Gafă: Guvernul, video despre numirea Ioanei Mihăilă la MS, fără ea. Feministele au modificat clipul

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 23.04.2021 - 10:48

Guvernul a publicat pe Facebook un clip video în care anunță numirea medicului Ioana Mihăilă la Ministerul Sănătății, din care aceasta lipsește, în clip apărând câteva secunde doar ministra Muncii, în rest, fiind doar miniștrii bărbați.

SHARE

Feministele de la Asociația Filia au modificat clipul, atașându-i o manea care se numește „Uită-te la mine” și este cântată de Prințesa de Aur. Ele au explicat că vor să atragă atenția asupra slabei reprezentări a femeilor din politica românească.

În actualul Guvern, sunt 19 bărbați și două femei. Anterior demiterii lui Vlad Voiculescu, Executivul condus de Florin Cîțu avea o singură femeie în fruntea unui minister: pe Raluca Turcan, la Muncă.

„Ne bucurăm să o vedem pe Ioana Mihăilă la Ministerul Sănătății, chiar dacă nu o vedem în acest clip”, au scris feministele în finalul clipului postat de Guvernul României.

Citește și: VIDEO Ioana Mihăilă, primele declarații în calitate de ministru al Sănătății 

 

Asociația Filia atrage atenția că slaba reprezentare a femeilor este perpetuată și în Parlament: în Legislativ, sunt doar 17,4 la sută femei, deși femeile reprezintă mai bine de 50 la sută din populație. 

Citește și: Armand, „demascată“ că mătura curtea. Primarul Sectorului 1 va depune plângere pentru hărțuire 

Slaba reprezentare a femeilor în politică ne-a dus și o cădere de 33 de locuri în clasamentul Forumului Economic Mondial în indexul global al egalității de gen. La nivel mondial, suntem pe locul 50 la „egalitatea participării și oportunităților economice" și pe locul 54 la „​egalitatea realizărilor educaționale", dar pe locul 129 din 156 în lume în ceea ce privește puterea politică a femeilor, pandemia agravând inegalitățile dintre femei și bărbați.

Citiți raportul Forumului Economic Mondial pentru anul 2021 AICI

Conform Barometrului de Gen din 2019, al Filia, 80 la sută dintre români consideră că treburile casnice sunt apanajul femeilor, 42 la sută dintre românce își petrec timpul liber călcând, spălând sau gătind, 70 la sută rezonează cu afirmația „bărbatul e capul familiei și femeia e stăpâna casei”, iar peste 50 la sută dintre români cred că o femeie nu s-ar descurca într-o funcție de conducere.

Citește și: Familia românească, în Barometrul de Gen: Cine are grijă de copii și cine este „capul familiei”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.