De ce e periculos sa trimiți "share location" pe telefon. Pericolul ascuns despre care puțini știu

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.04.2025 - 14:30
De ce e periculos sa trimiți "share location" pe telefon. Pericolul ascuns despre care puțini știu - Foto: Profimedia images
De ce e periculos sa trimiți "share location" pe telefon. Pericolul ascuns despre care puțini știu - Foto: Profimedia images

Funcția de „share location” (partajarea locației n.red) de pe WhatsApp sau alte aplicații poate deveni o vulnerabilitate serioasă pentru utilizatori, avertizează experții în securitate cibernetică.

SHARE

Funcția de partajare a locației „share location” în timp real de pe aplicații precum WhatsApp, Messenger sau Google Maps poate părea utilă în multe situații, dar specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția asupra pericolelor majore despre care puțini utilizatori sunt conștienți.

De ce e periculos sa trimiți "share location" pe telefon. Pericolul ascuns despre care puțini știu

De la furt de identitate până la spargeri de locuință sau hărțuire, riscurile devin reale atunci când această funcție este folosită necorespunzător.

În era digitală, telefonul mobil este permanent conectat la internet și, implicit, la serviciile de localizare.

Deși unele aplicații – precum cele de ride-sharing (Uber, Bolt) sau de navigație – au nevoie de locație pentru a funcționa corect, sunt și aplicații care solicită accesul fără o justificare clară.

Citește și: WhatsApp introduce o funcție nouă care te scapă de situațiile jenante. Cum funcționează?

Specialiștii avertizează că „un simplu share location trimis unei persoane nepotrivite sau lăsat activ prea mult timp poate transforma utilizatorul într-o țintă”. Infractorii cibernetici pot exploata aceste informații în scopuri criminale, potrivit okdiario.com.

Hărțuire, jafuri și spargeri de locuințe

Printre pericolele semnalate se numără hărțuirea online, urmărirea fizică, dar și jafurile planificate în funcție de absența persoanei de acasă. Dacă o persoană rău intenționată știe că nu sunteți acasă, locuința devine o țintă facilă.

„Mulți nu își dau seama că printr-un simplu mesaj cu locația pot oferi informații critice despre rutina lor zilnică”, avertizează experții.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Trucuri pe WhatsApp. Cum să eviți conversațiile și apelurile nedorite fără a bloca contactele

În plus, aplicațiile de dating precum Tinder sau Badoo pot colecta date despre deplasările utilizatorilor, fără ca aceștia să conștientizeze riscul.

Phishing și skimming: amenințări în creștere

În paralel, metode precum phishingul (prin care utilizatorii sunt păcăliți să acceseze linkuri frauduloase) sau skimmingul(furtul datelor cardurilor de la bancomate) devin din ce în ce mai frecvente. În combinație cu datele de localizare, aceste atacuri pot fi și mai eficiente.

Astfel, cei care aleg să partajeze locația sunt sfătuiți să o facă numai cu persoane de încredere și pentru perioade cât mai scurte. În plus, este esențial să verificați periodic ce aplicații au acces la locație și să ajustați setările de confidențialitate din telefon.

„Funcția poate fi utilă în caz de urgență sau pentru a fi localizat de familie, dar trebuie folosită cu maximă precauție”, concluzionează specialiștii în securitate cibernetică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te