Există bani și pentru dublarea pensiilor. Cine a făcut anunțul oficial și de unde se iau fondurile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.12.2023 - 13:59
Promisiuni pentru pensionari. Vor avea mai mulți bani anul viitor Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pensionarii primesc promisiuni de la politicieni. Sunt bani pentru creșterea salariilor bugetarilor și chiar și pentru creșterea pensiilor. banii au fost deja prevăzuți în bugetul de anul viitor.

SHARE

Vor fi creșteri de pensii anul viitor dar și de salarii în sectorul bugetar. Bugetul pentru 2024 ar trebui să intre în transparență luni, iar joi să treacă prin Parlament pentru ca până de Revelion să fie rezolvate eventualele sesizări la CCR. 

Cresterea pensiilor în septembrie va fi de 40%, cu vârfuri si de 110%. Asta, după ce pensiile se indexează cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024. Va fi o creștere medie de 40%

Există bani și pentru dublarea pensiilor. Cine a făcut anunțul oficial și de unde se iau fondurile

Conducerile PSD și PNL au examinat, în ședințe separate, luni dimineață, ultima formă a proiectului de buget, care va intra în ședința de guvern, pentru aprobare, iar pe 22 decembrie să fie votat în Parlament.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

Nicolae Ciucă a afirmat, în ședința Biroului Permanent al partidului, că în Coaliție s-a negociat un buget care va permite ca "în 2024 să ne ținem cuvântul față de oameni. Adică să majorăm salariile profesorilor, ale bugetarilor și nu ale demnitarilor. Și să majorăm pensiile."

În plus, a precizat fostul premier, acest lucru nu se va realiza în detrimentul investițiilor, ci în paralel cu o creștere a acestora, astfel încât să continue lucrările pe marile șantiere de infrastructură.

Și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dat asigurări că prin noul proiect de buget va crește consistent numărul consulatelor și se vor putea asigura, "în mare măsură", cheltuielile legate de spitale. Boloș a repetat că nu vor fi taxe noi și că "nimeni nu se ca atinge nimeni de Pilonul II de pensii".

Citește și: 2.100 lei, creșterea pensiei pentru un pensionar la recalculare. Câți ani a muncit și în ce domeniu?

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a explicat de unde vin banii pentru pensii. 

”Avem un buget unde s-au prevăzut banii pentru pensii. Dar ce aveți cu pensionarii? Că nu înțeleg. Este o obligație a noastră, în primul rând, să asigurăm pensionarii, părinții noștri. Avem un grad de sărăcie accentuat în acea zonă. Și Comisia a venit și a sesizat acest lucru. Vreți să rămânem pe penultimul loc în continuare și să cer ca oameni cu 1.200 de lei să supraviețuiască?

De ce nu mă întrebați de unde luăm banii pentru autostrăzi. Dar ce aveți cu pensionarii?”, a spus Marcel Ciolacu. 

Ce se întâmplă cu pilonul II

În legătură cu banii care merg la Ministerul Muncii, premierul a spus că toate sunt bugetate. ”Pensiile- 13,8% și aplicarea Legii pensiilor de la 1 septembrie. De fapt Legea pensiilor se aplică de la 1 ianuarie iar recalcularea de la 1 septembrie. Toate sunt bugetate, nu este o problemă.

Ce se întâmplă cu pilonul II? Dacă nu aș mări pilonul II așa cum și-a asumat statul român prin această coaliție, când era premier domnul Nicolae Ciucă. Era jalon prins în PNRR. Dacă eu nu îndeplinesc acest jalon, Comisia vine și îmi ia acești bani”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și: Cum cresc salariile bugetarilor în 2024. Ce bani se duc la Sănătate, profesori sau Transporturi

Premierul a fost întrebat dacă a vorbit cu ministrul Finanțelor despre buget.

”Eu vorbesc eu cu mine, domnișoară. Eu am un jalon pe care mi l-am asumat, împreună cu domnul Nicolae Ciucă. Iar eu și domnul Nicolae Ciucă nu am discutat vreodată să nu îndeplinim un anumit jalon.

Nu poți să păcălești Comisa, să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești, să-l amâni sau să-l schimbi.

Comisia vă opri acea reformă.

Vineri vom depune cererea de plată numărul 3 din PNRR”, a transmis Marcel Ciolacu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te