De aceea urbea are nevoie de soluții reziliente. Pentru această mică națiune insulară, găsirea unei modalități de atenuare a impactului schimbărilor climatice, după cum a spus odată premierul Lee Hsien Loong, este, la propriu, o chestiune de „viață și de moarte“.
Singapore s-a ridicat la înălțimea situației, investind în design urban adaptabil, folosind mediul natural al orașului pentru a face viața mai durabilă și mai plăcută. Spațiile verzi sunt peste tot: parcuri, grădini pe acoperișuri, rezervații naturale.
Cerințele stricte privind construcțiile ecologice asigură principiile de proiectare durabilă. Acestea sunt adaptate în special la un climat tropical și sunt parte integrantă atât a locuințelor, cât și a structurilor comerciale.
Diferitele inițiative de
sustenabilitate din
Singapore au au depășit
granițele orașului,
influențând eforturile de
planificare urbană
din întreaga lume
Prin restabilirea biodiversității naturale și încorporarea plantelor native în arhitectură, Singapore „servește drept exemplu pentru alte orașe care doresc să devină locuibile și să rezolve problemele de mediu“, spune Thomas Schroepfer, profesor de arhitectură și design durabil la Universitatea de Tehnologie și Design din Singapore și co-director al Singapore-ETH Centre Future Cities Laboratory Global.
Schroepfer spune că refacerea ecosistemelor naturale are mari beneficii, de la controlul dăunătorilor, la purificarea apei și la un aer mai curat. Readucerea la viață a plantelor native sporește rezistența la schimbările climatice prin eliminarea dioxidului de carbon din aer - o captare naturală a carbonului.
Expertul în proiectare durabilă Thomas Schroepfer
Schroepfer spune că acest lucru, la fel ca majoritatea programelor de sustenabilitate ale orașului, a fost posibil prin inițiative finanțate de guvern, cum ar fi Landscape in Urban Spaces and High-Rises (LUSH). Înființat în 2017, LUSH oferă finanțare pentru grădini pe acoperișuri și balcoane verzi.
Grădinile de pe acoperișuri au beneficii climatice, cum ar fi scăderea temperaturii și reducerea scurgerii apelor pluviale, reducând costurile de consum de energie ale clădirilor prin scăderea temperaturii la suprafață. Reducerea scurgerii apelor pluviale generează o diminuare a poverii asupra rețelelor de canalizare.
CITEȘTE ȘI:
Viitorul este aici
Freiburg - Un oraș construit pentru a fi verde
Seattle - O abordare de tipul „toate mâinile pe masă“
Charlotte - Economia circulară condusă de întreprinderile mici
Paris - Orașul de 15 minute
Construcțiile ultra-sustenabile devin foarte populare
Pe lângă beneficii climatice, proiectele au și avantaje sociale, oferind spații verzi terapeutice, locuri de cultivare a alimentelor și protecție împotriva zgomotului. De la înființare, LUSH a crescut în fiecare an, iar acum include și lucruri precum pavilioane comune, jardiniere și panouri solare.
Multe dintre inițiativele de sustenabilitate din Singapore funcționează în două direcții: atenuarea riscului climatic viitor și, în același timp, îmbunătățirea vieții cetățenilor, în prezent.
Un proiect special, care se încadrează în programul LUSH, este The Kampung Admiralty, un ansamblu de locuințe pentru persoanele în vârstă care a fost deschis în 2018.
Clădirile sunt dotate cu grădini verticale - instalate de-a lungul pereților clădirilor - care captează și absorb scurgerile de apă.
Un parc mare care găzduiește evenimente precum piețele pentru fermieri care oferă rezidenților șansa de a socializa între ei dar și cu membrii din afara comunității; unitatea medicală pentru îngrijirea persoanelor în vârstă a fost plasată în mod intenționat lângă o grădiniță pentru a promova amestecul între generații. Proiectul este un produs al tehnologiei moderne, combinat cu valorile locale.
Chiar și numele este un semn de recunoaștere a tradiției: Kampung înseamnă „sat“ în limba malay. Totuși, cel mai emblematic simbol al angajamentului orașului Singapore de a îmbina natura cu urbanizarea este Gardens by the Bay, un parc natural de 250 de acri și o vitrină de tehnologie durabilă în centrul orașului.
Printre atracțiile sale se numără: Flower Dome, cea mai mare seră de sticlă din lume, cu plante și flori de pe cinci continente; Cloud Forest, un peisaj plin de ceață, cu vegetație rară și priveliști spectaculoase; și Supertree Grove, unde 18 structuri înalte asemănătoare unor copaci sunt, de fapt, grădini verticale dotate cu tehnologie de mediu care imită funcția copacilor din viața reală, inclusiv valorificarea energiei solare pentru iluminat și colectarea apei de ploaie pentru a fi folosită la irigații și fântâni.
Diversele inițiative de sustenabilitate din Singapore au depășit de atunci granițele sale, influențând eforturile de planificare urbană din întreaga lume. Schroepfer menționează aici adoptarea grădinilor verticale în Paris, Milano și Vancouver și practicile de conservare a ecosistemelor în Londra și Sydney, ca dovadă a impactului continuu al insulei asupra designului durabil.