Focul Dacic încălzește Coaliția pentru Familie: vrea din nou să modifice definiția din Constituție

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 18.08.2020 - 14:20
Ioan Toroican este noua figură care vrea să schimbe definiția familiei în Constituție. Acesta promovează o doctrină „dacică”. FOTO: pad-dd.ro

La doi ani de la eșecul referendumului Coaliției pentru Familie, care voia să schimbe definiția din Constituție a familiei, a apărut (recent) o nouă inițiativă de acest tip, asumată de fondatorul mișcării Focul Dacic. Acesta va fonda Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă.

SHARE

Ioan Toroican (64 de ani) este reprezentantul comitetului de inițiativă care și-a propus să reînvie tema referendumului pentru familie, care a divizat societatea românească în 2018 și care a demonizat comunitatea LGBT (lesbian-gay-bisexual-trans), inițiată de Coaliția pentru Familie, grup de asociații creștine. 

Toroican a cerut acordul moral al Coaliției pentru Familie și binecuvântarea Patriarhiei Române, dar și sprijinul Academiei Române, a precizat, pentru Newsweek România, reprezentatul comitetului de inițiativă. Pe de altă parte, Patriarhia Română precizează că nu a primit nici o informație oficială despre această inițiativă și nici nu are legătură cu vreuna dintre persoanele implicate în acest demers. 

Ioan Toroican locuiește în Timișoara și are 64 de ani. Acesta a refuzat să ne trimită un CV, spunându-ne că nu vrea să candideze la nici o funcție publică, însă ne-a precizat că a câștigat Trofeul Mamaia în anul 1984, împreună cu Marina Scupra, și are, în prezent, afaceri în domeniul imobiliar.

Știm, de asemenea, că în 2011 a fondat Focul Sacru, al cărui scop este, conform site-ului mișcării, „renașterea spirituală a națiunii”, promovând „educația de tip spiritual, sub genericul OMUL ÎN PLAN ENERGETIC, care este un prim pas pentru accesarea ulterioară a Inițierii Focul Sacru”.

Conform spuselor sale, Ioan Toroican este, pe lângă fondatorul Mișcării Focul Dacic (care urmează să-și schimbe numele în Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă, iar o parte din postările de pe site-ul Focul Dacic se regăsesc pe site-ul Focul Sacru), președintele partidului Adevăr și Dreptate (care are steagul dacic ca simbol pe site), înființat în 2017, care se situează „ferm în zona de centru” și este un partid „creștin, democrat, european, care militează pentru dezvoltarea societății românești atât din perspectiva materială cât și din cea spirituală”.

În 2018, această Mișcare a Focului Dacic cerea 400 de lei oamenilor ca să le facă „radiestezie”, un curs de „știință spirituală”. În prezent, informațiile despre acest curs apar pe site-ul Focul Sacru, dar fără să se precizeze cât costă un curs online de dezvoltare spirituală. Numele lui Toroican mai apare în presă și în 2016, când a mai vrut să schimbe o dată Constituția, dar atunci pentru ca străinii să nu poată cumpăra pământ, dacă vor să facă agricultură în România

Dezideratele lui Toroican se regăsesc pe site-ul partidului Adevăr și Dreptate, al cărui președinte este. Acesta spune că formațiunea sa nu va candida la locale, ci la alegerile parlamentare. 

Partidul lui Toroican și idealurile sale politice, ca formațiune „ferm” de centru

Toroican a fost de acord să răspundă la întrebările Newsweek România privind noua inițiativă de schimbare a articolului 48, alineatul 1, din Constituție, care în prezent prevede „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

„Prin înlocuirea termenului de „soți“ cu expresia „un bărbat și o femeie“ se asigură implementarea precisă și literală a unor expresii consacrate cu puterea unor garanții imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept „elementul natural și fundamental al societății“ în art. 16 din Declarația Universală a Drepturilor Omului. În același context, doar „bărbatul și femeia“ împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură istorică, culturală și morală specific românești”, scrie acest nou comitet de inițiativă, în proiectul care a primit deja avizul Consiliului Legislativ și care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Amintim că, în România, căsătoria se poate încheia în acest moment doar între un bărbat și o femeie, conform Codului Civil

Deși, tot în 2018, Curtea Constituțională a recunoscut viața de familie și pentru cuplurile formate din persoane de același sex, până în prezent, parteneriatul civil nu a fost reglementat de Parlament. La începutul acestui an, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a început judecarea cazului celor 21 de cupluri gay care au dat în judecată România, pentru că nu le oferă nici un fel de protecție a vieții de familie.

Citește mai multe aici: CEDO a început judecarea cazului cuplurilor gay care reclamă România că nu are parteneriate civile

Accept: Demersul rămâne la fel de inutil din punct de vedere juridic ca cel din 2018

Romanița Iordache, activistă pentru drepturile omului și co-președintă a Asociației Accept, a calificat noua inițiativă de modificare a Constituției drept „iresponsabilă, imorală și nedemocratică”.

„În ciuda unei uriașe desfășurări de forțe pentru susținerea referendumului urii, a prelungirii abuzive a perioadei de votare la două zile, a cheltuirii netransparente a resurselor private și de partid și a 164 de milioane de la bugetul de stat, cu mai puțin de doi ani în urmă românii au refuzat acest mesaj de inspirație putinistă de impunere a unei concepții reacționare, conservatoare în definirea familiei. Demersul rămîne la fel de inutil din punct de vedere juridic ca cel din 2018, familiile de același sex sunt mai departe lipsite de recunoaștere și protecție, iar familiile monoparentale sunt mai departe într-o poziție de extremă vulnerabilitate. Problemele familiilor nu se rezolvă prin referendum. Pe urmașii CpF îi roade însă cum putem să urmăm și noi modelul Federației Ruse.

Ura este un instrument des utilizat în perioade de criză de oportuniști politici. Clasa politică ar da dovadă de responsabilitate dacă, măcar acum, ar reacționa ferm pentru respingerea unor astfel de initiative nedemocratice care duc la discriminare și la conflict social. Nu ar fi rău nici dacă cu această ocazie am avea o discuție onestă despre necesitatea transparenței finanțării unor astfel de campanii”, a explicat Romanița Iordache, într-o postare pe Facebook. 

Amintim că referendumul din 2018 a fost invalidat, având o prezență de 21,1 la sută - au participat peste 3,8 milioane de români, dintre care 3,5 milioane de români au votat în favoarea modificării Constituției. Societatea civilă a dus o campanie de boicotare a referendumului. 

Citește și: Un an de la referendumul vrajbei

Nu avem nimic cu minoritățile sexuale, dar să fie referendum dacă se discută despre căsătorie

„Referendumul din 2018 a fost un eșec datorită faptului că românii au fost mințiți, manipulați, în mod grosolan atât de autorități cât și de mare parte a mass-media (fără supărare), cu încălcarea vădită a art. 31 alineat (2) si (4) din Constituție. Iar acest aspect îl vom dovedi în perioada următoare, în mod public. (...) Nu s-a comunicat suficient cu cetățenii, mai totul limitându-se la strângerea de semnături”, consideră Ioan Toroican. Acesta spune că este „o acțiune civică declanșată pentru protejarea familiei în Constituție și pentru nimic altceva. Nu este o acțiune care să vizeze minoritățile sexuale și nu vom cădea în această capcană”, a susținut Toroican, în declarația pentru Newsweek România, întrebat fiind despre eșecul referendumului din 2018 și despre ura revărsată atunci în spațiul public.

Deși acesta spune că inițiativa sa nu are legătură cu minoritățile sexuale, a declarat că „da, dorim ca în cazul în care se va pune problema legiferării căsătoriilor între persoanele de același sex în România, acest lucru să facă obiectul unui referendum național, așa după cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Slovenia, în anul 2015”. El admite că, potrivit Codului Civil, în România se pot căsători doar bărbați cu femei, „știm cu toții, poate fi modificat peste noapte fără consultare populară, pe când un articol din Constituție, nu”. 

A cerut binecuvântarea Patriarhiei și sprijinul Academiei Române. Nu are sprijinul BOR  

Toroican a mai spus și că a luat legătura cu un reprezentant al Coaliției pentru Familie, „care ne-a transmis acordul moral al Coaliției, întrucât Proiectul fiind unul public, nu poate fi revendicat ca și proprietate de nimeni. Suntem în legătură, momentan, doar cu două persoane din Coaliția pentru Familie. Nu am luat legătura cu Biserica. Am trimis însă Patriarhiei o scrisoare deschisă prin care solicităm sprijin, dar și o binecuvântare publică a inițiativei. O altă scrisoare deschisă am trimis Academiei Române și am solicitat o poziție publică față de Proiect. Vom trimite scrisori de acest tip tuturor instituțiilor statului, partidelor politice noi și le vom solicita o poziție publică. Vrem să vedem clar cum este privit acest proiect și ce argumente pro sau contra sunt vis-a-vis de el”.

Amintim că Biserica Ortodoxă Română și Academia Română au fost cele mai mari susținătoare ale referendumului CpF, iar, dintre partidele parlamentare, PSD a fost cel care și-a declarat public susținerea pentru referendum. Acest lucru, deși protocoale de susținere a referendumului au semnat PSD, PNL și ALDE. USR nu a semnat nici un protocol cu Coaliția pentru Familie, la acel moment Nicușor Dan dându-și demisia, când s-a decis poziționarea publică împotriva inițiativei CpF. 

Pe de altă parte, Patriarhia Română a precizat, pentru Newsweek România, că nu a primit nici o informație oficială despre o asemenea inițiativă și nu are legătură cu nici una dintre persoanele implicate în acest demers. 

Citește mai multe aici: Familia care ne dezbină - Lupta Coaliției pentru Familie cu definiția căsătoriei

Toroican a spus că aștepta apariția inițiativei în Monitorul Oficial pentru a începe strângerea de semnături, dar și că nu a discutat cu nici un partid parlamentar „și nici nu o vom face. Am văzut ce s-a întâmplat în 2018. Partidele parlamentare actuale au analizat și adoptat o dată acest proiect. Nu s-a schimbat nimic în conținutul său.”

Întrebat despre sursele de finanțare pentru demersul său, Ioan Toroican a declarat că „nu avem nici o sursă de finanțare. Până acum, cel puțin, tot ce am realizat am realizat din donațiile și cotizațiile membrilor, atât ale celor din Asociația MPDD, cat si ale celor din PAD. Foarte probabil, vom face un apel public pentru donații. Ne bazăm foarte mult pe acțiuni de voluntariat”. 

„CV-ul meu nu are nici o importanță”

Fondatorul Focului Dacic mai spune și că este revoluționar, că are studii în domeniul muzical și că a decis să se implice civic și politic pentru că nu a mai „suportat chinul poporului”.

„CV-ul meu nu are absolut nicio importanță, întrucât am declarat de nenumărate ori faptul că nu voi candida niciodată la vreo funcție de demnitate publică. Mi-am asumat misiunea de a construi o organizație civică puternică în România și una politică, la fel de puternică. Vom promova oameni de competență și moralitate în instituțiile statului și cam atât.  Dar, totuși, vă transmit faptul că studiile mele sunt în domeniul muzical, domeniu la care am activat la cel mai înalt nivel în România culminând cu câștigarea Trofeului Mamaia in anul 1984 împreună cu regretata Marina Scupra. După anul 2000 am activat in domeniul afacerilor imobiliare. Nimic spectaculos în viața mea. Sunt un om simplu. M-am implicat in viața civică și politică a țării, învățând din mers, pentru că nu am mai suportat să văd chinul poporului meu, să văd cum țara se prăbușește în fiecare zi, să văd nedreptățile strigătoare la Cer care se petrec în țara mea. Am luptat pe străzile Timișoarei în perioada 15-22 decembrie pentru o țară fericită și pentru români fericiți, nu pentru perpetuarea, sub o formă sau alta, a puterii vechilor structuri securisto-comuniste în România care au adus țara pe marginea prăpastiei. Acesta sunt eu. Dar, repet, nu eu contez, ci idealul și oamenii care îmi dau puterea să merg mai departe”, ne-a răspuns Toroican, rugat să ne transmită un CV pentru a vedea activitatea sa profesională până în prezent. 

 

 

 

Ioan Toroican ne-a oferit o definiție a educației de tip spiritual și a susținut că îl preocupă hrana sufletului uman: „Educația de tip spiritual este adevăratul fundament trecut, prezent și viitor al umanității și ea cuprinde nu numai aspectele religioase, după cum s-ar crede, ci si cele legate de artă, cultură. Este esența care stă la baza tuturor acestor surse de hrănire a sufletului uman. Și da, mă preocupă de multă vreme această hrană a sufletului uman care izvorăște din chintesența numită iubire!”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te