Doi inspectori AJPIS Ilfov, reţinuţi de DNA, pentru abuz în serviciu. Aveau 8200 de lei salariu

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.07.2023 - 19:12
Doi inspectori de la AJPIS Ilfov au fost reţinuţi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Doi inspectori din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov) au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, într-un dosar legat de scandalul „Azilele groazei”, în care sunt acuzaţi că ar fi procedat la o evaluare pur formală.

SHARE

Ei ar fi acţionat doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi a standardelor minime de calitate obligatorii.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de ieri, a unor inspectori AJPIS Ilfov.

Doi inspectori de la AJPIS Ilfov au fost reţinuţi.

Este vorba despre Andrei-Cornel Năstase şi Florinei Rontescu, inspectori sociali în cadrul AJPIS Ilfov.

Procurorii îi acuză de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii notează în ordonanţă că, în perioada 25 aprilie - 31 mai, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile prevăzute de legislaţia primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce priveşte un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi situat pe raza judeţului Ilfov.

Citeşte şi: Azilele groazei: DNA, percheziții la AJPIS Ilfov. Sunt vizate avizele și finanțările căminelor

Concret, arată anchetatorii, cei doi ar fi procedat la o „evaluare formală”, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, şi ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului şi a dotărilor din spaţiul cu destinaţia de bucătărie, precum şi problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorităţi publice sau private le-au constatat, conform Digi24.

De asemenea, procurorii spun că, deşi ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, cei doi ar fi dat instrucţiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerinţele minime prevăzute de lege.

Citeşte şi: Azilele groazei: DNA, percheziții la AJPIS Ilfov. Sunt vizate avizele și finanțările căminelor

„Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, documentaţia necesară pentru obţinerea licenţei de funcţionare a centrului respectiv”, precizează DNA.

Cei doi urmează să fie prezentaţi azi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te