Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ.
Liderii coaliției, chemați la Cotroceni de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, la întâlnirea cu liderii sindicatelor din Educaţie, disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a informat Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele României va gira un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare, au anunţat, marţi, liderii sindicatelor din Educaţie, la finalul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis.
"În acordul respectiv va trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, grilă care trebuie să aibă un termen foarte clar de aplicare şi o etapizare clară, procente clare pentru salarizarea corespunzătoare", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret, Marius Nistor.
Citește și: Alina Gorghiu, despre greva profesorilor: „Să înțeleagă că asta e tot ce poate face Guvernul”
Sindicaliştii au precizat că greva generală va continua şi miercuri, dar au transmis că toţi colegii din teritoriu vor fi consultaţi în legătură cu acest acord şi vor lua decizia dacă vor încheia acest protest.
"I-am prezentat domnului preşedinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale şi anume acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare şi evident cea mai importantă: garantarea aplicării acelui principiu în grila salarizării, ca profesorul debutant să aibă salariul mediu brut pe economie.
Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ - ordonanţă - nu se poate, dar că se angajează ca, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira şi domnia sa", a afirmat, la rândul său, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Citește și: Klaus Iohannis ”a promis că se va implica”. Ce răspund profesorii
Marius Nistor a precizat că membrii de sindicat vor fi informaţi asupra discuţiilor avute cu preşedintele Iohannis şi vor decide dacă angajamentele acestuia pot conduce la detensionarea situaţiei, adăugând că "există această şansă''.
"Cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre poate fi un semnal pozitiv.
Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (...) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamente ale preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict.
Cred că există această posibilitate în momentul faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică, de recredibilizare prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ. Au obligaţia aceasta faţă de aceşti oameni minunaţi, au această obligaţie faţă de copii, faţă de părinţii", a spus Nistor.