Greva naţională a profesorilor dă peste cap programul examenelor de sfârşit de an şcolar

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.05.2023 - 13:44
Şcoala Lujana, Primăria Repedea - Foto: Flickr/Primăria Repedea

Greva naţională a profesorilor din preuniversitar şi mediul universitar începe să dea peste cap programul examenelor de sfârşit de an şcolar. Evaluarea pentru clasa a VI-a deja s-a decalat spre finalul lunii acesteia. Rămâne de văzut dacă e singura schimbare.

SHARE

Iulian Cristache, de la Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, a anunţat că evaluarea pentru clasa a VI-a s-a decalat spre finalul lunii.

Greva naţională dă peste cap examenele

Deocamdată, în cazul examenelor naţionale, nu se pune problema decalării, cel puţin în acest moment.

”Rămâne de văzut dacă după o săptămână această grevă va continua. Probabil că vom gândi şi în această cheie”, a mai spus Cristache.

”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naţionale, la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, în anul şcolar 2022 – 2023”, anunţă Ministerul Educaţiei, conform News.ro.

Citeşte şi: O nouă zi de grevă generală a profesorilor. Niciun guvernant nu a reluat discuțiile cu sindicaliștii

Evaluarea Naţională pentru clasa a VI-a va avea loc pe 30 mai (Limbă şi comunicare) şi 31 mai (Matematică şi ştiinţe ale naturii).

Cristache spune că trebuie să existe un dialog între sindicate şi decidenţii politici şi a precizat că nu e treaba părinţilor cât oferă Guvernul.

”Trebuie să gândim în perspectivă ce înseamnă acest sistem educaţional. Nu se mai poate într-adevăr cu acest salariu, de 2.400 de lei, este un salariu de muncitor necalificat.

Citeşte şi: Medicii susțin greva profesorilor. „Au dreptul să se simtă în siguranță la locurile lor de muncă”

Dacă avem pretenţii la un sistem educaţional aşa cum ni-l dorim cu toţii, ai nevoie de o salarizare corespunzătoare”, a spus reprezentantul părinţilor.

Iulian Cristache a anunţat că a discutat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ”vor veni nişte ordine de ministru, prin care se vor decala nu examenele naţionale, ci celelalte înscrieri în clasa a V-a, competenţele”.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a spus că ”evaluarea naţională pentru clasa a VI-a deja s-a decalat spre finalul lunii, pe următorul calendar.

Citeşte şi: Asociaţia Elevilor din Constanţa: Susţinem greva profesorilor. Să nu se mai lase călcaţi în picioare

”Nu am văzut ordinal de ministru, nu s-a mai intrat la nivelul Comisiei de Dialog Social, că avea nevoie să apară repede, rămâne de văzut.

Importante sunt examenele naţionale şi acolo, într-adevăr, avem o mare problemă şi trebuie să ne asigurăm că nu vor fi pierderi, din acest punct de vedere.

"Examenele naţionale nu se pune problema deocamdată să le decalăm, cel puţin în acest moment. Rămâne de văzut dacă după o săptămână această grevă va continua. Atunci probabil că vom gândi şi în această cheie", a mai spus Cristache.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te