Compusul chimic din țuică și palincă ce poate duce la orbire. Ce riști dacă le fabrici la tine acasă

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.11.2023 - 21:05
Compusul chimic din țuică și palincă ce poate duce și la orbire. - Foto: sibiu100

Există în țuică și în palincă un compus chimic care poate duce și la orbire, în cazul în care băutura nu este corect preparată. Cei care riscă cel mai mult sunt oamenii care o prepară acasă, spun medicii.

SHARE

Există în țuică și în palincă un compus chimic care nu poate fi complet eliminat, potrivit medicilor.

El poate duce la orbire și chiar la deces, în cazul în care băutura nu este corect preparată, mai ales de către cei care o fac în propria ogradă.

Un medic spune că alcoolul metilic nu poate fi eliminat complet din țuică sau din palincă de către cei care o fac în propria casă.

Compusul chimic din țuică și palincă ce poate duce la orbire

„Alcoolul metilic are temperatura de fierbere 65 grade celsius, așadar în momentul în care distilatul începe să se evapore, alcoolul metilic este primul care curge pe țeavă, având chiar o tentă albăstruie. 

Alcoolul etilic fierbe la o temperatura ceva peste 78 grade celsius, iar celor care produc alcool (țuică, pălincă n.red.) în instalații artizanale le este extrem de greu, chiar imposibil să separe alcoolul etilic de alcoolul metilic, ceea ce înseamnă că orice țuică de casă conține și alcool metilic”, mai spune dr. Alexandru Paparău, potrivit adevarul.ro

Ce este alcoolul metilic

Alcoolul metilic, cunoscut și sub denumirea de metanol, face parte din categoria compușilor organici simpli. Formula să chimică este CH3OH. În ciuda toxicității sale pronunțate, proprietățile sale fizico-chimice îi conferă numeroase utilizări în industrie și medicina, potrivit medicilor de la spitalul Regina Maria.

Metanolul nu trebuie consumat sub nicio formă, nici ca băutură, nici ca aditiv alimentar sau medicament, spun aceeași medici. Aceștia susțin că fabricarea țuicii, care conține și alcool metilic, poate fi chiar fatală

„Una dintre cele mai frecvente surse de intoxicație este distilarea necorespunzătoare pentru obținerea alcoolului în casă: rezultă, uneori, formule cu alcool metilic în țuică, ce se pot dovedi fatale. Identificarea alcoolului metilic în băuturile produse artizanal este dificil de realizat prin metode casnice.

Citește și: Ai băut 100 de ml de țuică sau vodcă ? După cât timp poți conduce fără teamă că rămâi fără permis ?

Diferența dintre alcool etilic și metilic este semnificativă din punctul de vedere al impactului asupra organismului. Doza letală de metanol este, în medie, de 100 ml (în absența consumului de alcool etilic), dar s-au raportat decese după ingerarea a doar 15 ml”, potrivit medicilor.

Citește și: Mare grijă! Cum a ajuns un bărbat la urgențe, după ce s-a apucat să facă țuică în curtea casei

Medicii avertizează că unul dintre aspectele cele mai importante ale metanolului este toxicitatea sa. Consumul accidental sau intenționat de metanol poate duce la otrăvire severă, inclusiv deteriorarea organelor interne, orbire și chiar deces.

Ce a mai spus medicul

„Fie că ne place sau nu, alcoolul etilic (care se află și în țuică n.red.) nu face bine organismului, indiferent de cantitatea consumată. Acele povești cu consumul unui pahar de vin roșu pe zi care face bine sunt doar povești. Nu militez eu acum pentru dispariția țuicii sau abstinență alcoolică, însă lucrurile trebuie prezentate corect”, spune dr. Cristian Paparău, medic legist.

El a explicat că există un obicei în care e folosită țuica la fel de nociv tot pentru că se folosește alcool metilic.

„Acea frecție cu țuică (folosit, adesea, ca leac băbesc n.red.) se face cu fruntea țuicii, care nu e nimic altceva decât alcool metilic, extrem de toxic pentru organism, în concentrații mici producând orbire, iar în concentrații ceva mai mari producând direct decesul”, a spus medicul.

Citește și: Cu ce sumă uriașă se vinde palinca în SUA. Cu aceiași bani îți iei, în România, 20 de litri

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te