Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector la Universitatea din Iaşi

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.03.2024 - 09:55
Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector la Universitatea din Iaşi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector la Universitatea din Iaşi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector la Universitatea din Iaşi. Tudorel Toader a pierdut funcția de rector, în fața contracandidatului său.

SHARE

Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector la Universitatea din Iaşi. Tudorel Toader a pierdut funcția de rector, în fața contracandidatului său, Liviu-George Maha. cu scorul de 67% - 33%.

În cele 12 ore de votare, la urnele UAIC s-au prezentat 741 de alegători (reprezentând 87,7%) din 844, câți aveau drept de vot (profesorii angajați ai Universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere, consilii ale facultăților și Senat).

Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector la Universitatea din Iaşi

Liviu Maha a obţinut 487 dintre acestea, iar Tudorel Toader a primit 233 voturi. 19 voturi au fost anulate, iar două buletine au fost albe. Turul doi al alegerilor s-a desfăşurat într-un context tensionat.

Duminică seară, Olga Andreea Urda a demisionat din funcţia de preşedinte al Biroului Electoral, invocând că în presă ar fi apărut unele informaţii despre viaţa sa personală.

Olga Andreea Urda este considerată o apropiată a lui Tudorel Toader, iar surse din cadrul universităţii au precizat că în acest fel Gruparea Toader ar fi încercat să amâne desfăşurarea turului doi de scrutin.

Citeşte şi: Tudorel Toader a devenit rector cu 80.000€ datorii. Azi, milionar cu Mercedes, câștigă 28.000€/lună

În cele din urmă, a fost desemnat de urgenţă un nou preşedinte al Biroului Electoral, astfel încât alegerile de luni să poată avea loc. Liviu Maha a câştigat şi primul tur de scrutin, el având cu 31 de voturi mai mult decât Tudorel Toader.

Maha este profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Tudorel Toader a fost ales rector al universităţii ieşene în anul 2014, iar în timpul guvernărilor Dragnea a ocupat funcţia de ministru al Justiţie.

A fost contestat cu vehemenţă atât de societatea civilă, cât şi de către opoziţia de la vremea respectivă, conform News.ro. Tudorel Toader a postat un mesaj pe o reţea de socializare, prin care anunţa că a pierdut alegerile,

Citeşte şi: Tudorel Toader despre pensia sa specială de 41.000 lei/lună: E dreptul meu! S-a pensionat la 56 ani

„A fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul”, a spus acesta.

După ce a amintit o parte dintre relizările sale, acesta le-a mulţumit colaboratorilor săi. „Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în acest timp, împreună cu dânşii împlinind toate realizările. Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter.

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”! Voi continua activităţile de profesor şi de avocat!”, a conchis acesta.

Pensie specială, bani fără număr, privilegii

Tudorel Toader nu vrea să îi fie tăiată pensia specială nici măcar cu un leu. Spune că e dreptul lui sfânt și nu renunță la el. Toader ia într-o lună echivalentul a 20 de pensii normale. „Aşa-zisele pensii speciale ale magistraţilor constituie un drept, nu un privilegiu.

Acesta este şi standardul UE, acordând pensie specială, chiar şi de la vârsta de 50 de ani, după exercitarea timp de 3 ani a demnităţii de judecător, la una dintre instanţele europene. Pensia specială se justifică prin multele interdicţii şi incompatibilităţii impuse magistratului”, a declarat Tudorel Toader.

„Magistratul român este magistrat european, cu precădere aplică normele juridice europene, valorificând dezlegările statuate prin jurisprudenţa instanţelor europene. Hotărârile magistraţilor români sunt recunoscute în spaţiul juridic european, după cum, la rândul lor, magistraţii români recunosc hotărârile pronunţate de către magistraţii din celelalte state membre ale UE”, a spus Toader la un post TV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te