Polițiștii, însă, n-au dus oamenii în adăposturile publice, ci doar le-au spus că există centre unde pot sta. Ei au susținut că le-au comunicat că „dacă au nevoie, se pot lua măsurile care se impun”, dar că, „de obicei”, oamenii refuză „cu obstinație” să meargă în adăposturile publice. În prezent, oamenii evacuați sunt pe stradă.
„Ieri, 30 septembrie 2019, pe bulevardul Timișoara a avut loc o amplă acțiune de salubrizare și igienizare a unui teren viran pe care fuseseră improvizate adăposturi. Echipe ale Poliţiei Locale Sector 6, Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană și societății Urban S.A. au intervenit pentru a dezafecta construcțiile improvizate de câțiva oameni fără adăpost și pentru a evacua deşeurile depozitate. La faţa locului au fost găsite şi identificate 6 persoane de sex masculin și două de sex feminin, oameni ai străzii, cu vârste cuprinse între 38 şi 63 ani, care au fost îndrumate către centrele sociale de pe raza Sectorului 6 pentru a fi luate în evidenţă și ajutate. Lucrătorii A.D.P.D.U. au intervenit cu utilaje şi autovehicule tip platformă, cu ajutorul cărora aproximativ 6 tone de deșeuri au fost ridicate de pe domeniul public și duse la groapa de gunoi”, scrie Poliția Locală a Sectorului 6, pe Facebook.
Citește și: Firea mimează grija pentru cei săraci
Sursa foto: Poliția Locală Sector 6
Polițist local: „Este o dinamică, noi facem curat, ei vin înapoi”
Dănuț Niță, de la Biroul de Presă al Poliției Locale Sector 6 a declarat, pentru Newsweek România, că polițiștii nu au chemat Direcția de Asistență Socială, pentru că nu erau și minori în adăposturile improvizate și că doar le-au comunicat că, dacă au nevoie de ajutor, sunt centre unde pot merge.
„Noi facem adrese către DGASPC și dacă au nevoie de ajutor, se pot lua măsurile care se impun, dar, de obicei, aceste persoane refuză cu obstinație să meargă în adăposturile publice. Motivează că se simt mai bine pe stradă, deși în centre primesc mâncare, au unde să doarmă, primesc asistență medicală și psihologică. Noi nu le putem obliga să meargă în centre”, a declarat Dănuț Niță.
Reprezentatul Poliției Locale a mai spus și că oamenii străzii „strâng tot felul de mizerii” și că „este o dinamică, noi facem curat, ei vin înapoi”.
Dănuț Niță a mai declarat că au mai fost dărâmate adăposturi improvizate anul acesta, în iarnă, mai ales pe strada Liniei, din Sectorul 6, și că, atunci, oamenii au acceptat să meargă în centre. Deși, între decembrie și martie, legea nu permite efectuarea evacuărilor, prevederile nu se aplică persoanelor care „ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuință, și nici celor care au fost evacuați pentru că pun în pericol relațiile de conviețuire sau tulbură în mod grav liniștea publică”.
Meteorologii au anunțat că, de vineri, vor fi cel mult 13 grade Celsius.
Citește și: Evacuații. Fără casă, fără șansă, doar iarnă
Peste 11.000 de cereri, patru locuințe sociale disponibile în tot Bucureștiul
Pe de altă parte, Bucureștiul are o problemă cu locuințele sociale, având în vedere că, la începutul anului, erau peste 11.000 de cazuri sociale înregistrate în Sectoarele 1, 4, 5, 6 și doar patru locuințe disponibile, potrivit unui document al Serviciului de Monitorizare a Spațiilor Locative și a Spațiilor cu Altă Destinație, din subordinea Primăriei Capitalei.
În ceea ce privește executările silite din case naționalizate, au fost 585 de evacuări forțate în București, în ultimii cinci ani, potrivit statisticii Jandarmeriei Române, trimisă la solicitarea Newsweek România. În Sectorul 2, au fost efectuate 126 de evacuări silite în ultimii cinci ani. În Sectorul 6, s-au înregistrat 27 de executări silite. În Sectorul 3, sunt statistici din ultimii trei ani – 38 de executări, dintre care cinci în 2018, când au fost evacuați 12 adulți și nouă copii. În Sectorul 5, între 2013 și 2017, au fost 119 evacuări silite. La o evacuare, pot fi dați afară și 30 de oameni.
Nu există statistici oficiale privind numărul oamenilor care locuiesc pe străzile Capitalei; ONG-urile din domeniu estimează că sunt câteva mii.