Persoanele cu dizabilităţi vor primi carduri electronice de carburant pentru transport, cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant fiind în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.
Hotărârea de Guvern reglementează modalitatea de decontare a carburantului și acordare a bonurilor de carburant, atât pe suport hârtie, cât și electronic.
Este important de menționat că aceste măsuri au fost luate pentru a asigura că beneficiile destinate persoanelor cu handicap sunt folosite în scopul pentru care au fost create, respectiv asigurarea accesului la transport interurban gratuit, conform Antena3.
Combustibil de 1.500 lei și bilete gratuite de transport pentru o categorie de români. Cum aplici?
Este interzisă tranzacționarea acestor bonuri și a cardurilor de carburant în format electronic.
Nerespectarea acestei reguli poate implica amenzi substanțiale, ajungând până la aproximativ 50.000 de lei, aplicabile începând cu 22 februarie 2024.
Totodată, distribuitorii de carburanți care refuză nejustificat să accepte bonurile valorice electronice se pot expune unor sancțiuni, cu mențiunea că există circumstanțe în care refuzul poate fi considerat justificat.
Indemnizaţiile de handicap ar putea să crească. Cât sunt acestea acum
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că indemnizațiile persoanelor cu handicap vor fi mărite, anul acesta.
Citește și: Cine sunt cei 500.000 de pensionari ce iau peste 4.000 lei pensie? Unde au muncit ? Ce impozit dau?
Şeful Guvernului a fost întrebat dacă anul acesta se vor mări pensiile persoanelor cu handicap.
„Categoric. După şedinţa de Guvern, am avut o discuţie cu ministra Muncii, pentru că am avut discuţiile cu Sanitas, apoi, normal, că avem şi asistenţa socială şi am vorbit şi despre indemnizaţiile persoanelor cu handicap, şi un sistem nou, o să fie şi o digitalizare, toate persoanele introduse”, a afirmat premierul Ciolacu, conform Digi24.
Indiferent de venituri, persoanele cu handicap beneficiază de indemnizație lunară și de buget personal complementar lunar. Indemnizația lunară este de 419 lei, pentru adultul cu handicap grav, respectiv de 317 lei, pentru adultul cu handicap accentuat, conform Comisiei Europene.
Citeşte şi: Cât va fi indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor? Cât va crește? Cum se suspendă?
Indemnizația de handicap va fi majorata din 1 martie 2024, odată ce Indicele Social de Referință va crește cu rata medie anuală a inflației. Pentru anul 2022, rata anuala a inflației, potrivit INS , este de 13,8%.
În conformitate cu Legea nr. 225/2021 , valoarea indicatorului social de referință (ISR) se actualizează din oficiu, în fiecare an, la 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică.
Mai există şi o altă sintagmă, folosită pentru altă formă de ajutor: "bugetul personal complementar lunar", care este de 179 de lei, pentru adultul cu handicap grav, 132 de lei, pentru cel cu handicap accentuat, şi 72 de lei, în cazul adultului cu handicap mediu.
Citeşte şi: Ce categorie de români va primi 1.500 lei de la stat? Pentru ce se acordă și pe ce pot fi folosiți
Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere.
Acesta este 359 de lei, pentru copilul cu handicap grav, 210 lei, pentru copilul cu handicap accentuat, şi 72 de lei, pentru copilul cu handicap mediu.
Indemnizaţia de handicap nu este singurul ajutor social primit de persoanele din categoria aceasta. Mai există şi cardurile electronice pentru carburant, de transport.
Acestea vor fi alimentate cu 1.500 de lei pe an, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 de lei pe an, pentru cele cu handicap accentuat.