Charlotte și soluția economiei circulare. 900.000 tone de deșeuri nu mai ajung la groapa de gunoi

DE Meghan Gunn | Actualizat: 22.10.2023 - 19:07
Cafeneaua nonprofit Change Please
Cafeneaua nonprofit Change Please
Ferma verticală Aquaponics
Ferma verticală Aquaponics
Town Crown Compost
Town Crown Compost

Unul dintre cele mai în vogă concepte legate de protecția mediului în aceste zile este economia circulară.

SHARE

În loc să produci ceva, să îl folosești și apoi să arunci ce a mai rămas din el - vechea economie liniară -, este mai bine păstrezi produsele și materialele în circulație, cât mai mult timp posibil, prin mijloace precum întreținerea, reciclarea, reutilizarea, refolosirea și compostarea.

Este o modalitate, spun susținătorii, de a reduce deșeurile, poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră de la depozitele de deșeuri, creând în același timp locuri de muncă și stimulând economia locală.

În urmă cu câțiva ani, Charlotte, Carolina de Nord, și-a propus să devină un lider american în economia circulară, după ce un raport a constatat că 88% din cele 900.000 de tone de deșeuri anuale ale orașului ajungeau la gropile de gunoi.

Analiza a arătat că, dacă doar 15 % din aceste deșeuri ar fi reciclate, pe lângă impactul pozitiv asupra combaterii schimbărilor climatice, Charlotte ar putea genera venituri de 34 de milioane de dolari și ar crea aproape 500 de locuri de muncă.

„Cel mai profund impact al
nostru este
creșterea gradului 
de conștientizare și educația
privind economia circulară pe
care
am cultivat-o în cadrul
comunității din Charlotte“

Intră în scenă The Innovation Barn, un proiect comun al orașului și al unei organizații numite Envision Charlotte, care reprezintă punctul zero al planului de economie circulară din oraș.

Deschis pentru public în urmă cu doi ani, Hambarul (Barn) este un ecosistem de întreprinderi locale care se unesc pentru a face ca practicile celor din oraș să devină mai durabile.

Găzduit într-un fost grajd de cai de 26.000 de metri pătrați, pe care Envision Charlotte îl închiriază de la oraș pentru 1 dolar pe an, Barn conține mai multe magazine de vânzare cu amănuntul, o bucătărie didactică care organizează cursuri de reducere a risipei alimentare, un laborator de compostare și o grădină 
acvazonică care produce legume cu frunze verzi și crește tilapia cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație.

De asemenea, se organizează programe și evenimente precum piețele fermierilor, toate dedicate schimbului, reutilizării, reparării și reciclării materialelor și produselor.

Ferma verticală Aquaponics

Cheia succesului Innovation Barn este interconectarea dintre diferitele întreprinderi aflate acolo. Crown Town Compost, de exemplu, preia resturile alimentare nefolosite de la vecinul său, The Bulb, o organizație non-profit care recuperează surplusul de la magazine precum Trader Joe’s și Food Lion pentru a le dona cartierelor care se confruntă cu penuria de alimente.

În loc să arunce deșeurile, Crown Town Compost derulează un program pilot de descompunere a acestora cu ajutorul larvelor de muscă, care, potrivit companiei, „acționează ca niște gunoieri ai naturii“, transformând resturile în sol pentru grădinile locale.

CITEȘTE ȘI:

Viitorul este aici    

Freiburg - Un oraș construit pentru a fi  verde

Seattle - O abordare de tipul „toate mâinile  pe masă“

Singapore - Junglă urbană reimaginată

Paris - Orașul de 15 minute

Construcțiile ultra-sustenabile devin foarte populare

O altă inițiativă de la Innovation Barn este condusă de industria înfloritoare a fabricilor de bere artizanală din Charlotte.

Zece fabrici de bere, împreună cu magazinele Trader Joe’s și cu locuitori din oraș își reciclează și mărunțesc suporturile de plastic pentru băuturi care pot fi folosite pentru a produce materiale de construcție (băncile din hambar sunt făcute din ele). Din martie 2022, au fost colectate peste 36.000 de suporturi - puțin peste jumătate de tonă. 

Anul acesta, Barn a început să recicleze și sacii de cereale pe care fabricile de bere îi folosesc, transformându-i în pungi pentru cumpărături.

Innovation Barn găzduiește, de asemenea, întreprinderi sociale, cum ar fi Change Please, o cafenea
non-profit care angajează persoane fără adăpost ca barmani. Toate încasările magazinului sunt direcționate către angajații săi, sub formă de salarii, transport, locuințe, terapie sau pentru a-i ajuta să găsească alte oportunități de angajare.

Town Crown Compost

Alături de evenimente comunitare, Barn oferă tururi pentru public, oferind o reprezentare vizuală a ceea ce înseamnă cu adevărat circularitatea și modalități de cultivare a acesteia în viețile individuale.

Amy Aussieker, director executiv al Envision Charlotte, spune: „Impactul nostru cel mai profund este creșterea gradului de conștientizare și de educație cu privire la economia circulară pe care l-am cultivat în cadrul comunității din Charlotte“.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te