Pensionarii pot rămâne fără 10% lunar din pensie pe baza unei legi. Cum poți să recuperezi banii?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 17.06.2024 - 13:42
Pensionarii pot rămâne fără 10% lunar din pensie pe baza unei legi. Cum poți să recuperezi banii? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un pensionar din Constanța a chemat Guvernul României în judecată, pentru recuperarea unor sume de bani reținute de Casa de Pensii, ca urmare a unor modificări fiscal-bugetare.

SHARE

Schimbările legislative au păgubit mulți pensionari care, la calcularea finală a pensiei, s-au trezit cu bani mai puțini.

Citește și: EXCLUSIV Adeverințele cu pensia recalculată vin abia pe 10 iulie. Câte pensii sunt deja recalculate?

Situația nu este mai fericită nici când vine vorba de recalcularea pensiilor deoarece nu mai puțin de 1.500.000 de pensionari vor fi dezamăgiți de faptul că nu le vor crește veniturile din septembrie.

Citește și: Pensionarii primesc adeverințele cu noile pensii abia în iulie. Care e motivul acestei întârzieri?

Oficialii au explicat că principalul motiv pentru care acești pensionari nu vor lua bani în plus la recalculare îl reprezintă faptul că au prea puțini ani munciți. Și, implicit, au contribuit prea puțin.

Mai există alte situații excepționale în care pensionarii au fost taxați lunar cu 10% din pensie din cauza unor schimbări legislative. Este și cazul unuin bărbat din Constanța a cerut, în instanță, să-i fie restituite sume de bani reținute lunar, din pensie, începând din luna ianuarie 2022. 

Casa Județeană de Pensii Constanța a început să-i rețină câte 10% din pensie, reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către reclamant, pentru sumele ce depășeau 4.000 de lei.

Doar că, ulterior, Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre, care a fost publicată și în Monitorul Oficial, cu privire la admiterea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor unui articol din actul normativ în baza căruia au fost reținute acele sume de bani, în detrimentul reclamantului, conform focuspress.

Pensionarii pot rămâne fără 10% lunar din pensie pe baza unei legi. Cum poți să recuperezi banii?

Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată în data de 21.03.2023, la Curtea de Apel Constanţa, reclamantul Aurel G. a chemat în judecată Guvernul României și a cerut obligarea acestuia la plata către reclamant a despăgubirilor pentru acoperirea prejudiciului cauzat direct, prin aplicarea unor articole din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 130/2021, privind unele măsuri fiscal-bugetare, și anume: plata sumei de 13.782 de lei, reprezentând echivalentul sumelor reţinute din pensie pe tot parcursul anului 2022, cu titlul de contribuţie la asigurările de sănătate, actualizată cu rata inflaţiei, dar și plata dobânzii legale penalizatoare aferente sumelor reţinute, calculate începând cu data primei reţineri şi până la acoperirea integrală a prejudiciului.

Citește și: Ce categorie de pensionari iau 1.500 lei în plus la pensie la recalculare? Când s-au pensionat?

Totodată, reclamantul a cerut și obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

Analizând situația, instanța de fond a ținut cont de neconstituționalitatea unor dispoziții din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130/2021.

Potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, s-a reținut în mod expres că: „în consecință, Guvernul, impunând prin ordonanță de urgență plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari în privința pensiilor care depășesc 4.000 lei, a încălcat art. 115 alin. (6) din Constituție, cu referire la interdicția de a afecta drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, în speță dreptul la pensie, prevăzut de Constituție“, drept care a fost lezat în cazul de față, fiind cauzat un prejudiciu, după cum au reținut judecătorii.

Ce a decis instanța?

Din câte se pare, reclamantul a primit, între timp, o parte din banii calculați, pe care i-a solicitat în instanță, însă fără dobânzile legale pe care le-a solicitat.

În fine, trecând peste alte date din proces, la începutul acestei luni, Curtea de Apel a admis în parte acțiunea reclamantului.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul G. Aurel, în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României.

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Obligă pârâtul Guvernul României să plătească reclamantului dobânda legală aferentă sumelor reţinute cu titlu de CASS, dobândă care va fi calculată începând cu data de la care a fost reţinută fiecare sumă în parte dintre cele care trebuie restituite, până la data restituii efective a sumei respective.

Obligă pârâtul Guvernul României să plătească reclamantului diferenţele rezultate din actualizarea cu indicele de inflaţie a sumelor ce urmează să fie restituite reclamantului.

Respinge capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtului la restituirea sumelor reținute cu titlu de CASS, ca rămas fără obiect.

Obligă pârâtul să plătească reclamantului cheltuieli de judecată în sumă de 1.250 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru și onorariu de avocat.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare“, se arată în încheierea de ședință.

Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple

Citește și: Care sunt orașele unde s-au virat banii pe cardurile de alimente? Unde suni dacă nu i-ai primit?

Se știe că, în România, pentru a primi pensie minimă sau socială de 1.281 de lei e nevoie să muncești minim 15 ani. Newsweek a atras atenția, în repetate rânduri, că tocmai acești pensionari care sunt în jur de 1.100.000 de români, nu vor beneficia de creșterea pensiei.

Citește și: Ce tip de pensie nu crește deloc la recalculare? 1.150.000 de pensionari o primesc

Mai există o categorie de pensionari care au muncit 25 de ani, dar care nu primesc bani în plus la pensie. Ei sunt pensionarii care au muncit, în general până în 30 de ani și obțin puține puncte bonus.

Astfel, pentru 30 de ani munciți obțin doar 5 X0,5 = 2,5 puncte bonus.

30 de ani de muncă, limita critică

În exemplul de azi, un pensionar a muncit 28 de ani. Astfel, el obține doar 3 X 0,5 = 1,5 puncte bonus. Pensionarul a contribuit la Casa de Pensii și are un număr de 25 puncte.

Puncte total: puncte contributivitate + Puncte bonus = 25 + 1,5 = 26,5 puncte

Pensie brută recalculare = puncte total X 81 lei punctul de referință = 2.150 de lei. Va plăti un impozit mic de 15 lei.

Pensie netă la recalculare = 2.135 lei

În acest moment, pensionarul are un punctaj mediu anual de 1,05. Cum punctul de pensie este de 2.054 de lei, pensioanrul are, azi, o pensie de 2.156 de lei.

La recalculare va avea o pensie cu 21 lei mai mică. În final, va rămâne cu pensia de azi, deoarece legea spune că nico pensie nu va scădea.

Scad și pensiile mari

Cei care au pensii mari, dar puțini ani munciți au aceeași soartă. 

Un pensionar are un punctaj mediu anual mare de 2,6 puncte. Cum punctul de pensie este de 2.054 de lei, asta înseaamnă că el are astăzi o pensie de: 2,6 X 2.054 lei = 5.340 de lei pensie în acest moment.

 Are doar 34 de ani munciți.

El are un număr mare de puncte de contributivitate = 55 puncte.

Total puncte 55 + 6,25 =61,25 X 81 de lei (punctul de referință) = 4.960 lei. Fără 300 de lei impozit, rezultă o pensie de 4.600 lei net la recalculare.

Cum se recalculează pensiile?

VPR (81 lei) x Numărul total de puncte

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de stabilitate:

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te