Cum își pot cumpăra românii ani de vechime în muncă pentru pensie. Toți pașii de urmat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.04.2023 - 10:39
Pensionarii joacă șah în parc Foto: Unsplash.com/i Vlad Sargu

Românii care au vârsta de pensionare dar nu au cotizat suficient pentru a beneficia de acest drept încă pot să își cumpere ani de vechime.

SHARE

Românii care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face și în acest an. 

Este nevoie de semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

Cum pot ieși românii la pensie cumpărând ani vechime în muncă

Potrivit OUG 163/2020, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de

 asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele

 membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Citește și: Peste 4,7 milioane de români sunt pensionari: Pensia medie 1.960 de lei, necesarul, minim 2.137 lei

Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, se arată într-un material publicat de avocatnet.ro.

Actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii ar trebui să se aplice până la 1 septembrie 2023, iar ulterior, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019).

Plata contribuției de asigurări sociale se poate face pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

Totodată, ieșirea la pensie se poate face, conform Legii nr. 263/2010, doar atunci când sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru obținerea unui tip de pensie.

Cât costă un an vechime

OUG 163/2020, stabilește că se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa.

Citește și: Pensionarii care vor primi 450 de lei în plus. Cine beneficiază de acești bani

În prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că cei interesați de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an. Anul trecut cota de CAS a fost de 638 lei (respectiv 25% din 2.550 lei) pentru fiecare lună care s-a dorit a fi completată.

În consecință, cheltuiala pentru un an de vechime a crescut la 9.000 de lei. Indiferent dacă cei șase ani de vechime sunt plătiți în rate sau nu, trebuie achitată o sumă totală de 54.000 de lei.

Vechimea este definită ca fiind perioada totală în care o persoană a fost angajată în baza unui contract individual de muncă și este reglementată de Legea 263/2010, care prezintă stagiul de cotizare, condițiile de pensionare și vechimea în muncă.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 62 de ani pentru femei.

Cât este stagiul minim de cotizare

Stagiul minim de cotizare este la fel și pentru bărbați și pentru femei

Atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă o perioadă minimă de asigurare de 15 ani, împreună cu o perioadă completă de contribuție de 35 de ani.

Citește și: Crește vârsta de pensionare la 64 de ani în Franța: A fost aprobată de Consiliul Constituţional

 În plus, termenul de achiziție a vechimii peste 31 august poate fi prelungit de către Executiv dacă se consideră necesar, după cum a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, la începutul acestui an.

Acesta a confirmat, de asemenea, că nu va exista o creștere a vârstei de pensionare în România și că prioritatea guvernului este îmbunătățirea speranței de viață și a nivelului de trai al cetățenilor săi.

Plățile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare în care persoana interesată nu trebuia să fie asigurată în sistemul public de pensii, adică, potrivit OUG 163/2020, “nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia”.

Cum se face contract cu CAS pentru cumpărarea de vechime

Conform legii, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

– nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte

 state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;

– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului.

Citește și: Proiect de OUG care interzice cumulul pensie-salariu. Ciucă ar putea rămâne fără pensia de militar

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:
– actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;

– declaraţia pe propria răspundere;

– procura specială autentificată în condițiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.

Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de O.U.G. nr. 163/2020, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale, datorată de persoana asigurată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te