OFICIAL Casa de Pensii anunță că 3.500.000 români iau pensie mai mare la recalculare. Cât au muncit?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 28.05.2024 - 08:22
OFICIAL Casa de Pensii anunță că 3.500.000 români iau pensie mai mare la recalculare. Cât au muncit? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Casa de Pensii a anunțat care sunt românii norocoși, care vor beneficia de creșteri importante ale pensiilor de la 1 septembrie. Unii pensionari vor avea pensii mai mari cu 40%, dar valoarea depinde foarte mult de vechime și stagiul de cotizare.

SHARE

casa de Pesnii a început recalcularea tutror pensiilor. Acest proces se va încheia lunile următoare. Adeverințele cu noile pesnii vor pleca către pensionari de luna iunie. Prima pensie majorată va fi încasată în luna septembrie.

Citește și: Documentul care îți crește pensia cu sute de lei la recalculare. Cum îl completezi? Unde îl depui?

Potrivit șefului Casei de Pensii, numpărul pensiilor care vor crește este de 3.500.000, adică 70% din cele 5.000.000 de pensii care se dau în România.

Interesant este că până de curând, oficialii spunea că numărul pesniilor care vor crește este mai mic de doar 3.000.000.

Pensiile vor crește cel mia mult pentru pensionarii care au muncit mult, ideal spre 40 de ani. De asemenea, primesc bani la reclculare, pensionarii care au muncit o perioadă lungă pe salariu minim sau mic.

Un indice mic de corecție sau inexistent, aduce bani mai mulți la pensie

Foarte IMPORTANT! La reclacularea din 1 septembrie nu se ține cont de sporurile avute, de banii munciți pentru ore suplimentare sau venituri. Pensionarul e obligat să dovedească cu documente că a avut acest tip de extra-venituri. Cu dovada că a muncit suplimentar, avaut sporuri etc, pensionarului i se face o nouă recalculare în perioada 1 septembrie 2024 - 1 martie 2025.OFICIAL Casa de Pensii anunță că 3.500.000 români iau pensie mai mare la recalculare. Cât au muncit?

Marea noutate e reprezentată de faptul că pentru fiecare an în plus muncit peste 25 de ani se oferă puncte bonus. Un punct bonus (sau de stabilitate) este echivalentul sumei de 81 de lei.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

„Deci avem un număr destul de mare, un număr foarte mare. Noi estimăm ca peste 70% dintre pensionari să primească măriri în urma acestui proces de recalculare", a declarat Daniel Baciu.

Toate pensiile vor fi recalculate până la 1 septembrie. Oficial, vor crește în jur de 3.000.000 de pensii. Din păcate, 2.000.000 de pensii nu vor crește, așa cum Newsweek a anunțat în miam multe rânduri.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

Oficialii au spus că, în medie, pensia va crește cu 40%. Astfel, dacă cineva are o pensie de 2.000 de lei, o creștere de 40% înseamnă o creștere de 800 de lei. Pensionarul va avea, în septembrie, o pensie de 2.800 de lei.

"Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. 

Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani.

Cum se face calculul

Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege", a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Formula de recalculare a pesniilor este destul de simplă. Din păcate, nu se mai ține cont de grupele de muncă, ci doar de punctele pe care repectivul pensionar le obține în urma contribuției. 

Cel mai important lucru este reprezentat de numărul anilor munciți, pentru care se dau puncte bonus. Avei la final formula de calcul. Cine are un număr mare de ani munciți, va primi și o creștere substanțială de pensie. Mai jos aveți exemplul unui pensionar care va avea o creștere de pensie de 2.100 de lei față de anul în care s-a pensionat.

Citește și: 2.100 lei, creșterea pensiei pentru un pensionar la recalculare. Câți ani a muncit și în ce domeniu?

Salariu mic, ani mulți munciți - creștere mare de pensie

Pensionarii care au pensie mică dar au muncit preste 35 de ani vor avea o creștere importantă de pensie. Spre exemâplu, un pensionar are pensia minimă de 1.283 de lei pe lună.

La recalculare, va beneficia de punctele bonus care se dau pensionarilor ce au muncit peste 25 de ani. După recalculare el va ajunge de la o pensie de 1.125 de lei pe lună la 2.340 de lei de la 1 septembrie.

Ciotește și: Cine sunt românii care beneficiază de o creștere de 110% la pensie. Se știe pe ce salariu au muncit

Newsweek vă preintă cele mai importante 10 modificări din legea pensiilor. Ele se referă la nouă formulă de calcul, la impozitarea cu 10% din ceea ce depășește pălafonul de 10% din pensie, reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au muncit în condiții grele, reducerea vârstei de pensionare pentru mame. Pensia anticipată fără penalizare va fi eliminată.

Vezi LINK de mai jos cele 10 modificări

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Formula de recalculare a pensiei

VPR x Numărul total de puncte

VPR = 81 de lei.

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

 Puncte de stabilitate

0,5 puncte fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te