"Accesul la o locuință decentă și oferirea posibilității acestor oameni să facă parte din societate sunt aspecte care trebuie garantate în UE.
Numărul persoanelor fără adăpost a crescut cu peste 70 % în ultimii 10 ani în Europa, acest fenomen generând stigmatizare socială și numeroase dificultăți în exercitarea drepturilor fundamentale, precum accesul la serviciile de sănătate.
Acest lucru trebuie îndreptat de urgență. În reuniunea de la distanță a plenului Parlamentului European de la Bruxelles voi vota astăzi pentru un proiect de rezoluție referitor la combaterea fenomenului persoanelor fără adăpost în Uniunea Europeană.
Accesul la locuințe este un drept fundamental pentru toți cetățenii și împreună cu colegii mei solicităm Comisiei Europene să ia măsuri mai ambițioase pentru sprijinirea statelor membre în reducerea și eradicarea lipsei de adăpost până în 2030, ca un nou obiectiv stabilit la nivelul UE.
Prin demersul nostru de astăzi invităm Comisia să propună și un cadru UE pentru strategiile naționale privind persoanele fără adăpost și să stimuleze schimbul de bune practici între statele membre în vederea reducerii substanțiale a ratei lipsei de adăpost.
În plus, prin această rezoluție solicităm statelor UE să ofere un rol proactiv serviciilor regionale și locale de protecție socială pentru a ajuta persoanele fără adăpost să se reintegreze în societate și să revină pe piața muncii prin acordarea de sprijin specializat și instruire profesională.
În timpul crizei provocate de COVID-19, Parlamentul European a oferit adăpost la 100 de femei fără adăpost în clădirile sale.", a arătat Motreanu.