Freiburg, orașul construit
pentru a fi verde încă din anii 70. A devenit simbolul ecologiștilor

DE Meghan Gunn | Actualizat: 22.10.2023 - 23:29
OAZĂ VERDE Panourile solare, împreună cu grădinile din balcoane și cele verticale, împânzesc peisajul în comunitatea ecologică Vauban din Freiburg

Vorbim despre un loc care este înaintea timpului său. Orașul medieval de la marginea Pădurii Negre din Germania este cunoscut de mult timp în rândul activiștilor de mediu ca un model de „oraș ecologic“, care a promovat inițiative durabile încă din anii 1970.

SHARE

Orașul medieval de la marginea Pădurii Negre din Germania este cunoscut de mult timp în rândul activiștilor de mediu ca un model de „oraș ecologic“, care a promovat inițiative durabile încă din anii 1970.

Ecologizarea orașului Freiburg a început cu o controversă din 1974 privind planurile de construire a unei centrale nucleare în pădurea din apropiere. Mii de protestatari au campat pe șantier timp de nouă luni și au reușit să oprească proiectul, declanșând o mișcare de mediu.

Procentul de șoferi din Freiburg
a scăzut de la 39% la 21%,
în timp ce numărul celor care
merg pe bicicletă a crescut
de la 15% la 33%

În deceniile care au trecut de atunci, liderii și cetățenii din Freiburg au creat, printr-un design atent, un oraș care încorporează concepte din avangarda sustenabilității în aproape fiecare aspect al vieții cotidiene. O mulțime de locuințe, întreprinderi și locuri publice alimentate cu energie solară și alte surse de energie alternativă? Da.

Un sistem bine gândit de reducere a deșeurilor și de refolosire a tot ce este reciclabil? Da. Un sistem extins de transport în comun și ample piste pentru bicicliști și pietoni, cartiere verzi și o industrie înfloritoare de ecoturism și educație? Toate aceste puncte au fost bifate de orașul din Germania.

Fiind unul dintre cele mai însorite orașe germane, Freiburg a primit o mână de ajutor din partea naturii în valorificarea energiei solare atât pentru clădirile comerciale, cât și pentru cele rezidențiale.

Noua sa primărie, finalizată în 2017 și dotată cu 800 de panouri solare, a fost proiectată de arhitecți pentru a fi prima „clădire publică cu surplus energetic net“ din lume, adică pentru a genera mai multă energie electrică decât consumă. Chiar și noul său stadion de fotbal, construit anul trecut, folosește un acoperiș solar pentru a genera energie.

Freiburg este, de asemenea, renumit pentru sistemul său „car-lite“, care restricționează utilizarea mașinilor în mai multe zone ale orașului.

CITEȘTE ȘI:

Viitorul este aici    

Seattle - O abordare de tipul „toate mâinile  pe masă“

Singapore - Junglă urbană reimaginată

Charlotte - Economia circulară condusă de întreprinderile mici

Paris - Orașul de 15 minute

Construcțiile ultra-sustenabile devin foarte populare

În cartierul Vauban, o eco-oază suburbană presărată cu case colorate, cu panouri solare și grădini pe acoperișuri, nu există nici măcar locuri de parcare; puținii locuitori care dețin mașini trebuie să le adăpostească într-una dintre cele două parcări de la periferia orașului. Totuși, nu există nicio problemă în a te deplasa. Sistemul public de tramvaie din Freiburg leagă majoritatea cartierelor de centrul orașului și există o mulțime de piste de biciclete și de căi pietonale.

Schimbarea cea mai dramatică se vede mai ales în modul în care oamenii se deplasează. În ultimii 40 de ani, relatează dw.com, procentul de șoferi din Freiburg a scăzut de la 39%, la 21%, în timp ce locuitorii care folosesc bicicleta ca principal mijloc de transport a crescut de la 15% la 33%.

Reputația binemeritată a orașului Freiburg ca oraș verde-model i-a conferit acestuia o industrie înfloritoare a ecoturismului.

În fiecare an, orașul primește oficiali guvernamentali și studenți în domeniul mediului din întreaga lume pentru a învăța despre inițiativele sale de dezvoltare durabilă și pentru a duce aceste cunoștințe în țările lor. Printre orașele care s-au inspirat de la Freiburg și care au duplicat unele dintre eforturile sale ecologice se numără Grenoble, Mulhouse și Strasbourg, din Franța; Padova, din Italia; și Suncheon, din Coreea de Sud.

Succesul orașului Freiburg poate fi legat de forța populară care a oprit construcția centralei nucleare din anii 1970; în prezent, cetățenii săi sunt implicați în planificarea bugetului orașului și sunt acționari în sursele locale de energie, cum ar fi cea solară.

În timp ce oficialii de mediu din Germania au stabilit o foaie de parcurs pentru a atinge neutralitatea climatică, sau zero emisii de gaze cu efect de seră, până în 2045, liderii din Freiburg cred că orașul va atinge acest obiectiv până în 2038.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te