Revolta unui pensionar lăsat fără pensie, deși a plătit contribuții 10 ani și are 5 copii. „E furt!”

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.12.2023 - 16:08
Revolta unui pensionar lăsat fără pensie, deși a plătit contribuții 10 ani și are 5 copii. „ - Foto: Freepik / Pavel Danilyuk
Revolta unui pensionar lăsat fără pensie, deși a plătit contribuții 10 ani și are 5 copii. „ - Foto: Freepik / Pavel Danilyuk
Revolta unui pensionar lăsat fără pensie, deși a plătit contribuții 10 ani și are 5 copii - Foto: Freepik
Revolta unui pensionar lăsat fără pensie, deși a plătit contribuții 10 ani și are 5 copii - Foto: Freepik

Sute de mesaj a strâns Revolta unui pensionar lăsat fără pensie, deși a plătit contribuții 10 ani și are 5 copii. „E furt!”, a spus unul dintre cei care au comentat pe rețelele de socializare.

SHARE

Un pensionar a scris că, deși a cotizat 10 ani la fondul de pensii șia  crescut 5 copiii nu are pensie. Femeia va primi o indemnziația socială la fel ca orice persoană care nu a muncit nicio zi.

De aici, supărarea unor pensionari care au comentat situația și au spus că statul „a furat” suma de bani cotizată de respectiva femeie timp de un deceniu.

Revolta unui pensionar lăsat fără pensie, deși a plătit contribuții 10 ani și are 5 copii. „E furt!”

Una dintre cele mai spinoase probleme, dezbătută pe rețelel de socializare, este aceea a stagiului minim de cotizare.

Sute de comentarii s-au strâns după ce o femeie a scris că nu ia pensie, deși a plătit contribuții timp de 10 ani și a crescut 5 copii.

Citește și: Există bani și pentru dublarea pensiilor. Cine a făcut anunțul oficial și de unde se iau fondurile

Potrivit legii, vârsta standar dde pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Cum femeia nu a îndeplinit stagiul minim de cotizare, ea va primi din oficiu doar indemnizația socială minimă de 1.115 lei. Mulți comentatori au arătat că și femeia care a cotizat 10 ani și a crescut 5 copii, ca și o altă persoană care nu a muncit nicio zi primește aceeași indemnziație.

Legea spune că indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit prin lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale, potrivit Ministerului Finanțelor”.

Vă prezentăm doar câteva comentarii din cele peste 200 de comentarii:

„Trebuie săi multumiți lui Emil Boc care a mărit vârsta de cotizare de la 10 ani la 15 ani !”

„Și banii cu care a contribuit 10 ani cine-i mănâncă? E furt!”

„Ar trebui sa le fie rușine celor care au decis asa ceva. Daaa, sunt mai puțin de 15 ani, dar sunt 15 ani de naveta pt majoritatea, cu trezirea la 4.30 să ajungi la fabrică la ora 7, de multe ori iarna mergeai și km întregi cu zăpadă cât gardurile, doar să ajungi la muncă. Așa ceva nu vede nimeni, sacrificiile care le-ai făcut poate mai bine de 10 sau 12 ani și care acum vin și îți spun ,că nu ai drept. E normal?”

„Noi, cei care am contribuit 8-10 ani nu contează. Măcar să ne dea suma pe care am dat-o în acei ani la valoarea lor de azi”.

„În Italia există pensia de casalinga (casnică) pe care o iau femeile care nu au lucrat niciodată, de la 65 de ani ți este de 475 euro.”

„Știți ce mi se pare absurd: oameni care nu au o zi de muncă primesc ajutoare de tot felul de la stat, iar cei care au contribuit timp de 10ani nu i se dau nimic. Dați domnilor ajutor social la trântori și ziceți că nu aveți fonduri. Rușine legiuitorului”.

„Și dacă a contribuit 10 ani, banii ai cui sunt? Dacă nu primește pensie, măcar să i se returneze contribuția.”

„Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Doar dacă are posibilitatea sa cumpere vechime pentru încă 5 ani. Copiii reduc vârsta de pensionare doar, când va intra în vigoare legea noua. Este foarte greu, sincer îmi pare rău”.

Cum se pot cumpăra anii de pensie

Să cumperi ani de pensie este foarte scump. Românii care au vârsta de pensionare dar nu au cotizat suficient pentru a beneficia de acest drept încă pot să își cumpere ani de vechime. Un an de vechime în muncă este 9.000 de lei. În cazul respectivei femei, acesteia i-ar trebui 45.000 lei ca să ajungă la 15 ani munciți.

Citește și: Cum își pot cumpăra românii ani de vechime în muncă pentru pensie. Toți pașii de urmat

Cât se scade din vârsta de pensionare dacă faci copii

„Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te