De unde a făcut rost Guvernul de bani pentru creșterea pensiilor cu 40% la recalculare. E oficial

DE Alin Crișan | Actualizat: 18.01.2024 - 20:51
De unde a făcut rost Guvernul de bani pentru creșterea pensiilor cu 40% la recalculare. E oficial - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
De unde a făcut rost Guvernul de bani pentru creșterea pensiilor cu 40% la recalculare. E oficial - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Legea pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie. Până atunci toate pensiile vor fi recalculate. În medie, pensiile vor crește cu 40% după cum au spus oficialii. Ministrul de Finanțe a spus de unde vin banii necesari creșterii pensiilor.

SHARE

Marcel Boloş, noi declaraţii despre majorarea pensiilor din acest an. 

„Vă daţi seama că am făcut bugetul pentru anul 2024 cu recalcularea de pensii inclusă în buget. 

De unde a făcut rost Guvernul de bani pentru creșterea pensiilor cu 40% la recalculare. E oficial

Deci, noi, practic, avem această bugetare şi mă bucur că am reuşit să închidem bugetul – chiar dacă am fost criticaţi că avem acea supraestimare de venituri, adică ne-am pus speranţa în aceste venituri din digitalizare – şi în septembrie Guvernul este în situaţia onorabilă de a-şi achita angajamentele faţă de cele peste 4,6 milioane de pensionari.

Banii sunt bugetaţi. Nu există perspectiva să nu se plătească aceste recalculări. Banii sunt bugetaţi, sunt cuprinşi în buget”, a explicat Boloş.

Pensiile vor fi recalculate până la data de 1 septembrie 2024.

Atunci, majoritatea pensionarilor vor avea pensii mult mărite față de acum. Pensia va crește, în medie, cu 40%, a anunțat ministrul muncii.

De asemenea, vor exista și pensionari care vor avea modificări negative de pensii. În cazul lor, vor rămâne cu pensia în plată.

Ctietșe și: România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Despre ce sumă ar fi vorba

Există, însă, un calendar care este urmat în procesul de recalculare al pensiilor. Spre exemplu, în maximum o lună se vor anunța normele metodologice pentru aplicarea noii legi a pensiilor. 

Normele metodologice sau normele de aplicare sunt texte emise de către ministere, care dau exemple și care detaliază pas cu pas modul în care o anume lege trebuie să fie aplicată.

După apariția normelor metodologice, calcul pensiilor care vor fi plătite la 1 septembrie va fi unul mult mai precis. Șeful Casei de Pensii spune că aceste norme de aplicare vor fi publicate chiar în această lună.

”Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. (…)

Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație.

Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu.

Cine sunt românii care beneficiază de o creștere de 110% la pensie

Newsweek a scris că vor exista creșteri și de peste 110% a pensiei. 

O serie de români vor primi pensii mărite de la 50% la 110 % după recalcularea care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Este vorba, în principal, despre acei români care au muncit pe salariu minim pe economie. 

Creșterea pensiei se va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie.

Citește și: Ce categorie de pensionari va primi o indemnizație „specială”? Pe ce trebuie folosiți banii?

Exemplu: Un mecanic care a lucrat pe salariul minim, dar asta timp de 36 de ani.

El primește, azi, o pensie de 1.125 de lei pe lună, echivalentul indemnizației sociale.

La 1 ianuarie, le va primi o indexare de 13,8% ca toți ceilalți pensionari și va ajunge la o pensie de 1.283 de lei pe lună.

La recalculare, va beneficia de punctele bonus care se dau pensionarilor ce au muncit peste 25 de ani. După recalculare el va ajunge de la o pensie de 1.125 de lei pe lună la 2.340 de lei de la 1 septembrie. 

Care e formula de calcul a pensiei

Formula de clacul a pensiei: VPR (valoare punct de referință care e 81 lei) X numărul de puncte.

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te