Femeile neangajate pot beneficia de concediu de sarcină plătit. Care sunt condițiile

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.08.2022 - 14:52
Concediu de sarcină- Foto: PEXELS PHOTOS
Concediu de sarcină- Foto: PEXELS PHOTOS

Sarcina este un moment special din viața unei femei, însă este și o perioadă obositoare și emoționantă. De asemenea, unele sarcini pot avea un risc crescut. Aici intervine concediul de sarcină care însumează 126 de zile care pot fi luate atât prenatal cât și postnatal.

SHARE

Dacă ai în plan să iei concediu medical sarcina, află că acesta acoperă atât perioada dinainte de naștere (prenatală), cât și cea de lăuzie (postnatală). Durată maximă este de 126 de zile calendaristice pe care le poți lua astfel: 63 de zile înainte de naștere (concediu prenatal) și 63 de zile după naștere (concediu postnatal, de lăuzie). Perioadele se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea ta, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Citește și: FOTO Șarpe găsit în canalizarea unei case. A fost nevoie de jandarmi pentru prinderea animalului

Stagiul de cotizare pentru a beneficia de concediul medical de maternitate este de 6 luni din ultimele 12! Prevederea este în vigoare de la 1 ianuarie 2018, anterior stagiul fiind de o lună. Se bucură de concediu medical sarcina și femeile care nu mai sunt angajate, din motive neimputabile lor, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Pierderea calității de asigurat, din motive neimputabile, se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asociații acestora. Indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție. Bază de calcul a indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat.

Citește și: Campioana națională care s-a apucat de sport la 17 ani. A câștigat cu o bicicletă împrumutată

Indemnizația aferentă acestui concediu medical sarcina este integral suportată din Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) și este în cuantum de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Ce trebuie să știi despre certificatul pentru concediu medical sarcina: 


- este eliberat de medicul specialist sau medicul de familie, 
- nu poate trece dintr-o luna în altă, poate fi emis pentru maximum 31 de zile, însă pentru aceeași lună (de ex. 1-31 august). 
- poate fi emis și în altă zi față decât prima zi de concediu medical (de ex. certificatul poate fi ridicat pe 15 martie, deși perioada pentru care este emis este 1-31 martie). 
- se prezintă angajatorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care  fost acordat concediul, ptivit Ejobs

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te