O directivă a UE privind permisul de conducere va permite ca posesorii carnetului de categoria B să conducă vehicule care au peste 3,5 tone.
În prima fază, vehicule de până la 4,2 tone.
„La 1 martie 2023, Comisia Europeană și-a publicat propunerea legislativă privind permisele de conducere - o chestiune care ține de competența UE - cu scopul de a permite libera circulație a persoanelor și a bunurilor în întreaga UE prin modernizarea sistemului de permise de conducere.
Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce mașini mai grele de 3,5 tone. Când se va întâmpla?
Acest lucru implică transformarea permisului de conducere, îmbunătățirea siguranței rutiere și simplificarea normelor pentru cei care doresc să obțină un permis de conducere.
Citește și: Atenție, vitezomani! Cine depășește viteza legală cu peste 80-90 km/h rămâne fără mașină
Propunerea prevede conducerea însoțită pentru tinerii care învață, toleranță zero pentru conducerea în stare de ebrietate, o mai bună pregătire pentru micromobilitate, introducerea permiselor de conducere digitale”, se arată în Directiva UE privind permisul Auto.
Directiva va fi votată în primpăvara acestui an.
În primă fază, posesorii de carnet de categoria B vor putea conduce vehicule până la 4,2 tone. Uniunea Internațională a Transportului Rutier (IRU) cere chiar ca posesorii de permis categoria B să poată conduce vehicule mai mari pentru a combate penuria de șoferi.
Îna cest moment, șoferii care au carnet categoria B pot conduce doar mașini cu masa sub 3,5 tone. Directiva va schimba acest aspect:
„Conducerea unui vehicul cu o greutate de până la 4.250 kg va fi permisă cu un permis de categoria de conducere B în cazul în care vehiculul este motorizat cu combustibili alternativi (greutatea actuală permisă pentru acest categorie este de 3 500 kg).
Această modificare este destinată în principal să încurajeze achiziționarea sau conversia la propulsia electrică, al cărei pachet de baterii este mai greu decât un motor cu combustie convențional”, spune Directiva.
Ce propune IRU?
„IRU salută ajustarea limitelor pentru permisele categoria B pentru alte vehicule alternative. Astfel, permisul categoria B să poată fi folosit la conducerea vehiculelor mai mari de 4.250 kg”, potrivit unui punct de vedere al IRU.
IRU pledează pentru posibilitatea de a de a utiliza un permis de conducere B pentru a conduce vehicule comerciale ușoare care depășesc pragul de 3,5 tone.
Este de văzut dacă această din urmă prevedere va fi inclusă în Directiva care va fi votată în primăvară.
Citește și: Când vor putea românii lua carnetul de la 17 ani? Cum se schimbă regulile privind alcoolul la volan?
Reguli și pentru tineri
Newsweek a scris, pe larg, despre prevederile acestei Directive.
Bruxelles-ul lucrează la o nouă directivă privind permisele de conducere. Este prevăzută să se înființeze o bază de date pentru a "facilita" schimbul de informații în cadrul UE. Acest lucru înseamnă că, în curând, permisele de conducere vor putea fi retrase oriunde în UE, indiferent de țara în care este înmatriculată mașina.
Cea mia mare schimbare va fi aceea că statele membre vor fi libere "să reducă vârsta minimă pentru eliberarea permisului de conducere la 17 ani".
Citește și: Când vor putea românii lua carnetul de la 17 ani? Cum se schimbă regulile privind alcoolul la volan?
Newsweek România a scris că potrivit noilor norme UE ce urmează să fie votate, permisele de conducere pentru motociclete, autoturisme și tractoare trebuie să fie valabile cel puțin 15 ani, în timp ce permisele de conducere pentru camioane și autobuze trebuie să fie valabile timp de 5 ani.
Șoferii profesioniști vor trebui să facă controale medicale obligatorii, atât la obținerea permisului de conducere, cât și la reînoirea lui.
De asemenea, va fi votată și propunerea de reînnoire a permiselor de conducere pentru persoanele de peste 70 de ani la fiecare 5 ani.
Citește și: Cine sunt românii care vor avea permis auto valabil doar 5 ani? Cine îl va schimba abia după 15 ani?
Foarte curând vei arăta polițiștului telefonul la control, deoarece dispozitivul va încorpora permisul auto digital. Cel mai probabil, în această primăvară, UE va vota o nouă directivă în privința carnetului auto.
Citește și: Când va fi introdus carnetul de șofer digital? În curând vei arăta polițistului telefonul la control