România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Despre ce sumă ar fi vorba

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.01.2024 - 15:39
România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Despre ce sumă ar fi vorba - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

România este obligată de UE să implementeze salariul minim european. Ministerul Muncii a anunțat că se lucrează la acest proiect.

SHARE

Uniunea Europeană obligă Guvernul să introducă un venit minim adecvat care să permită oricărui cetățean să trăiască decent.

Citește și: Pensionar, umilit cu 1.300 lei pensie, după 37 ani de muncă. Cât ia la recalculare? Ce meserie are?

Ministerul Muncii confirmă că lucrează deja la un astfel de proiect, care ar urma să alinieze România la legislaţia europeană, dar precizează că ia în calcul mai multe variante de formulă de calcul.

România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Ce sumă ar fi

„Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.

Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii. 

Citește și: O țară din Europa angajează români cu salarii de 6.500 € pe lună. Ce meserie trebuie să cunoască

Veniturile românilor ar trebui să crească din nou, în noiembrie 2024 când România trebuie să adopte venitul minim european. Este o obigație pe care România și-a asumat-o.

Pentru că nu există o foarte clară de calcul, ci doar recomandări, nu putem ști suma exactă pentru creșterea veniturilor, dar ea se situează între câteva sute de lei și chiar 1.000 lei.

Pentru a răspunde cerințelor europene, salariul minim actual ar trebui să mai crească, în 2024, cu cel puțin 400 de lei, spune și RomaniaTV.

UE a recomandat două formule de calcul pentru ca România să se alinieze venitului minim european.

Varianta 1

În România, câștigul salarial mediu brut este de 6.400 lei (3.974 lei net). Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană e 2.708 lei pe lună, iar salariul lunar minim brut e 3.000 lei.

Potrivit acelorași specialiști, dacă astăzi venitul minim european s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, atunci venitul (net) minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Varianta 2

Dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie – una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă, decalajul ar crește cu încă aproximativ 500 lei net și, deci, venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Citește și: 400.000 de români riscă să piardă bani din salariu anul acesta. De ce statul le taie veniturile

Astfel, putem considera că venitul minim încasat astăzi (1.900 lei) de un român este cu 50% mai mic (1.000 lei, în medie, în valori absolute) decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent.

INS, însă, a propus o variantă mai simplă. Salariul minim brut se ajustează cu evoluția prognozată a ratei inflației furnizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Cum, la anul, se prognozează o inflație de 7%, creșterea salariului minim ar fi de 200 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te