După această vară de cumpănă,cu foarte multe schimbări climatice, orașele din întreaga lume își vor intensifica eforturile pentru a face față impactului fenomenelor meteorologice extreme și pentru a construi un viitor mai durabil pentru oameni.
Cu toate acestea, în unele locuri avangardiste, astfel de eforturi sunt deja în curs de desfășurare demult.
Acestea arată care este calea de urmat către un viitor mai verde. Aceste inițiative avangardiste merg dincolo de un simplu program de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sau de un plan de urgență pentru a face față valurilor de căldură, inundațiilor și incendiilor de vegetație.
Acestea implică o reinterpretare serioasă a stilurilor de viață și a designului urban, într-o eră a provocărilor climatice, care este avansată din punct de vedere tehnologic, dar centrată pe om. Este urmărită reducerea impactului asupra mediului, îmbunătățind în același timp calitatea vieții.
În plus, este vorba despre soluții solide din punct de vedere economic, asigurându-se în același timp că toți locuitorii beneficiază de avantaje. Pentru a fi un oraș în topul sustenabilității, spune Andy Hong, director al Laboratorului pentru îmbătrânire sănătoasă și locuri rezistente de la Universitatea din Utah, „trebuie să vorbim de un act de echilibru între îmbunătățirea sustenabilității mediului și a echității sociale, susținând în același timp dezvoltarea economică“.
Pentru aceasta, spune Hong, legislația și acțiunile trebuie să se concentreze asupra a trei domenii cheie: clădiri, transporturi și energie curate.
De asemenea, toate trebuie să fie în beneficiul comunităților.
„Comunitățile cu venituri mici și cele ale minorităților rasiale au fost, din punct de vedere istoric, lăsate pe dinafară de mișcarea de mediu [și totuși] au fost afectate în mod disproporționat de pericolele de mediu“, spune Hong.
„Sunt necesare multe eforturi pentru a asigura o distribuție echitabilă a beneficiilor și resurselor atunci când vine vorba de inițiative de sustenabilitate“. Iată o trecere în revistă a cinci orașe care reușesc să se plaseze în fruntea clasamentelor de sustenabilitate.
De la poziția de lider a orașului Charlotte din Carolina de Nord, SUA, care a reușit construirea unei economii locale circulare, la amestecul singular de natură și design urban din Singapore și până la determinarea Parisului de a face din Jocurile Olimpice de anul viitor o vitrină a sustenabilității.
Ce au în comun toate aceste orașe? Toate deschid calea către un viitor mai sănătos și mai inteligent din punct de vedere ecologic, prin acțiuni realizabile într-un mod foarte practic.
Illustrație de Alexey Yaremenko