Nu numai Târgu Mureş are probleme cu ridicarea gunoiului. A mai apărut încă o capitală de judeţ

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.04.2023 - 09:07
Foto: Arcanu/Giurgiuveanu - imagine cu caracter ilustrativ

Conducerea Primăriei Giurgiu caută în acest moment soluții de deblocare a unei situații dificile, în care se află municipiul, de când Rosal nu a mai fost primit să descarce gunoiul colectat la CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor) de la Frătești.

SHARE

Totul - din cauza datoriilor pe care Rosal le are la operatorul CMID, SC Eco Sud SA, ca persoană juridică.

Giurgiu, munţi de gunoaie

Primarul Giurgiului, Adrian Anghelescu, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, în calitate de președinte, acolo unde a expus problema, dar a propus și o soluție.

Edilul șef i-a informat pe membrii CLSU și despre faptul că cele două firme, Rosal și Eco Sud, au fost invitate la ședință, dar nu au fost prezente.

Blocajul în care se află municipiul, după Sărbătorile Pascale, este cauzat de faptul că a fost încetată colectarea gunoiului, iar pe 19 aprilie ridicat în proporție de 90% și depozitat la un punct de transfer din strada Gloriei, în recipienți din metal, într-o zonă igienizată și securizată.

Citeşte şi: Orașul Târgu Mureș a rămas fără serviciu de salubritate și e „îngropat” în gunoaie: „E dificil”

Primarul municipiului a vorbit și despre faptul că legislația este lacunară și nu oferă posibilitatea de autorizare a unei platforme temporare, care să fie utilizată pentru o scurtă perioadă de timp și să permită continuarea ridicării gunoiului de la populație, conform Giurgiu pe Surse

Soluția, în condițiile în care gunoiul nu poate fi transportat în afara județului, așa cum a oferit clarificări și administratorul public al județului, Cristian Grătianu, prezent la ședința CLSU, a fost propusă de primarul municipiului, prin modificarea contractului și/sau a actelor adiționale anterioare, cu privire la defalcarea plăților pentru colectare, depozitare, transport și încheierea unor convenții de plată sau a formelor juridice agreate între părțile implicate.

Citeşte şi: Cel mai scump gunoi din ţară costă 22 de lei, de persoană, pe lună. Taxa de salubritate, obligatorie

Având în vedere că pe lista plăților executărilor silite ale municipalității firma Rosal este pe poziția a 15-a și în prezent mai este de efectuat o singură plată anterioară, a poziției 14, pe care municipalitatea o va face mâine, administrația locală propune firmei Rosal o plată eșalonat, pe șase luni a datoriei de circa 3,6 milioane de lei.

Pentru deblocarea situației, primarul municipiului a purtat astăzi discuții cu reprezentanții firmelor implicate și cu autoritățile de mediu, județene și locale, inclusiv în cadrul ședinței de îndată, convocate la ora 14.30.

De precizat este și faptul că actuala conducere, de la preluarea mandatului, a achitat în integralitate executări silite, inclusiv de la Financiar Urban si Girexim, operatorii de salubritate dinainte de Rosal, împreună cu 2/3 din datoria către Rosal. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te