Cum a ajuns compania maghiară MOL să vândă motorină și benzină mai ieftin la Arad decât în Ungaria?

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.02.2024 - 13:15
Cum a ajuns compania maghiară MOL să vândă motorină și benzină mai ieftin la Arad decât în Ungaria? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
Cum a ajuns compania maghiară MOL să vândă motorină și benzină mai ieftin la Arad decât în Ungaria? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
Cum a ajuns compania maghiară MOL să vândă motorină și benzină mai ieftin la Arad decât în Ungaria? - Foto: Profimedia Images
Cum a ajuns compania maghiară MOL să vândă motorină și benzină mai ieftin la Arad decât în Ungaria? - Foto: Profimedia Images

Compania maghiară MOL vinde benzina și motorina mai ieftin la Arad decât în Ungaria. Explicația o reprezintă creșterea accizelor în Ungaria de la 1 ianuarie și dependența de petrolul rusesc. Astfel, maghiarii pot face o afacere alimentând în România.

SHARE

Prețurile carburanților în Ungaria sunt mai mari decât în România, chiar dacă e vândut de compania maghiară MOL.

În Ungaria a avut loc majorarea cu 41 de forinți a accizei în ianuarie. Prețul mediu național al benzinei de 95 de litri este de 596,9 forinți la 1 februarie (7,71 de lei), iar cel al motorinei de 631,6 forinți (8.17 lei).

Citește și: Cresc redevenţele pentru ţiţei şi gaze naturale. S-a mai întâmplat asta acum 19 ani

Potrivit aplicației peco-online, prețurile în Arad la stațiile deținute de compania maghiară Mol sunt mai mici decât cele din Ungaria. Astfel, benzina la stațiile din Arad costă 6,87 de lei un litru. În timp ce motorina standard de la stația Mol din Arad costă 7,33 de lei .

Care sunt diferențele de preț?

Benzina care se vinde la stațiile maghiare Mol din Ungaria costă 7,71 de lei, față de 6,87 de lei la stațiile Mol din Arad, România. În Ungaria, benzina e cu 0,84 lei mai scumpă decât în România, la stațiile Mol.

Motorina care se vinde la stațiile maghiare Mol din Ungaria costă 8,17 de lei, față de 7,33 de lei la stațiile Mol din Arad, România. În Ungaria, motorina este cu 0,76 lei mai scumpă ca în România, la stațiile Mol.

Potrivit graficelor publicate de presa maghiară și citită de Newsweek România, cel mai ieftin combustibil vândut de compania Mol în regiune se află în România.

Maghiarii explică prețul mare al combustibilului nu doar prin integrarea accizei la 15 ianuarie. Prețul petrolului este afectat de conflictele din Marea Roșie și de problematica achiziție a petrolului rusesc.

Prețurile regionale la carburanți

„Șoferii maghiari sunt întotdeauna interesați să afle cât costă să alimenteze în țările vecine, chiar dacă nu locuiesc la graniță, pentru a merge într-o țară vecină dacă combustibilul este mai ieftin. În luna ianuarie, au existat informații potrivit cărora carburanții s-ar scumpi la nivel regional și că ar merita să conducă până în unele țări vecine pentru a face plinul.

În regiune, benzina este mai scumpă decât în Ungaria doar în Slovacia și Austria, în timp ce în România, Slovenia, Croația, Cehia și Serbia este mai ieftină”, scriu jurnaliștii de la 24.hu. 

Jurnaliștii amintesc că, în mod obișnuit, benzinăriile din apropierea autostrăzilor sunt mult mai scumpe decât în alte părți. Situația este similară în ceea ce privește prețurile din țările învecinate.

În România, cel mai ieftin

Prețurile din Ungaria variază în mod tradițional între cele cehe și slovace, dar sunt întotdeauna sub cele austriece. Din punctul lor de vedere, în general, doar în țările balcanice combustibilul este mai ieftin decât în Ungaria. Una din aceste țări este chiar România.

Analiștii maghiari spuin că, după invazia Rusiei în Ucraina, condițiile au devenit semnificativ diferite din cauza măsurilor de sancționare și a renunțării la achizițiile din Rusia.

„Putem folosi în continuare petrolul rusesc ieftin pentru a aproviziona piața internă, dar o parte semnificativă a avantajului de preț (95%) trebuie să fie plătită la buget de către Mol sub formă de taxe”, explică analiștii prețul ridicat al combustibilului la pompă.

În iulie 2022, lucrurile stăteau invers și maghiarii putea cumpăra mai mult motorină la un preț mia mic. Vezi mai jos?

Citește și: Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90

Scumpiri și la București

Lovitură pentru șoferi, de la 1 ianuarie. Deși prețurile carburanților au scăzut în ultima perioadă, din prima zi a anului 2024 aceștia se vor scumpi din cauza ajustării accizelor la benzină și motorină, cu inflația. Iar în iulie va urma a doua ajustare. În total, cu până la 11%.

Citește și: Lovitură pentru șoferi, de la 1 ianuarie: Plinul de benzină - 360 lei, plinul de motorină - 380 lei

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te