Autoritățile din România și Spania, cu atribuții în domeniul muncii, intenționează să redacteze un document oficial – sub formă de memorandum, acord sau protocol – referitor la pensii, pentru a facilita schimbul de documente între instituțiile competente din cele două țări.
Scopul acestui demers este reducerea timpului necesar pentru calcularea pensiilor cetățenilor români care au desfășurat activități profesionale în ambele state.
Românii din Spania au un beneficiu la pensie. Ministerul Muncii anunță dacă se recunoaște vechimea
Potrivit unui comunicat emis miercuri de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) și transmis Agerpres, decizia de inițiere a acestui act a fost luată în cadrul unei întâlniri bilaterale care a avut loc miercuri între ministrul Muncii, Petre-Florin Manole, și ambasadorul Spaniei la București, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano.
Citește și: În ce domeniu iei o pensie mai mare decât ai muncit? Te pensionezi la 48 ani. Guvernul reacționează
„Discuțiile s-au axat pe întărirea colaborării dintre cele două țări în arii de interes comun, cum ar fi piața muncii și sistemul de pensii. Oficialii au convenit asupra necesității consolidării relațiilor de cooperare între Inspecția Muncii din România și cea din Spania.
În acest context, s-a propus elaborarea unui plan comun de acțiune care să vizeze îmbunătățirea modalităților de identificare și sprijin pentru românii care lucrează în Spania, desfășurarea unor controale pentru verificarea condițiilor de muncă, dar și intensificarea informării acestora cu privire la drepturile și beneficiile pe care le au ca angajați în Spania.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
4.000.000 de români lucrează în străinătate
În ceea ce privește cooperarea în domeniul pensiilor, s-a decis pregătirea unui memorandum, acord sau protocol care să permită transmiterea mai rapidă a documentelor între instituțiile din cele două state, astfel încât perioadele de așteptare pentru stabilirea pensiei să fie reduse pentru românii care au muncit atât în România, cât și în Spania”, se precizează în comunicat.
Conform aceleiași surse, vor fi demarate discuții tehnice pentru interconectarea sistemelor informatice ale caselor de pensii din România și Spania, cu scopul de a simplifica schimbul de informații, de a aplica norme comune, de a preveni fraudele și de a asigura calcularea corectă a pensiilor.
Cum iei pensie chiar dacă stai în străinătate?
Românii care au reședința permanentă în alte state vor depune cererea de acordare a pensiei la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă.
Citeşte şi: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură
„În aplicarea instrumentelor juridice menționate la alin. (4) și a prevederilor art. 89 alin. (4) și ale art. 5 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, în cazul persoanelor având locul de ședere permanentă pe teritoriul altui stat, cererea de acordare a prestațiilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă.
În acest caz, cererea va fi instrumentată de casa teritorială de pensii desemnată prin ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice drept pol de competență, sub rezerva dispozițiilor contrare prevăzute în respectivele instrumente juridice”, se arată într-un document.
Cum se calculează pensia comunitară?
Ordinul stabilește o nuă formulă de calcul astfel:
b) se calculează pensia comunitară stabilită prin totalizare - proratizare, conform regulilor menționate în cadrul prezentei metodologii, prin totalizarea perioadelor de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant/susținătorul decedat în baza legislațiilor ale căror condiții sunt îndeplinite; dacă este cazul, numărul total de puncte corespunzător pensiei proratizate se majorează cu numărul de puncte aferent perioadei de asigurare voluntare;
Citeşte şi: Ilie Bolojan anunţă reducerea subvenţiilor pentru partide. Când se va întâmpla asta?
c) se calculează pensia comunitară stabilită prin totalizare - proratizare, conform regulilor menționate în cadrul prezentei metodologii, prin totalizarea tuturor perioadelor de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant/susținătorul decedat, inclusiv a perioadelor de asigurare sau echivalente acestora realizate conform legislațiilor ale căror condiții nu sunt îndeplinite; dacă este cazul, numărul total de puncte corespunzător pensiei proratizate se majorează cu numărul de puncte aferent perioadei de asigurare voluntare;