Lider sindical: Vina nu ne aparţine. Guvernul este vinovat pentru situaţia din Educaţie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.06.2023 - 11:01
Foto: Pixabay/airunique

Un lider sindical spune că vina, pentru actuala situaţie din Educaţie, nu aparţine sindicatelor. El susţine că Guvernul este vinovat. Liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar “Muntenia”, din Argeş, Adrian Voica, dă sfaturi asociaţiilor de părinţi.

SHARE

Acestea, afirmă Voica, ar trebui să preseze zilnic Cancelaria prim-ministrului şi să întrebe cât mai au de gând să îşi bată joc de copii.

Lider sindical: Guvernul, vinovat pentru situaţia din Educaţie

Adrian Voica a fost întrebat ce ar trebui să ştie cei 300.000 de elevi, care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.

“Atât elevii, cât şi părinţii ar trebui să întrebe în fiecare zi Guvernul şi întrebarea ar fi: ”Cât aveţi de gând să ne mai umiliţi şi pe noi, alături de profesori?”.

Greva este un drept legal, a fost declanşată după zeci de ani de umilinţe, în care nedreptatea socială, ignorarea repetată a problemelor din Învăţământ, schimbările repetate ale miniştrilor pentru portofoliul Educaţie, nesfârşita reformă - toate acestea au stat la baza declanşării acestui conflict.

Citeşte şi: Ciucă: Ordonanța de azi schimbă radical modul de salarizare în educație. E un proces ireversibil

Politicienii şi-au adus aminte de învăţământ numai în timpul campaniilor electorale, pentru a atrage voturi. Nedreptăţile, în ceea ce priveşte salarizarea, durează de cel puţin 20 de ani.

În 1997 când s-a votat statutul cadrului didactic până în anul 2003, când s-au pornit procesele împotriva statului român, salariile profesorilor au fost amputate în mod nelegal, lună de lună, într-un procent de 35%.

Gândiţi-vă câte milioane au fost luate nedrept din buzunarul profesorilor, unde s-au dus aceştia bani? Evident că în buzunarele clientelei politice.

Citeşte şi: Iohannis "pune piciorul în prag" în criza educației. I-a chemat pe liderii coaliției la Cotroceni

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2004, prin decizia 13, a demonstrat furtul calificat pe care statul l-a practicat la adresa salariilor profesorilor”, a afirmat Adrian Voica.

El a mai precizat că nici legea din 2008, prin care salariile cadrelor didactice au fost mărite cu 50%, nu a fost respectată.

“Legea Băsescu din 2008, cu mult aclamata mărire a salariilor de 50%, nu a fost niciodată respectată.

Niciodată profesorii nu au avut trecut în cartea de muncă acel salariu pentru că, după ce au dat legea, pe lângă faptul că nu au respectat, au redus cu 25% salariile şi în fapt salariile nu au fost mărite.

Ne ducem viaţa prin instanţe

Mici diferenţe s-au obţinut prin instanţe. De 23 de ani, ne ducem viaţa prin instanţe, toate tribunalele specializate în litigii de muncă, curţile de apel şi Înalta Curte, toate instanţele sunt sufocate de dosarele înaintate prin sindicate.

În această perioadă, statul român nu a protejat sistemul de învăţământ, care în Constituţie şi în Legea Educaţiei este denumit prioritate naţională.

Singura putere în stat care zic că şi-a făcut treaba a fost Justiţia, pentru că, dacă nu ar fi fost Justiţia, nu reuşeam să demonstrăm ilegalităţile făcute de Guvern şi Justiţia, ca putere în stat, a fost cea care a redat profesorilor parte din demnitatea lor, prin hotărârile judecătoreşti pe care le-a pronunţat în favoarea profesorilor.

Aceasta este situaţia. Vina nu ne aparţine. Guvernul este vinovat de această situaţie, iar asociaţiile de părinţi şi de elevi ar trebui să preseze în fiecare zi Cancelaria prim-ministrului, să-l întrebe: Cât mai aveţi de gând să vă bateţi joc de copiii noştri?”, a spus liderul de sindicat, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te