Cu ce greutăți s-au confruntat părinții în starea de urgență. Unii au cerut telefoane pentru școală

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.05.2020 - 12:34
Inquam Photos - George Călin

La linia psihologică deschisă de Salvați Copiii în perioada stării de urgență au sunat în proporție de 80 la sută părinți și bunici care au povestit că micuții lor au dezvoltat probleme de anxietate și frică de boală. Unii părinți au sunat să ceară telefoane pentru copiii lor.

SHARE

La telefonul de urgență au mai sunat și mame singure, care au intrat în șomaj tehnic și se descurcă cu greutate, mame care se confruntă cu violența domestică, bunici care își cresc nepoții, pentru că părinții sunt la muncă în străinătate, părinți ai căror copii cu tulburare de spectru autist și-au întrerupt terapia în starea de urgență și au nevoie de ajutor, dar și persoane cu istoric de tulburări psihice care au spus că nu reușesc să se descurce în perioada izolării. 

Salvați Copiii a făcut o listă cu cei care au sunat la telefonul de urgență și cu problemele reclamate de cei 115 apelanți, în perioada 15 aprilie-20 mai. În proporție de 80 la sută, au fost părinți și bunici:

·       mame singure care gestionează cu dificultate situația economică (sunt în șomaj tehnic);

·       mame care se confruntă cu violența domestică;

·       părinți divorțați care au dificultăți legate de organizarea și conditiile programului de vizită;

·       părinți ai căror copii au tulburări din spectrul autist (și-au întrerupt terapiile de lungă durată și au nevoie acută de ajutor);

·       părinți care recunosc că și-au pierdut răbdarea și nu mai pot gestiona adecvat propriile stări emoționale;

·       părinți ai căror copii se confruntă cu dezvoltarea unei forme de anxietate și frică de boală, dezvoltarea unor comportamente compulsive legate de igienă;

·       părinți care au cerut ajutor material sub forma unui dispozitiv electronic cu ajutorul căruia copiii să poată participa la lecții;

·       copii care au dezvoltat comportamente legate de dependența de tehnologie;

·       comportamente opozante ale copiilor în ceea ce privește schimbarea bruscă a rutinelor zilnice, iritabilitate crescută, intoleranță la reguli, cereri excesive; modificări continue ale dispoziției;

·       comportamente regresive (întâlnite la preșcolari) - dormitul singur în pat;  

·       copii care au dezvoltat indiferență față de activitățile pe care le desfășurau înainte de pandemie;

·       dificultăți sau nemulțumiri legate de noul mod de a face școală care le provoacă stres și confuzie.

În 20 la sută din cazuri, au fost persoane cu istoric de boală psihică fie de adulți cu diferite dificultăți legate de gestionarea stărilor de anxietate generate de restricțiile perioadei stării de urgență. 

75 la sută dintre apelanți au fost din mediul urban. 

Linia Salvați Copiii, Family Tel, este accesibilă la numărul 0800.070.009, de luni până vineri, între orele 11.00 și 19.00. La acest număr răspund 16 psihologi. 

Mai multe rapoarte publicate de organizațiile neguvernamentale în această perioadă au atras atenția că familiile vulnerabile s-au adâncit în sărăcie, pe fondul epidemiei de coronavirus, iar abuzurile s-au înmulțit în multe din aceste familii. 

Citește și: VIDEO Raport. Cu ce probleme se confruntă oamenii vulnerabili, în timpul crizei de coronavirus 

Raport. Criza Covid-19 le-a tăiat oamenilor vulnerabili accesul la medic INFOGRAFIC

Semnal de alarmă: Copiii vulnerabili, acces limitat la hrană și educație în timpul stării de urgență

 

În ceea ce privește școala online, Newsweek România a arătat că sunt circa un milion de copii care nu beneficiază de învățământul online, în condițiile în care, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, 35% din gospodării nu au acces la computer de acasă, un sfert dintre gospodăriile din România nu au acces la Internet de acasă, iar unele gospodării nu beneficiază de nici una din cele două facilități. Ministerul Educației a anunțat că va cumpăra tablete pentru 250.000 de elevi. 

Citește și: Un milion de copii nu beneficiază de învățământ online, promis de PSD pentru 2018 

 

Newsweek România a arătat că violența domestică s-a intensificat în perioada izolării. Victimele violenței domestice pot suna și la numărul gratuit  0800 500 300, gestionat de Agenția pentru Egalitate de Șanse, unde pot primi consiliere psihologică, sfaturi juridice și informații despre adăposturile unde pot merge în această perioadă. 

Citește și: VIDEO Ajutor pentru victimele violenței domestice, în perioada stării de urgență 

 

Newsweek România va publica în revista print care va apărea vineri la chioșcuri o analiză amplă despre impactul psihologic pe care l-a avut asupra românilor izolarea cauzată de coronavirus. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te