Bătrânii și persoanele cu dizabilități din centre, victime sigure ale angajaților cu COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.12.2020 - 18:23
Un dulap izolat cu o folie desparte rezidenții infectați de rezidenții sănătoși, într-un centru din Sectorul 3. Sursa foto: Pledoarie pentru Demnitate/ Facebook

Deși rezidenții din centre sunt izolați, în fiecare lună sunt raportate noi focare de COVID. În aceste situații, virusul nu poate fi adus decât din exterior, de la angajații care lucrează în centre și pleacă în fiecare zi acasă.

SHARE

Aproape 4.000 de persoane cu dizabilități și vârstnici din centre erau infectați cu coronavirus la finele lui noiembrie, arată datele publicate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA), într-un raport publicat în 27 noiembrie.

748 de oameni infectați, îngrijiți în aceste centre, au murit, iar numărul celor vindecați a ajuns la 8.960.

În ceea ce privește personalul din centre, până la 27 noiembrie, sunt 2.252 de angajați raportați ca infectați cu coronavirus, iar 11 angajați au murit. 

Aceste cifre privind infectările în centre sunt raportate în condițiile în care rezidenții din centre sunt izolați acolo de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, iar singurele contacte pe care le au cu exteriorul sunt reprezentate de personalul care îi îngrijește.

Mai mult, dacă în timpul stării de urgență, personalul din aceste centre era izolat câte două săptămâni la locul de muncă, acum aceștia își fac turele, apoi se întorc în comunitate.

Situația a fost semnalată de organizațiile Centrul de Resurse Juridice și Tonal, care cer direcțiilor de asistență socială să revină la sistemul cu ture de două săptămâni de izolare la locul de muncă, pentru a preveni răspândirea infectărilor în rândul celor vulnerabili pe care îi îngrijesc. 

„Atragem atenția că persoanele din centrele rezidențiale sunt puse în pericol, fără intenție, chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ele, adică de angajații din sistemul de asistență socială. Marea majoritate a focarelor au fost și sunt cauzate involuntar de aceștia, în condițiile în care rezidenții nu au voie să părăsească centrele, și nici să primească vizite ale persoanelor din comunitate. O posibilă infectare a unui salariat este un pericol atât pentru comunitatea în care acesta trăiește, cât și – la locul de muncă – pentru persoanele cu dizabilități pe care le îngrijește acel salariat.

Considerăm că situația este foarte diferită acum, comparativ cu începutul pandemiei, și credem că, până la acest moment, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) ar fi trebuit să dispună de o evaluare precisă a situației, să elaboreze un plan concret, cu măsuri coerente și alocări de personal, și să solicite consiliilor județene fondurile necesare turelor de muncă de 2 săptămâni (prin rotație)”, arată o scrisoare deschisă publicată de organizațiile Centrul de Resurse Juridice și Tonal.

Conform unui răspuns primit de aceste organizații de la Institutul de Sănătate Publică, în 12 noiembrie, în centrele rezidențiale erau active 328 de focare, cu un număr de 7.172 de cazuri. În opinia ONG-urilor, faptul că INSP nu mai publică situația focarelor din centre, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că acestea nu vor mai intra în calcularea incidenței, nu face decât să ducă la insuficienta protejare a acestui grup vulnerabil.

Citește și: De ce a dispărut jumătate din raportul săptămânal al INSP pe COVID: explicația Institutului

Conform celei mai recente metodologii publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, personalul din centre este testat o dată pe săptămână, în vreme ce persoanele instituționalizate sunt testate de două ori pe lună.

Iată câteva exemple apărute în ultima lună, cu focarele COVID din centre:

- 22 de focare active în centrele rezidențiale din județul Sibiu, cu 997 de oameni infectați, rezidenți și angajați - conform Prefecturii Sibiu, în 23 noiembrie. Cei mai mulți infectați erau la Centrul de recuperare și reabilitare Neuropsihiatrică Tălmaciu: 175 persoane, din care 125 de beneficiari pozitivi și 50 de angajați pozitivi.

- 73 de oameni, rezidenți și angajați la o unitate medico-socială pentru persoane adulte cu dizabilități din Urlați, Prahova, confirmați cu coronavirus - 52 de rezidenți și 21 de angajați, în 10 noiembrie, conform Prefecturii Prahova

- 44 de oameni, 33 de rezidenți și 11 angajați, confirmați cu coronavirus într-un centru pentru persoane cu dizabilități din Baia de Arieș, Alba, conform DSP Alba, în 10 noiembrie. 

- 64 de rezidenți și 43 de angajați sunt confirmați cu coronavirus în 16 noiembrie, în două centre din județul Argeș. Cea mai gravă situație - la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tigveni, unde erau infectați 54 de rezidenți și 13 angajați, conform Direcției de Asistență Socială Argeș, citată de news.ro

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te