Militarii care s-au pensionat și rezerviștii nu auprimit niciun ban în plus la pensie și soldă. Avocatul Poporului este cel care a împiedicat creșterea veniturilor personalului care a lucrat în MApN sau MAI.
Citește și: Cercetătorii anunță cum se va termina viața pe Pământ. „Oceanele devin verzi. Vom respira metan”
Astăzi, la Iași, zeci de pensionari militari și rezerviști au depus livretul militar și au renunțat la ordinul de mobilizare în caz de război deoarece pensiile nu au fost indexate, și nici soldele.
Deși le-au fost promise creșteri în special la pensie, militarii spun că s-au săturat de promisiuni și bani luați necuvenit de către politicieni.
Pensiile militare nu mai cresc. Rezerviștii vor refuza să apere țara în caz de război. „Plecăm”
„Este un gest simbolic dar cu o profundă conotație emoțională prin care încercăm să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm nemulțumirea la adresa actualei clase politice și a guvernanților.
Deși au jurat cu mâna pe Biblie că vor respecta Constituția și legile țării, iată că dau dovadă de desconsiderație față de această categorie, cea a rezerviștilor militari nerespectând legea de modificare a pensiilor militare”, a declarat Nicu Grosu, colonel în rezervă.
Citește și: Un pensionar ia 60.000 lei pensie fără să fi muncit o zi. În martie primește 6000 lei în plus. De ce
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Guvernul nu a găsit cele 20 de miliarde de lei necesare pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu 12%, însă Avocatul Poporului a contestat la CCR decizia susținând că este neconstituțională.
Citește și: Avocatul Poporului încasează 3 pensii de 22.000 lei. A tăiat 4.900.000 pensii contributive cu 12%
Sindicaliștii speră mai mulți bani la pensie și soldă
Cea mai importantă acțiune pentru creșterea pensiilor contributive a fost inițiată de către sindicatul Cartel Alfa. Newsweek a scris că sindicaliștii s-au adresat Avocatului Poporului arătând că anularea indexării pensiilor cu 12% lovește într-o categorie de români care au venituri mici, adică în pensionarii.
Cartel Alfa a arătat că creșterea cu 12% a pensiilor de la 1 ianuarie este scrisă în Legea pensiilor din septembrie 2024. Sindicaliștii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR.
Citește și: Ce șanse au să crească pensiile militare. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică
În urma acestei sesizări, CCR ar fi urmat să se pronunțe asupra constituționalității anulării indexării pensiilor.
Astfel, de luni de zile, tot este amânată creșterea veniturilor la pensie, iar pensionarii au ajuns la capătul răbdării.
Avocatul Poporului a invocat imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea surselor de finanţare, chiar dacă Guvernul ar fi vrut să crească veniturile polițiștilor, militarilor și pompierilor încă din luna noiembrie.
Citește și: Pensia din martie va fi primită cu întârzieri. Este pentru a 3-a lună când plățile se fac mai târziu
„Este un semnal de alarmă și ar trebui să înțeleagă unde a ajuns nemulțumirea în rândul rezervei generale a țării.
Acțiunea de astăzi are loc cu o zi înainte de un nou termen al Curții Constituționale, în care ar trebui să se pronunțe cu privire la neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului în ceea ce privește modificarea Legii 223/201”, a mai spus militarul în rezervă.
Au rămas fără bani la pensie
În momentul de față, România are câteva zeci de mii de rezerviști militari care pot fi mobilizați imediat în caz de război.
Plin plecările masive din sistem din cauza înghețării veniturilor, armata României se confruntă cu probleme mari.
Conform pensionarilor, solda lunară este în jur de 300 lei.
„Conform legislației în vigoare vom preda livretele militare și ordinul de mobilizare deoarece vom părăsi țara. Nu știu ce armată își va mai face clasa politică fără rezerviști.
Citește și: Ultima șansă pentru creșterea pensiilor. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari
Am fost excluși la indexarea pensiilor deoarece suntem un număr micuț de rezerviști și nu contăm ca și capital politic pentru ei.
Suma, pentru mine personal nu ar fi foarte mare, undeva la 300 lei dar dacă ei adoptă niște legi doar pentru capital politic , de ce nu le pun în aplicație?”, a spus Mihai Istrate, rezervist.
Bani puțini la pensie
Angajații din Apărare au ajuns să aibă venituri de 3-4.000 de lei pe lună după ce au lucrat o viață întreagă în condiții dificile, cu foarte multe restricții.
„Astazi am venit să predăm livretele militare, vrem să plecăm și noi în alte țări, să câștigăm și noi un ban ca și alte persoane.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Este lege pentru așa ceva. În caz de orice putem să le predăm. Pensiile sunt mici, în special în rândul persoanelor care noi care suntem ieșiți la pensie de mai demult.
Undeva la 3-4.000 de lei. Am 25 de ani de muncă, am colegi care au muncit 33 de ani. Acum facem și noi ceea ce fac și alți militari sau civili, mergem și noi prin alte părți, în alte țări”, Valentin Crăciun, pensionar.
Forțele militare sunt nemulțumite de câți bani iau la pensie
„M-am prezentat la comisariat, la Centrul Militar Zonal pentru a-mi depune livretul militar și ordinul de serviciu de mobilizare la război pentru că intenționez să părăsesc țara și conform legii trebuie să depun aceste documente.
Citește și: Ce șanse au să crească pensiile militare. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică
Vreau să îmi părăsesc țara pentru o perioada nederminată pentru a câștiga anumite venituri în Europa, datorită faptului că nu au fost actualizate soldele militare conform legilor lui Cuza și a legilor în vigoare.
Ulterior, pensiile nu au fost indexate cu rata inflației. În principal este vorba despre soldele militare”, a declarat Constantin Anton, colonel în rezervă.
Pensiile militare au fost un subiect intens dezbătut în ultimele luni de zile deoarece foștii angajați din Apărare sau ordine publică nu au mai primit niciun ban în plus la pensie de un an de zile.
Citește și: Avocatul Poporului îi lasă pe pensionari cu o pensie mai mică și cu 1.000 lei. Decizia e definitivă
Pe motivul că în cazul lor se aplică o lege specială, pensionarii militari au fost văduviți de orice creștere a pensiilor.
„Am un grad mare de ofițer, sunt colonel al Armatei Române și am o soldă de sergent. Solda mea este în momentul de față în jur de 300 și ceva de lei. Solda care mi s-ar cuveni ar fi în jur de 2.000 de lei.
Nu mi se acordă drepturile, iar instituțiile statului nu au respectat legea. Au căutat prin toate mijloacele, prin contestarea Avocatului Nepoporului la CCR, care din octombrie anul trecut ne-a amânat de patru ori.”, a mai spus Constantin Anton.
Mâine ar trebui ca CCR să dea decizia finală cu privire la creșterea sau nu a pensiilor militare.