Când va fi introdus carnetul de șofer digital? În curând vei arăta polițistului telefonul la control

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.01.2024 - 17:01
Când va fi introdus carnetul de șofer digital? În curând vei arăta polițistului telefonul la control - Foto: Freepik

Când va fi introdus carnetul de șofer digital? În curând vei arăta polițistului telefonul la control, potrivit unor propuneri făcute de Uniunea Europeană și care vor fi votate în această primăvară.

SHARE

Foarte curând vei arăta polițiștului telefonul la control, deoarece dispozitivul va încorpora permisul auto digital. Cel mai probabil, în această primăvară, UE va vota o nouă directivă în privința carnetului auto.

Citește și: Cine sunt românii care vor avea permis auto valabil doar 5 ani? Cine îl va schimba abia după 15 ani?

La 1 martie 2023, Comisia Europeană și-a publicat propunerea legislativă privind permisele de conducere - o chestiune care ține de competența UE - cu scopul de a permite libera circulație a persoanelor și a bunurilor în întreaga UE prin modernizarea sistemului de permise de conducere.

Printre alte modificări, acest lucru implică și transformarea permisului de conducere în viitor, îmbunătățirea siguranței rutiere și simplificarea normelor pentru cei care doresc să obțină un permis de conducere, se arată în documentul care se află în dezbatere publică la nivel UE.

Când va fi introdus carnetul de șofer digital? În curând vei arăta polițistului telefonul la control

Documentul, care va fi suspus la vot în martie, prevede introducerea unui permis de conducere digital, care poate fi încărcat în special pe un telefon mobil și care este complet echivalent cu permisul de conducere fizic. Statele membre ar trebui să atribuie toate utilizările carnetului fizic și permisului auto digital”, se arată în documentul consultat de Newsweek.

Utilizarea unui permis digital este o alegere individuală a conducătorului auto, spune UE. Dacă legea va fi votată - foarte probabil - permisul auto digital va intra în vigoare și în România.

Newsweek a scris și despre alte prevederi ale documentului, unele revoluționare. Astfel, statele membre UE vor fi libere "să reducă vârsta minimă pentru eliberarea permisului de conducere la 17 ani". 

De asemeena, Comisia vrea să permită celor care au împlinit 16 ani să conducă mașini cu condiția ca greutatea acestora să nu depășească 2,5 tone, iar viteza să fie întotdeauna limitată la 45 km/h.

Vezi detalii în link-ulde  mai jos.

Citește și: Când vor putea românii lua carnetul de la 17 ani? Cum se schimbă regulile privind alcoolul la volan?

UE vrea să scadă vârsta de la care poți conduce camioane la 18 ani. 

 În prezent, doar cinci țări europene permit adolescenților de 18 ani să conducă camioane: Finlanda, Germania, Irlanda, Polonia și Spania. Iar datele din Finlanda, Germania și Polonia arată în mod clar că cei mai tineri șoferi de camioane (18-19 ani) au o probabilitate mult mai mare de a provoca un accident.

Din martie, acest luicru s-ar putea întâmpla și în România.

Citește și: Românii, șoferi de TIR sau dubă de la 18 ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te