Cine sunt pensionarii care pierd 100.000 de lei la pensionare? De ce li s-au tăiat acești bani?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.12.2023 - 18:26
Cine sunt pensionarii care pierd 100.000 de lei la pensionare ? - Foto: Freepik

Există pensionari care pierd 100.000 lei la pensionare. Guvernul a anunțat de ce li s-au tăiat acești bani, într-o Ordonanță de Urgență ce va intra în vigoare curând.

SHARE

Care sunt angajații de la stat care vor rămâne fără indemnizațiile de mii de lei la ieșirea la pensie? Guvernul le taie din 2024 din lipsă de buget.

În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă, potrivit unei Ordonanțe de Urgență ce urmează să fie aprobate.

Cine sunt pensionarii care pierd 100.000 de lei la pensionare? De ce li s-au tăiat acești bani?

Cei care beneficiau de indemnizațiile la ieșirea la pensie sunt, printre alții, magistrații, însă Guvernul le taie beneficiul în urma măsurilor de austeritate pe care Comisia Europeană le-a impus României. De asemenea, mai beneficiază și militarii.

Art. X – (1) În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.

Citeşte şi: Deputat PSD, fost la Curtea Constituțională: 10.700 euro/lună. Jumătate din bani, pensia specială

Se acordau indemnizații de mii de lei la ieșire la pensie

Modul de calcul al indemnizaţiei de pensionare egale cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute ce se acordă la ieşirea la pensie este prevăzut în lege e următorul:

Cele 7 indemnizaţii nu sunt cuprinse în modalitatea de plată deoarece nu fac parte din categoria drepturilor salariale restante, ele acordându-se o singură dată, conform legii.

Citește și: SIMULARE 35.000 lei/lună pensie specială pentru Lia Savonea pe baza noii Legi a pensiilor speciale

Spre exemplu, un judecător cu grad de Curte de Apel, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, primea o indemnizație lunară de 23.000 de lei conform grilelor de salarizare.

Asta înseamnă că, la ieșirea la pensie, un judecător avea indemnizația de 161.000 de lei brut conform formulei de calcul.

Un judecător de la Tribunalul Militar cu o vechime de 20 de ani în sistem și o indemnizație de 17.250 de lei, primea înainte de pensionare suma de 120.750 de lei.

Indemnizația de ieșire la pensie a mai fost amânată

Nu este prima dată când magistraților li se taie acest beneficiu primit înainte de ieșirea la pensie.

Citeşte şi: Legea pensiilor, în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va lua niciun leu?

Dreptul magistraților de a primi echivalentul bănesc a 7 indemnizații brute lunare la data retragerii din activitate prin pensionare a fost prevăzut de art. 81 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și s-a aplicat constant până în anul 2010.

Începând cu anul 2010, dreptul respectiv a fost suspendat succesiv în aplicarea sa până în anul 2022, când nu a mai fost prevăzut ca atare în noua lege a statutului judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 303/2022, care a abrogat Legea nr. 303/2004, conform juridice.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te