Poșta Română anunță dacă pensia pe luna mai intră înainte de Paște. „10.000 de angajați, mobilizați”

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.04.2024 - 18:48
Poșta Română anunță dacă pensia pe luna mai intră înainte de Paște. 10.000 de angajați sunt la muncă Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Poșta Română anunță dacă pensia pe luna mai intră înainte de Paște. 10.000 de angajați sunt la muncă Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Minivacanța de Paște dă peste cap livrarea pensiilor în luna mai deorece bugetarii au liber fix atunci când poștașii ar trebui să fie la ușile pensionarilor. Pentru a nu da calendarul peste cap, autoritățile vor lua măsuri pentru a nu-i lăsa pe bătrâni fără bani.

SHARE

Pensiile românilor ar trebui să vină cu întârziere în luna mai, deoarece bugetarii au liber între 1 și 7 mai. Anul acesta, Paștele și sărbătoarea de 1 mai coincid și acest lucru ar putea schimba zilele în care pensionarii își primesc banii.

Pensiile trebuie livrate de către poștași în zilele de 2 și 3 ale fiecărei luni. Acestea sunt, în mai, zile libere.

În mod normal, plata pensiilor prin Poșta Română se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor.

Poșta Română anunță dacă pensia pe luna mai intră înainte de Paște. 10.000 de angajați sunt la muncă

În cazul în care aceștia nu sunt găsiți acasă, pensia, împreună cu talonul de pensie, se pot ridica de la ghișeele poștale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Având în vedere că perioada coincide cu multe zile libere de la stat, instituțiile au trebuit să ia măsuri suplimentare.

Citește și: DOCUMENT Cine sunt cei 1.100.000 pensionari, care iau doar 150 lei în plus la pensie, la 1 ianuarie?

Valentin Ştefan, directorul Poștei Române, a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă poştaşii vor reuşi să livreze pensiile înainte de Paște. 

„Răspunsul scurt este da, până de sărbători putem livra pensiile. Data de 2 mai este zi lucrătoare. În companie, oricum lucrăm. În al doilea rând, noi avem capacitatea logistică de a aduce pensiile până de sărbători. 

Acum depinde foarte mult când ne intră banii în conturi de la Casa Naţională de Pensii, de la Trezorerie, de la Ministerul Muncii, că este un întreg flux administrativ acolo.

Cum se vor acorda banii

În funcţie de când primim banii, vom şti dacă vom ruga salariaţii să lucreze în zilele libere sau nu, fie că vorbim de 1 mai, fie că vorbim de 3 mai.

De principiu, dacă ne ajung banii mai târziu, am avea nevoie de o singură zi nelucrătoare în care să îi invităm să vină la muncă astfel încât să distribuie pensiile, dar deocamdată nu putem veni cu un răspuns clar, pentru că nu ştim când ne intră banii în conturi. 

Dacă ne intră din timp, nu e nevoie. Dacă ne intră mai târziu, va trebui să ne mobilizăm şi mai bine”, a declarat Valentin Ştefan, potrivit News.ro.

Citește și: Casa de Pensii anunță când se transferă banii pentru plata pensiilor pe card. Sunt cu 13% mai mari

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

„De obicei, Poşta primeşte banii de pensii cu câteva zile înainte de data de întâi a lunii. Cu fiecare zi în care noi primim pensiile mai repede, cu atât o să putem să le ducem şi noi mai repede.

Deci, dacă primim banii vineri, le ducem mai repede. Dacă îi primim luni, mai întârziem o zi, dar toate pensiile pot fi duse până de sărbători.

Sigur că dacă nu primim niciun ban, nu putem să le ducem. Nu cred că este cazul, ştiu că se munceşte şi la Ministerul Muncii”, a mai afirmat directorul general al Poştei Române.

Mobilizare în rândul poștașilor

El a mai fost întrebat câţi angajaţi sunt implicaţi în procesul de livrare a pensiilor.

„2 mai e zi lucrătoare. Pe 2 mai oricum se lucra în Poşta Română, indiferent de situaţie, pentru că e zi lucrătoare. 

Compania are 10.000 de poştaşi şi pe lângă asta mai avem câteva mii de personal de suport, vorbim de o mie de şoferi care trebuie să ducă logistic bunurile la destinaţie, avem persoanele din operaţionalul de back-office care trebuie să proceseze toţi aceşti bani.

Deci, dacă ar fi să estimăm, cred că undeva la vreo 13-14.000 de salariaţi sunt prinşi în tot ce înseamnă distribuirea de pensii”, a spus Valentin Ştefan.

Citește și: Pensia vine mai devreme în luna mai. Anunțul lui Ciolacu pentru toți pensionarii. Cum se explică?

Citește și: Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?

Zile libere în mai

1 mai, miercuri - zi liberă prin lege

2 mai, joi - guvernul a decis ca toți bugetarii (inclusiv poștașii) să aibă zi liberă

3 mai, vineri - este Vinerea Mare, deci e zi liberă

4 mai, sâmbătă - zi liberă

5 mai, duminică - zi liberă și Paștele Ortodox

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te