Medicii susțin greva profesorilor. „Au dreptul să se simtă în siguranță la locurile lor de muncă”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.05.2023 - 16:18
Profesorii au intrat în greva generală Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Medicii susțin greva profesorilor. Sindicaliștii din Sănătate au transmis că ei consideră juste revendicările pentru care angajații din Învățământ au declanșat conflictul colectiv de muncă.

SHARE

Medicii au transmis că susțin demersul profesorilor de a-și cere drepturile în stradă. Federația Sanitas a transmis că și profesorii ca și cei care lucrează în sistemul de Sănătate au dreptul să se simtă în siguranță la locurile de muncă. 

Pe de altă parte, Federația Sindicatelor Libere a reamintit că întâlnirea din Palatul Victoria nu a reușit să-i facă pe dascăli să se răzgândească.

Medicii spun că sunt de acord cu profesorii. ”Au fost nevoiți să intre în Greva generală”

”Federația SANITAS din România, organizație sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate Sănătate și cel de Asistență socială, având peste 100.000 de membri de sindicat,

susține acțiunile organizare de federațiile sindicale din învățământ și consideră juste revendicările pentru care acestea au declanșat conflictul colectiv de muncă. 

Considerăm că un guvern care trateaază cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni - Sănătatea și Învățământul - este un guvern care trebuie să își revizuiască urgent politicile sau să plece. 

Citește și: Poate fi declarată ilegală greva profesorilor? „Dacă nu există consens riscăm să înghețăm anul”

Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire a unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun.

Personalul didactic și nedidactic din toate instituțiile de învățământ, care au menirea de a ne educa copiii și de a modela viitorul societății românești au dreptul de a se simți în siguranță la locurile lor de muncă, din toate punctele de vedere: fizic, moral și financiar!

Pentru acest deziderat au fost nevoiți să intre astăzi în Grevă generală. Susținem greva personalului din instituțiile de învățământ!”, se arată într-un comunicat al sindicaliștilor din Sănătate.

Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani

Pe de altă parte, Federația Sindicatelor Libere din învățământ a reamintit că  a negociat, în numele membrilor de Sindicat, ieri, în cadrul unei întâlniri inițiate de Guvern, într-o ultimă încercare de soluționare a revendicărilor transmise de foarte multă vreme.

”Întâlnirea s-a dovedit a fi un eșec, partea guvernamentală adoptând aceeași poziție de tergiversare și amânare a soluțiilor în contextul în care rezolvarea revendicărilor sindicale nu presupune altceva decât respectarea legilor adoptate de Parlament.

Citește și: Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

În aceste condiții greva a început, angajații din învățământ nemaiputand accepta umilințele la care sunt supuși prin neacordarea drepturilor consfințite prin lege.

Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) susține acțiunile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, federație afiliată la CSDR, și se solidarizează cu greva lucrătorilor din învățământ.

Totodată solicită cu tărie Guvernului României ia imediat toate măsurile necesare pentru respectarea și punerea în aplicare a legilor încălcate în cazul angajaților din învățământ. în același timp solicită tuturor federațiilor afiliate și structurilor teritoriale ale CSDR se solidarizeze și susțină greva lucrătorilor din învățământ.

Citește și: Se amână Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Cum se încheie mediile? Răspunsul sindicaliștilor

Am spus-o în nenumărate rânduri: educația reprezintă esența dezvoltării României și garanția unui viitor european și prosper pentru poporul roman. Nu mai putem tolera acest tratament discriminatoriu, nedrept și sfidător față de viitorul copiilor noștri, față de viitorul României!

Transmitem un mesaj de susținere necondiționată membrilor noștri de sindicat din Ss învățământ asigurandu-i le suntem alături și vom face toate demersurile pentru rezolvarea problemelor lor”, se arată într-un comunicat de la CSDR.

Și medicii se pregătesc de proteste?

Pe de altă parte, apar nemulțumiri și în rândul medicilor. Reprezentanții Federaţiei „Solidaritatea Sanitară" explică motivele pentru care medicii se pregătesc de proteste.

Ei spun că gărzile sunt plătite prea puțin pentru efortul depus. 

Citește și: EXCLUSIV Profesorii care nu au semnat pentru grevă fac ore. Elevii pot avea și un singur curs pe zi

”Pentru a înţelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuţie este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depăşeşte cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv: 18 ore de lucru continuu este durata cea mai

 mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea, 24 ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând şi 8 ore lucru de noapte).

Din cauza desfăşurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activităţii din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu.

Aceste precizări sunt foarte importante dacă avem în vedere că medicul este nevoit să lucreze de-a lungul unor perioade atât de lungi”, explică sindicaliştii.

Plata gărzilor suplimentare normei de bază în cazul medicilor medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicului primar gradaţia 5 - nivelul maxim posibil): 5605 lei/lună în cazul spitalelor neclinice, 7020 lei/lună în cazul spitalelor clinice, adică, echivalentul unui salariu net de: 3222 lei/lună în spitalele neclinice; 4036 lei/lună în spitalele clinice.

În cazul medicului primar cu gradaţia 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă este de: 22 lei/oră în spitalele neclinice şi 28 lei/oră iar în cele clinice.

Dacă medicul în discuţie are nivelul maxim al sporului pentru gardă (ceea ce se întâmplă rar) atunci tariful orar net pe care-l primeşte medicul primar pentru garda desfăşurată în timpul săptămânii este de: 38 de lei/oră în unităţile neclinice şi 48 de lei/oră în unităţile clinice, scrie Adevarul

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te