ori vrea ce tip de pensie vrea!
Citește și: Care pensionari vor primi cu 1.400 lei mai mult la pensie la recalculare? Când s-au pensionat?
Singura condiție este să întocmească un dosar complet de la zero și statul român le acordă cel mai convenabil venit pe baza muncii prestate de-a lungul vieții.
Dincolo de recalculare, noua lege a pensiilor a devenit mai permisivă când vine voba de anumite categorii de pensionari. Aceștia trebuie să îndeplinească două condiții: să poată fi încadrați fie la pensie limită de vârstă sau la grad de invaliditate, în primă instanță.
Anunțul a fost făcut de către Casa de Pensii Județeană Iași și vine în sprijinul pensionarilor care vor să treacă de la o pensie limită de vârstă la una de invaliditate.
Citește și: Cine sunt pensionarii care nu mai trebuie să depună noi documente pentru recalcularea pensiei?
OFICIAL Pensionarii își pot alege tipul de pensie! Alegi suma cea mai convenabilă la Casa de Pensii
Bineînțeles că acest lucru este posibil doar cu un act justificativ și a unei comisii care să constate afecțiunile medicale. Practic, dosarul de pensie este refăcut complet doar pentru a obține pensia cea mai mare.
„Noua lege dă posibilitate unui pensionar anticipat să opteze pentru pensia de invaliditate. Acest lucru nu era posibil pe legislaţia anterioară.
Citește și: Pensie redusă cu 50 lei la recalculare pentru un pensionar. Cu ce pensie infimă rămâne? Cât a lucrat
Ce presupune acestă opţiune? Dacă vine cu decizie de încadrare de invaliditate deci urmează o procedură pe linia expertizei medicale, opțiunea se face cu luna următoare cererii dar de subiliniat este faptul că plata pensiei anticipate încetează”, a transmis Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași.
Care sunt regulile pentru o pensie mai mare?
Aceeași regulă se aplică pentru persoanele care vor să aplice de la o pensie de invaliditate pentru una limită de vârstă.
„Legea permite opțiunea inversă: de la pensie de invaliditate la pensie anticipată, evident cu încadrarea în condițiile impuse de lege: cea de vârstă, cea de stagiu contributiv, tot ceea ce înseamnă Legea 360 în vigoare acum”, au mai transmis reprezentanții Casei de Pensii Iași.
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare CONTRIBUTIVE în sistemul public de pensii, dar care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi au capacitatea de muncă diminuată din cauza:
- accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
- altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.
„Dacă persoana vrea să revină la invaliditate ia procesul de înscriere de pensie de la zero. Adică în perioada în care a primit pensie de invaliditate, cumva, se șterge și vine cu condițiile de îndeplinit în vigoare la data opțiunii. La fel este și la pensia de invaliditate”, au mai spus reprezentanții casei de pensii.
Unul dintre motivele pentru care s-a creat această opțiune este faptul că pensia de invaliditate le dă șansa românilor de a acumula venitul cu un salariu.
„La pensia anticipată nu ai posibilitatea cumulului pensie cu venituri salariale, pe când la pensia de invaliditate poți să faci cumul cu orice fel de venituri. Poate fi un argument pentru care unele persoane și bolnave. Ele pot desfășura foarte bine activități online, spre exemplu”, spun reprezentanții instituției.
Calcul cuantumului pensiei de invaliditate
La calculul punctajelor lunare, anuale și a numărului total de puncte, respectiv la cuantumul pensiei se are în vedere stagiul de cotizare contributiv realizat, perioadele asimilate stagiului de cotizare și perioadele necontributive stagiului de cotizare.
„La deschiderea dreptului de pensie anticipată, de exemplu, trebuie să îndeplinești un stagiu contributiv obligatoriu, iar cele active asimilate se iau în calcul la punctaj dar peste stagiul contributiv, pe când la pensia de invaliditate ai condiția doar să ai un stagiu contributiv în sistemul public.
Nu contează dacă este un an, 15 sau 25 de ani. Legea spune de un stagiu contributiv în sistemul public”, spune Maria Andronache.
Punctajul lunar pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, este de:
a) 0,25 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,20 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate.
„Principiul de calcul al pensiilor de invaliditate este unic. Acordăm puncte pentru perioadele lucrate, pentru perioadele necontributive cum est esomajul, plățile compensatorii. Punctele se calculează după vechimea din dosar”, au conchis reprezentanții Casei de Pensii Iași.
Pensie limită de vârstă
Pensie anticipată pot primi și persoanele care se apropie de finalizarea activității profesionale. Ei trebuie să țină cont de legislația în vigoare și de faptul că stagiul complet de cotizare nu este la fel pentru toată lumea.
Totul depinde de anul nașterii și unii români pot ieși mai devreme de 35 de ani munciți la pensie. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a elaborat un tabel pe ani pentru a vedea fiecare la ce vârstă se poate pensiona și câți ani munciți trebuie să aibă.
Totuși, rămâne regula stabilită de noua lege a pensiilor: persoanele care au mulți ani munciți sunt avantajate și primesc puncte bonus.
Află la ce vârstă ieși la pensie în funcție de stagiul de cotizare și fără să iei penalizare
”Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5.
Citește și: Pensie redusă cu 50 lei la recalculare pentru un pensionar. Cu ce pensie infimă rămâne? Cât a lucrat
Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare.
Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii a Muncicipiului București.
În cazul în care nu are acei cinci ani în plus și are doar doi sau trei ani, atunci se pensionează anticipat, și va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare dar și de stagiul complet de cotizare depășit. Aceasta este pensia anticipată.