Rata mortalității în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii și adolescenți, în timp ce media UE a fost de 31,60.
Deși ar putea fi invocată o explicație de natură economică, comparația cu țări cu venituri mai scăzute din regiune este defavorabilă, atrage atenția raportul Salvați Copiii. Cel mai mare număr de copii decedați se înregistrează la copiii sub cinci ani.
Raport Salvați Copiii.
În ceea ce privește mortalitatea infantilă, au fost 1.214 decese ale copiilor sub un an în 2018. Rata mortalității infantile este în scădere în ultimii 30 de ani, dar scăderea se face în contextul răspândirii tehnologiilor de asistență medicală și prevenție. Peste jumătate din decesele sub un an se produc în prima lună de viață.
Din cei 686 de copii născuți morți în 2018, cauzele deceselor au fost: afecțiuni ale mamei și complicații în timpul sarcinii și nașterii și tulburări respiratorii și cardio-vasculare specifice perioadei perinatale, arată raportul Salvați Copiii. În majoritatea cazurilor, copiii erau născuți prematur. Institutul Național de Sănătate Publică arată că aceste decese ar fi putut fi prevenite prin monitorizare înaintea nașterii, însă cele mai multe gravide nu beneficiază de investigații prenatale.
Cele mai mari rate ale mortalității infantile sunt: Tulcea (15,5 la mie), Botoșani (12, 9 la mie), Sălaj (11,5 la mie), Călărași (11,2 la mie) și Caraș-Severin (10 la mie). Cele mai scăzute rate ale mortalității infantile se înregistrează în Dîmbovița (2,9 la mie), Ilfov (4,1 la mie), Rad și T8miș (4,5 la mie), Iași și Alba (4,8 la mie) și București (3,6 la mie).
Rata mortalității infantile se menține mai ridicată în mediul rural decât în urban (7,9 la mie față de 5,3 la mie) și se înregistrează mai mult în cazul copiilor ai căror mame sunt adolescente sau au peste 40 de ani.
Sursa: Salvați Copiii
Adolescenții mor în accidente rutiere sau se sinucid
În ceea ce privește copiii de vârstă școlară și adolescenții, cei mai mulți mor în accidentele rutiere. Datele Poliției arată că, în 2017, din totalul accidentelor cu pietoni, în 28 la sută dintre cazuri pietonii au fost copiii, mai spune raportul Salvați Copiii.
În rândul copiilor de 5-9 ani, principala cauză de deces, în afară de accidente, a fost o reprezintă pneumonia, la fel ca și în cazul copiilor între un an și patru ani. Pentru copiii de peste 10 ani și pentru adolescenți, cancerul este principala cauză de deces, în afară de accidente, dar și suicidudurile.
Sursa: Salvați Copiii