EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua lege a pensiilor?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 27.09.2024 - 12:38
EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua lege a pensiilor? - Foto: Colaj
EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua lege a pensiilor? - Foto: Colaj

EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua Lege a pensiilor? Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a vorbit, în exclusivitate pentru Newsweek România, despre erorile din recalcularea pensiilor.

SHARE

Noua Lege a pensiilor a adus beneficii multor persoane din România, însă există și neajunsuri în recalcularea pensiilor. Noua lege a pensiilor a afectat mai multe categorii de pensionari, fiindcă a dus la inechități. Sindicatele au subliniat aceste probleme.

Citește și: Ajutor la pensie important pentru sute de mii de pensionari. Ce noi beneficii primesc?

Citește și: Pensie crescută pentru cei cu grupe de muncă. Vârsta de pensionare, în funcție de ocupație. De când?

EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua Lege a pensiilor?

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a vorbit, în exclusivitate pentru Newsweek România, despre erorile din recalcularea pensiilor și a spus care sunt pensionarii cei mai afectați de noua Lege a pensiilor.

Citește și: EXCLUSIV Se pregăteste o mărire de pensie pentru o categorie de pensionari. Documentul e la Guvern

Erorile au legătură cu aspecte precum termenul de 45 de zile de depunere a contestațiilor pentru pensiile recalculate, termenul de 6 luni de depunere a adeverințelor pentru „Mica Recalculare”, recalcularea pensiilor pentru cei care încă muncesc, dar și însăși noua formulă de calculare a pensiei în cazul celor din grupe de muncă, a celor care au lucrat în condiții speciale și persoanelor cu dizabilități.

Alte propuneri de modificare a Legii pensiilor, care sunt susținute de sindicate, se referă la schimbarea unui articol de lege cu privire la condițiile speciale de muncă, la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum și la adeverințele pentru veniturile nepermanente.

Cei mai afectați pensionari de noua Lege a pensiilor

Bogdan Hossu a declarat că una dintre problemele noii legi a pensiilor este legată de cei care au muncit în grupe de muncă și în condiții speciale și de persoanele cu dizabilități, cărora li s-a calculat pensia conform condițiilor normale de muncă.

Citește și: Pensie crescută pentru cei cu grupe de muncă. Vârsta de pensionare, în funcție de ocupație. De când?

„Pentru două categorii de personal, când au intrat în câmpul muncii, aveau un anumit contract social cu statul, adică anumite condiționări. Regulile legate de acest lucru s-au schimbat. Mă refer la cei cu grupele de muncă speciale și deosebite, grupa I și grupa a II-a, și personalul cu dizabilități. Au fost trecuți la condiții normale de muncă, deși era o contribuție specială, făcută de pe partea angajatorului, spre deosebire de condițiile normale de muncă și care nu este luată în calcul. Modul de rezolvare este o modificare legislativă la articolul 88, care este în legea actuală. Noi am înaintat tuturor partidelor parlamentare propuneri de modificare. Sunt 7 în total. Ca să se rezolve problemele respective, sunt numai două articole care trebuie schimbate”, a declarat Bogdan Hossu, pentru Newsweek România.

Termenul de depunere a contestației pentru pensia recalculată

O altă problemă subliniată de Bogdan Hossu se referă la termenul de 45 de zile de depunere a contestației pentru pensia recalculată.

Citește și: MICA RECALCULARE Cum iei pensie mărită cu sute de lei? Care pensionari depun adeverințe? Cât costă?

„Dacă nu faci contestație în 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare, rămâne definitivă și irevocabilă decizia respectivă. Noi am spus să se aplice de la 1 septembrie, dacă faci în termen de 45 de zile, dar dacă este contestația făcută mai târziu și este aprobată, deci, se constată că are dreptate persoana respectivă, se aplică de la data depunerii contestației”, a declarat Bogdan Hossu.

Depunerea adeverințelor pentru „Mica Recalculare”

Un alt impediment pentru pensionari este legat de termenul de 6 luni pentru depunerea adeverințelor pentru veniturile nepermanente.

Citește și: Cum a refuzat Casa de Pensii o creștere de pensie la Mica recalculare? Umilit după 33 de ani munciți

„Același lucru și cu documentele complementare, care au termen de 6 luni de zile la ora actuală. La 6 luni și o zi, deși a contribuit și i s-au luat taxele sociale, persoana nu mai beneficiază din cauza faptului că societățile de arhivare au întârziat în livrarea documentului respectiv. Tot așa, se aplică din momentul în care s-a depus documentul respectiv”, a declarat Bogdan Hossu.

Recalcularea pensiilor pentru cei care încă muncesc

O altă problemă la care s-a referit Bogdan Hossu este legată de aspectele birocratice cu privire la recalcularea pensiilor celor care încă muncesc.

Citește și: EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă

„Nu în ultimul rând, o chestiune pur birocratică, se specifică în lege, că, dacă o persoană este pensionată și mai muncește, ea are dreptul la recalcularea pensiei conform muncii depuse suplimentar, o dată pe an. Problema e că în lege se prevede, la ora actuală, că pensionarul trebuie să facă o cerere scrisă legată de acest lucru. Specificația pe care am făcut-o noi, în momentul în care se știe, fiindcă baza de date e la Casa Națională de Pensii, de drept la 1 ianuarie i se recalculează pensia. Numai în cazul în care întrerupe activitatea de-a lungul anului se face recalcularea la solicitarea persoanei respective. Astea sunt modificările, care ar trebui să iasă relativ repede, fiindcă nu sunt o problemă deosebită pentru legiuitor”, a spus Bogdan Hossu.

Modificările la Legea pensiilor ar putea să nu fie adoptate

Deși sindicatele sunt un mare factor de presiune pentru guvern, nu este clar dacă vor fi sau nu adoptate modificările propuse pentru Noua lege a pensiilor. Bogdan Hossu a explicat care este motivul.

„Mărturisesc că am vorbit cu toate partidele parlamentare. Frica noastră e legată de faptul că toate partidele parlamentare sunt în campanie electorală, și dacă nu sunt cosemnatare toate partidele parlamentare, pe motivul de a bloca modificarea respectivă, nu că ar fi o injustiție, ci ca să nu fie utilizată în campania electorală, ei ar face diferite contestații care ar întârzia apariția modificării într-o lună de zile de acum înainte”, a declarat Bogdan Hossu. 

Citește și: Lovitură pentru cei care vor o pensie mare la Mica Recalculare. Anunțul ciudat dat de Casa de Pensii

„Sperăm să existe responsabilitatea decidenților politici de la toate partidele și să înțeleagă necesitatea că, fiind o problemă națională, trebuie toată lumea să participe, deci să semneze inițiativa respectivă și să fie promovată fără dificultăți”, a mai spus Bogdan Hossu.

Inițiativă de modificare a Legii pensiilor

O inițiativă legislativă a PNL de modificare a Legii pensiilor, susținută de sindicate, propune următoarele schimbări:

Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:

„a) 25% puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a
II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate
în condiţii deosebite, potrivit legii;
b) 50% puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1
aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.”

Punctajele lunare si anuale aferente perioadelor de activitate pentru persoanele încadrate în grupa I - condiții speciale conform legii, inclusiv cele stabilite prin deciziile de pensionare emise anterior intrării în vigoare a prezentei legi, se majorează după cum urmează:

a) cu 95% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locurile de muncă prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. b). (E vorba de activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații; nred.)

b) cu 75% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locurile de muncă prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. a), c) e) și d), adică: 

- unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;

- aviația civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;

- activitățile și unitățile prevăzute în anexele nr. 2 și 3;

- activitatea artistică desfășurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4;

c) cu 40% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locurile de muncă prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. d), f), g), h), i) și l), adică:

- activitățile din industria de armament referitoare la: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor; fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții (locurile de muncă în care se execută operații cu exploziv de inițiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă în care se execută operații cu explozivi aromatici, la care angajații vin în contact direct cu aceștia); operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a produselor pirotehnice; delaborarea munițiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare;

- sectorul construcții nave, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/ demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj;

- activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui;

- sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice referitoare la: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile, în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță, în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel, în turnătoriile de cuzineți; activitatea desfășurată de către ingineri, subingineri și tehnicieni în secțiile de producție respective;

- activitățile care vizează siguranța circulației feroviare.

„Persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. a) şi art. 53 beneficiază de 1 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap grav.
Persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. b) beneficiază de 0,5 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap accentuat.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Lara Ran 27 septembrie 2024 12:46
#1

Eu zic ca toți cei care nu sunt "mini-speciali" să renunțe la pensie, sa muncească pana la 78 de ani și abia atunci, în cazul în care scapă cu viața sa primească un ajutor social, astfel încât mini specialii să-i ajungă și să-i depășească în beneficii pe ceilalți speciali. Așa s-ar puea acoperi cumva pretențiile sindicatelor. Oare pensiile nu trebuie să fie echitabil și sustenabile???

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te