Cum pierzi bani la pensie din neatenție? Ce documente îți poate anula Casa de Pensii?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.09.2024 - 16:51
Cum pierzi bani la pensie din neatenție? Ce documente îți poate anula Casa de pensii? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cum pierzi bani la pensie din neatenție? Ce documente îți poate anula Casa de pensii? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cum pierzi bani la pensie din neatenție? Ce documente îți poate anula Casa de Pensii din dosar. Legea le permite angajaților să poată face această modificare.

SHARE

Pensie crescută pentru sute de mii de pensii la mica recalculare. Asta se poate întâmpla cu pensionarii care au avut venituri nepermanente. Ei au 6 luni să depună adeverințe că au avut venituri nepermanente care NU s-au luat în calcul la marea recalculare.

Citește și: Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?

Pensie crescută la Mica Recalculare. Dar cu mare atenție!

ATENȚIE mare. Chiar dacă aveți adeverințele cu venituri nepermanente obținute înainte de 2001, Casa de Pensii le primește doar într-o anumită formă pe care o aveți mai jos.

Mica recalculare înseamnă bani mai mulți la pensie doar pentru anumite categorii de pensionari. Casele teritoriale de pensii au anunțat că noua lege a pensiilor a precizat clar care sunt documentele eligibile pentru a primi bani în plus la „mica recalculare”.

Pensionarii au termen ca până la începutul anului 2025 să se prezinte la ghișee cu documentele pe care le consideră importante și care nu au fost luate în considerare la recalculare. 

Sporuri, ore de noapte, toate sunt extrem de importante în calculul pensiei. O singură lună sau săptămână poate schimba complet forma de calcul a pensiei. 

Cum pierzi bani la pensie din neatenție? Ce documente îți poate anula Casa de Pensii?

Există și persoane care ar putea trece la un prag superior când vine vorba de pensie motiv pentru care adeverințele le pot aduce bani în plus.

Citește și: Care e pensia maximă pentru medicamente compensate cu 90%. Lista completă a medicamentelor

Important de menționat este faptul că pensionarii trebuie să aducă doar documente pentru perioadele lucrate înainte de 2001 pentru că după această perioadă există o evidență clară în bazeele de date. 

Casele de Pensii îi ajută cu informații suplimentare despre „mica recalculare” și care sunt veniturile eligibile pentru această etapă.

„Așa cum se stie, Legea nr.360/2023 prevede ca în baza de calcul a pensiei sa fie valorificate începând cu 01.09.2024 toate veniturile brute pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale de stat.

În categoria veniturilor brute intra: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate, al treisprezecelea salariu, formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecționarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor, indemnizaţiile de muncă nenormată, alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale” a anunțat Aida Enache, director executiv al Casei Județene de Pensii Argeș, conform Universul argesan.

Citește și: Lovitură pentru cei care vor o pensie mare la Mica Recalculare. Anunțul ciudat dat de Casa de Pensii

Citește și: EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă | Newsweek Romania

Doar o singură adeverință poate aduce bani mai mulți

Adeverințele existente în dosarele de pensie, cât și cele depuse în original, în condițiile în care aceste adeverințe îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate le pot aduce venituri extra pensionarilor care au muncit în diferite domenii de activitate.

Singura precizare este ca documentele să fie transmise după un anumit format.

„Facem precizarea că cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii (1 septembrie 2024), vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform Anexei 6 la lege (anexată la prezenta)” mai anunță conducerea Casei Județene de Pensii Argeș.

Cum arată adeverința pentru vechime

Newsweek a scris pe larg, aici, despre această recalculare:

Citește și: Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?

Care sunt veniturile nepermanente?

formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau
cote procentuale;

premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

al treisprezecelea salariu;

formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de
lucru;

sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care
asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

indemnizaţiile de muncă nenormată;

alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de
asigurări sociale. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te