Cât va fi indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor? Cât va crește? Cum se suspendă?

DE Alexandra Lupascu | 18.01.2024 - 11:19
Cât va fi indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor? Cât va crește? Cum se suspendă? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Noua lege a pensiilor prevede o creștere a indemnizației de însoțitor. Calculul a fost făcut după noile reguli și, la final, persoanele care desfășoară această activitate vor primi mai mulți bani de la stat.

SHARE

Există anumite categorii de persoane care vor beneficia și ele de creșterile conform noilor legi ale pensiilor. Adultul cu handicap grav care are și calitatea de pensionar de invaliditate gradul I poate opta între a avea un asistent personal sau a primi indemnizația pentru însoțitor acordată de sistemul public de pensii, indemnizație reprezentând 80 % din valoarea unui punct de pensie.

“Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix”, scrie, mai exact, în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Valoarea indemnizației pentru însoțitor este, după cum stabilește legea, de 80% din valoarea unui punct de pensie. Ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.785 de lei, valoarea indemnizației are în acest an valoarea de 1.428 de lei, conform avocatnet.ro.

Cât va fi indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor? Cât va crește? Cum se suspendă?

itește și: Care sunt cele 3 tipuri de pensii și indemnizații care nu cresc cu 13% din ianuarie? Care e motivul?

Anul acesta va mai fi o creștere, de la 1 septembrie, când intră în vigoare legea pensiilor. Astfel, însoțitorii vor primi 1.650 de lei de la stat.

Citește și: Casa de Pensii, anunț despre cum afli ce valoare are pensia ta privată. De când o poți încasa ?

Există și anumite situații în care însoțitorii pot pierde acești bani. În sistemul public de pensii, plata pensiei/indemnizaţiei pentru însoţitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:

a) pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România a încheiat convenţie de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plăteşte de către celălalt stat;

Citește și: Cât va fi cea mai mică pensie după recalculare? Sute de mii de pensionari o vor lua. Cât au muncit?

b) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmaş nu se prezintă la revizuirea medicală la termen, din motive imputabile lui, ori nu prezintă documentele medicale şi rezultatele investigaţiilor medicale solicitate de medicul expert al asigurărilor sociale ori nu urmează programele recuperatorii;

c) copilul beneficiar al pensiei de urmaş care a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face dovada continuării studiilor;

d) soţul supravieţuitor sau copilul urmaş, beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din acelaşi sistem şi/sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.

e) a expirat termenul de valabilitate al procurii speciale referitoare la plata pensiei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te