Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia mărită următorii mulți ani? Vin procese!

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.06.2024 - 15:47
Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia indexată următorii 10 ani? Urmează procese Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Noua Lege a pensiilor nu este motiv de bucurie pentru toți pensionarii fiindcă un procentaj foarte mare va rămâne cu venitul indexat chiar și până la perioadă de 10 ani.

SHARE

Pensionarii vor avea pensiile recalculate de la 1 septembrie, iar pentru 1.300.000 dintre ei, pensiile ar trebui să scadă, potrivit calculelor după noua lege a pensiilor.

Citește și: Șeful Casei de Pensii dezinformează pensionarii. Care va fi creșterea reală a pensiei la recalculare

Citește și: De ce întârzie plata pe cardurile de alimente câteva zile? Pensionarii cu venituri mici, afectați

Vestea și mai proastă este faptul că acești pensionari riscă să nu ia bani nici, la 1 ianuarie, atunci când punctul de pensie (sau punctul de referință) se indexează cu inflația.

Vizați sunt pensionarii care au muncit în condiții grele, dar nu numai ei.

Practic, prin noua lege, o parte din beneficiarii sistemului public de pensii riscă să le fie mulți ani înghețate veniturile pentru că au puțini ani munciți, dar un punctaj foarte mare (punct mare de referință).

Ei nu vor lua puncte de stabilitate care să îi ajute să obțină o pensie mai mare. Vezi formula la finalul articolului.

La recalcularea ei ar trebui să primească o pensie mai mică. Dar, legea pensiilor spune că nicio pensie nu va scădea. Din păcate, unii dintre ei NU vor primi indexarea cu inflația care se dă la fiecare 1 ianuarie deoarece li s-au pus deja bani în plus pentru a nu avea pensia scăzută la reclaculare.

Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia indexată următorii 10 ani? Urmează procese

Respectivii pensionari au obținut, pe baza contributivității, un punct de referință foarte mare, mult peste valoarea de 81 de lei cât este stabilit prin noua lege a pensiilor.

Ei riscă, astfel, să nu primească niciun ban în plus la indexările de pensii de la fiecare 1 ianuarie, din anii ce vor veni. Și asta pentru indexarea cu rata inflației a punctului de pensie (81 de lei) va fi sub caloarea VPR pe baza căreia li s-a (re)calculat pensia.

Citește și: Ce punct de corecție trebuie să ai pentru o pensie mare la recalculare? Care este explicația?

Pensionarii cei mai susceptibili să nu primească acestă mărire de pensie au primit o veste bună, săptămâna aceasta, de la înalta Curte de Casație. Instanța a decis să le mărească cu 50% punctajele lunare. Acestea trebuie, însă, urgent incluse la reclaculare.

Blocul Național Sindical solicită Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Casa Națională de Pensii Publice să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparațiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia nr. 28 din 03.06.2024 a Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Sindicatele s-au alertat

Prin această decizie, s-a adus o clarificare esențială în aplicarea dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Această decizie vizează persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale, anterior datei de 01.04.2001, în unitățile de producție a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune și în unitățile de extracție a cărbunelui.

Citește și: Un pensionar ia 14.000 lei în plus la pensie, bani pentru care nu a contribuit. Ce meserie are?

Concret, ICCJ a stabilit că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.

Despre decizia Înaltei Curți, mai jos:

Citește și: Care pensionari primesc o creștere de pensie de 50% chiar înainte de recalculare? Instanța a decis

Blocul Național Sindical atrage însă atenția că, în practică, acest lucru nu a fost întotdeauna aplicat corect, limitându-se doar la reducerea vârstei standard de pensionare și utilizarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani. 

Mai mult decât atât, o persoană care a citit atent noua Lege a pensiilor a observat ceea ce Newsweek a semnalat demult, faptul că unii pensionari vor rămâne fără creșteri ale veniturilor ani de zile.

Citește și: Anunț important pentru pensionari. Astăzi, se decide dacă plata pensiei vine la timp în aprilie

„În septembrie intră în vigoare legea pensiilor 360/2023 care vă genera mii de procese pentru că peste 1.300.000 pensionari vor rămâne cu pensiile neindexate în urmatorii 10-15 ani. 

Vă rog să atrageți public atenția asupra multiplelor prevederi neconstituționale din textul legii și asupra necesitații remedierii /înlocuirii acelor prevederi de către Parlament”, a scris o persoană Blocului Național Sindical.

BNS a admis acest scenariu

"Implementarea rapidă a măsurilor administrative necesare de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Casa Naţională de Pensii Publice vor duce la: evitarea unui număr mare de litigii în Justiţie având ca obiect recalcularea pensiilor, evitarea suportării de către statul român a numeroase cheltuieli de judecată ocazionate de aceste litigii, garantarea unui tratament nediscriminatoriu pentru toţi pensionarii din România afectaţi de încălcarea legii de către statul român, asigurarea respectării statului de drept şi aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei pentru toţi cetăţenii", se mai spune în comunicatul Blocului Național SIndical.

Un exemplu concret

Acest aspect a fost evidențiat de un expert care a vorbit concret depsre pensiile celor care au muncit în condiții grele.

„Un pensionar care a lucrat în subteran peste 15 ani doar în zona I de expunere la radiații. La ieșirea la pensie, în 2023, a beneficiat și de indicele de corecție actual de 1,41. Acestui pensionar, care are acum o pensie netă de 3.901 lei. După recalculare îi va rezulta o pensie netă de 1754 lei, mai mică cu 55,04 % decât cea în plată

Pentru el VPR-ul necesar ca să-i rezulte aceeași pensie este de 190 lei, mai mult decât dublul actualului VPR (care e de 81 lei n.red.). Ce credeți, pensia lui va mai crește în urma indexărilor anuale?

Poate peste zeci de ani dacă va mai fi. Iar pensia nu va mai reprezenta nimic. Așa s-a reușit eliminarea inechităților prin crearea unor prăpastii!”, spune respectivul specialist citat de Newsweek.

Confirmare și de către sindicate

Același lucru a fost exemplificat de liderul de sindicat Anton Hadăr. care a spus că „în pericol” să le fie înghețată pensia mai mulți ani sunt cei cu mulți ani la grupele de muncă.

Citește și: Pensie mai mică cu 2.200 lei dată unui pensionar după recalculare. Cât și unde a muncit?

„Acolo deja în plată sunt VPR-uri (valoarea punctului de referină – n.r.) foarte mari”, a spus acesta care a dat și exemple.

Cine a lucrat numai la CFR are VPR – 101. Azi, VPR-ul este de 81 lei. „Deci aceștia cu 101, dacă n-au avut ani de muncă, nu pot recupera. Acești pensionari vor sta poate și doi ani, poate până în 2026, să le crească pensia”, a spus Hadăr.

Care crede că sunt pensionari în situații mai delicate.

„Pensionarii din zonele miniere pot avea un VPR de 135, în alte zone ajunge la 142. Aceşti pensionari vor sta poate și 5-6 ani (cu pensiile îngheţate, să nu le crească n.r.)”, a explicat Anton Hadăr la ANtena3.

Citește și: Pensie cu 2.050 lei mai mică pentru un pensionar la recalculare. Cât a lucrat? Cum se calculează?

Formulă de calcul legea pensiilor

VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = 81 de lei 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35,

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te