800.000 români au salariu de 2.400 lei, minim pe economie. Cum reușesc să „supraviețuiască”?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.11.2024 - 10:02
800.000 români au salariu de 2.400 lei, minim pe economie. Cum reușesc să „supraviețuiască”? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
800.000 români au salariu de 2.400 lei, minim pe economie. Cum reușesc să „supraviețuiască”? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
800.000 români au salariu de 2.400 lei, minim pe economie. Cum reușesc să „supraviețuiască”? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
800.000 români au salariu de 2.400 lei, minim pe economie. Cum reușesc să „supraviețuiască”? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

800.000 de români trăiesc lunar cu salariul minim pe economie, adică aproximativ 2.400 de lei net. Cei mai mulți spun că jumătate din sumă se duce pe mâncare. Restul trebuie să-i împartă pe alte cheltuieli.

SHARE

Cum trăiesc românii care muncesc pe salariul minim pe economie? 800.000 de oameni au 3.700 de lei brut, adică aproximativ 2.400 de lei net. 

Cei mai mulți spun că jumătate din sumă se duce pe mâncare, restul banilor sunt împărțiți pentru celelalte cheltuieli. Sunt însă și oameni care spun că reușesc să pună deoparte.

800.000 români au salariu de 2.400 lei, minim pe economie. Cum reușesc să „supraviețuiască”?

Angajații români care au salariul minim pe economie spun că se descurcă greu cu banii. Cea mai mare sumă se duce pe mâncare. Celelalte cheltuieli sunt strict planificate. Uneori banii nu ajung de la o lună la alta. Însă sunt și oameni care spun că pot economisi mici sume. 

Citeşte şi: Totul despre CREȘTEREA salariului minim,după aplicarea directivelor UE.Condiții și cum se calculează

Traiul pe salariul minim eset diferit de la un oraș la altul și depinde de starea materială a salariatului. Cei care locuiesc cu chirie în București, de exemplu, vor rămâne cu mai puțini bani față de cei care sunt în orașele mai mici. Iar cei care locuiesc împreună cu părinții sau oricum au o locuință proprie nu vor mai avea grija chiriei. 

Însă este posibil ca aceștia să aibă rate la bancă, atunci lucrurile se complică. 

La fel, situația este destuld egrea și pentru lucrătorii cu salariul minim care au copii mici. Cheltuilelile sunt mari iar oamenii fac cu greu față situației. 

Pe rețelele de socializare, un subiect de discuție se referă chiar la salariul minim pe economie. Utilizatorii care au astfel de venituri explică cum se descurcă cu astfel. Iar situația nu este prea încurajatoare. 

”Când nu ai alte soluții, alte ajutoare de la părinți, te descurci cu ce ai. 800-900 pe mâncare, 300-400 media pe întreținere, și restul încât să trăiești.

În cazul de față, e mai bine să cauți soluții de un salariu mai mare, decât de cum să îți ajungă salariul respectiv”, a comentat cineva.

800.000 români au salariu de 2.400 lei, minim pe economie. Cum reușesc să „supraviețuiască”? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Citeşte şi: Cât poţi primi salariul minim, la acelaşi angajator? Care este acesta în prezent?

”Eu nu am salariu minim, dar mă încadrez cu cheltuielile sub 2400 RON. Nu comand mâncare, nu am copii, nu am chirie sau rate, nu am centrală proprie.
200 - 300 RON întreținere, 800 - 900 RON mâncare (mănânc mai plant-based, foarte rar carne sau brânzeturi), 80 RON transport, 80 RON utilități”, a spus altul.

Ies de câteva ori pe lună, mai cumpăr niște haine, suplimente sau cosmetice și ajung la 2300 - 2400 RON.

E o existență cam la limită, care îmi permite totuși să economisesc pentru urgențe, mini-vacanțe și mofturi. Dacă aveam chirie/rata mi-ar fi fost foarte greu”,a  explicat un bucureștean.

Un alt utilizator a spus că de curând și-a schimbat locul de muncă pentru un salariu mai bun. Iar acum , cu toate că reușește să pună bani deoparte, cheltuielile neprevăzute îl lasă fără bani. 

”Câștigam 4300 RON până de curând (3500 + 800 RON bonuri de masă), dar am schimbat locul de muncă între timp (4500 + 600 RON bonuri). Și, deși economisesc mult, o vacanță mai scumpă sau 2 luni de kinetoterapie îmi spulberă rapid câteva luni de economisire.

Dacă ai salariul minim pe economie și vrei neapărat să locuiești singur în chirie, atunci nu văd cum s-ar putea să te încadrezi în 2400 RON. Trebuie măcar niște bonuri de masă, pe lângă salariul de bază”, se arată în comentariu.

”Salariul minim ar fi destul de ok pentru oricine dacă ar avea cazarea asigurată”, este de părere altcineva.

”Și mașina. Cheltuielile cu mașina nu sunt deloc de neglijat. Acum mai este argumentul, lesne de înțeles, că salariul minim și mășina sunt incompatibile dar unii oameni au nevoie pt a se deplasa la muncă. Eu nu am minim pe economie dar costurile RCA, impozit, îți, revizie plus eventualele piese schimbate sunt astronomice...”, amintește un alt utilizator.

”Eu sunt pe salariul minim. Nu-mi fac calcule dar cel mai mult dau pe mâncare și transport. Nu stau în chirie. Reușesc să pun deoparte mai mult de1500 de lei pe lunaă Mă ajută și bonurile de masă”, a transmis o altă persoană.

N-am pe nimeni , sunt complet singur și când spun complet gândește-te la complet, complet. Dau 1050 lei pe chirie și vreo 300 - 350 pe facturi ( e apartament ).

Dacă m-ai pune să muncesc pe 2430 lei luând în considerare faptul că-mi place să mai beau niște beri, fumez, plăceri culinare .... Eu nu înțeleg cum 2430 poate fi un salariu pentru cineva, îți jur.

Dar dacă aprofundez situația citind și comentariile ,multă lume se complace în situația asta pentru că au "ajutoare" și ăsta e și motivul pentru care evoluția nu există și în cazul în care există nu este semnificativă. Ia-o ca și cum ai fi singur pe pământ și ar trebui să faci ceva pentru tine, sunt singur că te-ar împinge la mai mult. 100%. ”, este de părere o altă persoană. 

Salariul minim crește din anul 2025

Anul acesta, salariul minim pe economie a acrescut la 3.700 de lei brut, asta însemnând cam 2.400 de lei net. Însă de anul viitor, 800.000 de români vor avea mai mulți bani la salariu. 

Din 2025, salariul minim pe economie va fi aproximativ jumătate din salariul mediu, undeva la 2.574 de lei net

Citește și: Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?

Legea din România spune că un angajat nu poate fi ținut pe salariul minim mai mult de doi ani.  

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărârea Guvernului poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta este plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dar fără a diminua valoarea netă anterioară a acestuia”.

Dacă angajatorul nu vrea să crească salariul minim brut pe baza celui minim european, angajatorul va fi amendat cu o sumă impresionantă,. Este vorba de o amendă de 200.000 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te