Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie? Ce spune Comisia Europeană

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.03.2024 - 19:48
Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat care ar urma să fie valoarea salariului minim începând cu data de 1 iulie 2024. Acesta va fi mai mare cu câteva sute de lei. Comisia Europeană atrage atenția asupra unor riscuri.

SHARE

Salariul minim, în România, este în acest moment 3.300 de lei brut, adică 2079 lei net (418.21 €). De la întâi iulie, acesta ar urma să fie majorat. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că vor fi adăugate câteva sute de lei. Iar această creștere ar trebui să fie corelată cu creșterea productivității.

Însă, Comisia Europeană atrage atenția asupra unor ricuri legate de creșterea salariului minim. 

Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie? De ce se va ține cont în stabilirea acestuia?

Conform ministrului Muncii anul acesta, salariul minim ar putea ajunge la 3.700 de lei brut. Asta ar însemna 2.217 de lei net, adică 445.97 €.

”La finalul anului trecut am avut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit unde orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea ca de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3700 de lei salariu minim pe economie.

Citește și: Salariul minim crește, din nou, în 2024: se va scădea și impozitarea. Când se majorează?

Foarte important, pentru că și în acest mecanism pe care îl avem în lucru și la care lucrează colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, ținem cont de trei componente.

Una dintre cele trei componente este reprezentată de productivitate. Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați.

Citește și: La o lună de la creștere, salariul minim pe economie ar putea scădea din 2024. Care este explicația?

Important este ca și angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator. Angajatorul trebuie să fie primul interesat să plătească mai bine un angajat bun, cu atât mai mult pe o piață a forței de muncă deficitară.

Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv. Pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților”, s spus Simina Bucura-Operscu, otrivit Antena 3 CNN.

Ce riscuri vede Comisia Europeană în salariul minim

O analiză a Comisiei Europene publicată recent, arată că există riscuri şi beneficii ale unor majorări semnificative ale salariului minim.

În România, modificarea salariului minim este decisă de Guvern pe baze discreţionare. Acesta este fixat după negocieri consultative cu sindicatele şi patronatele. Tipic, nivelul salariului minim este revizuit în fiecare an, în ianuarie, dar sunt posibile şi ajustări ad-hoc în timpul anului, se arată în comunicatul executivului. 

Citește și: Ce salariu trebuie să ”o duci bine în România”? ”Mă uit cu groază cum dispar banii din portofel”

Comisia Europeană consideră că o astfel de abordare este ineficientă și România ar trebui să schimbe modul în care decidenții hotărăsc nivelul salariului minim, pentru a fi aliniat cu nevoile fundamentale ale economiei, transmite Agerpres.

"Atunci când decide o majorare, Guvernul utilizează o gamă largă de indicatori macroeconomici (inflaţie, salarii, productivitate şi evoluţia generală a pieţei muncii), dar nu urmează o formulă clară. Acest lucru este valabil în special în ţările cu putere mică de negociere colectivă, cum este România.

În aceste cazuri, unii economişti susţin că procesul de stabilire a salariului minim ar trebui luat, cel puţin parţial, din mâinile politicienilor şi delegat către experţi independenţi, care utilizează formule matematice, precum în Franţa şi Ţările de Jos.

În acelaşi timp, salariul minim ar putea să nu fie cel mai eficient instrument pentru a reduce inegalitatea şi sărăcia. El tinde să fie un instrument slab concentrat pentru acest scop şi susţine mai degrabă indivizii decât gospodăriile, pentru că acoperă numai persoanele angajate", se arată în analiza Comisiei Europene.

Citește și: Cine sunt angajații români care primesc 2.500 lei în plus la salariu? E o creștere de 25%

Comisia Europeană precizează că există riscuri şi beneficii ale unor majorări semnificative ale salariului minim. Pe de o parte, salariul minim protejează muncitorii cu putere scăzută de negociere şi poate reduce sărăcia persoanelor angajate în câmpul muncii.

Obiectivul salariului minim este creşterea veniturilor, productivităţii muncii şi să îmbunătăţească bunăstarea muncitorilor aflaţi la capătul de jos al distribuţiei veniturilor şi în acelaşi timp, să reducă inegalităţile.

Pe de altă parte, majorările salariale excesive ar putea avea efecte negative asupra gradului de ocupare al forței de muncă. În unele situaţii, angajatorii ar putea răspunde la majorarea salariului minim prin concedierea celor mai puţin productivi angajaţi. Există de asemenea riscul ca majorările prea mari ale salariului minim să diminueze stimulentele acordate lucrătorilor.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te