Care e pensia maximă pentru medicamente compensate cu 90%. Lista completă a medicamentelor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.09.2024 - 12:20
Care e pensia maximă pentru medicamente compensate cu 90%. Lista completă a medicamentelor - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Care e pensia maximă pentru medicamente compensate cu 90%. Lista completă a medicamentelor - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

S-a decis care este pensia maximă pentru acordarea de medicamente compensate cu 90%. Cei cărora le-au crescut pensiile după recalculare vor mai putea beneficia de această facilitate până la o anumită sumă.

SHARE

Mulți pensionari primesc medicamente compensate cu 90% însă unii sunt în pericol să nu mai beneficieze de această facilitate. Guvernul a decis însă creșterea limitei maxime a pensiei pentru cafe se acordă această reducere. 

Prescrierea acestor medicamente compensate cu 90% din valoarea lor, pentru pensionari, se va face numai de către medicii de familie, în limita unei singure reţete pe lună.

Care e pensia maximă pentru medicamente compensate cu 90%. Lista completă a medicamentelor

Premierul Ciolacu a anunțat, luni dimineața, la începutul ședinței de Guvern că Executivul adoptă o măsură complementară recalculării pensiilor, pentru a asigura echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire.

Citește și: Noi măsuri pentru pensionari. Cine mai poate primi tichete sociale şi ajutoare pentru încălzire

“Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obţinute de aceştia pentru ca, şi după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar. 
 
În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creştem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Şi pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susţinem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste 2 milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi familii monoparentale”, a spus Marcel Ciolacu.
 

Cum se compensează medicamentele?

Compensarea începe de la 20% și ajunge la 1000% după cum urmează:

Citește și: Vești bune pentru pensionari. Sute lei în plus la pensie dacă au lucrat 5 - 10 ani în grupa I sau II

90% pentru medicamentele din sublista A;

50% pentru medicamentele din sublista B;

100% pentru medicamentele din sublista C;

20% pentru medicamentele din sublista D;

50% sau 100% pentru medicamentele din sublista E, în functie de segmentele populaționale cărorali seadresează aceste medicamente.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 - 18 ani, gravidele și lehuzele, tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenți de liceu până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenți și persoanele prevăzute în legile speciale beneficiază de gratuitate suportată din Fond (compensare 100% din prețul de referință) și pentru medicamentele, din sublistele A, B și D.

Medicamentele prescrise în regim compensat pot fi ridicate de la farmacie de beneficiarul prescripției medicale sau de altă persoană în numele acestuia, prin prezentarea cardului național de sănătate.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te