Cine este srilankezul care i-a ajutat pe cei 36 de muncitori din Botoșani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.05.2020 - 15:09
FOTO: Arhiva Ruban Jayathas/ G4media.ro

Ruban Jayathas este srilankezul care le-a sărit în ajutor celor 36 de compatrioți, blocați pe aeroportul Otopeni, după ce fostul patron din Botoșani le-a reziliat contractele de muncă. Ruban s-a stabilit în România de 11 ani și conduce o firmă de IT din București.

SHARE

„Dacă n-aș fi încercat să-i ajut, n-aș mai fi fost om. Eu am încercat în primul rând să îi ajut în relația cu autoritățile”, a explicat Ruban Jayathas, citat de G4Media.ro

Originar din Sri Lanka, Ruban Jayathas a trecut printr-un război civil în țara natală, între etnicii singhalezi majoritari și cei tamili. O parte a etnicilor tamilii și-au înființat o grupare separatistă paramilitară -Tigrii Eliberării din Tamil Elam-și-au început luptele de stradă cu armata și cu etnicii singhalezi majoritari. Ruban Jayathas este tamili.

„Confruntările militare în Sri Lanka au durat până în 2009, când gruparea Tigrii Eliberării din Tamil Elam a fost învinsă definitiv. Știu ce înseamnă să nu ai speranță, să crezi că totul s-a terminat pentru tine. Știu foarte bine ce înseamnă să te simți neajutorat. Poate și din acest motiv am făcut tot posibilul să ajung la compatrioții mei, văzându-i cum stau acolo, ca ai nimănui”, a povestit Ruban. 

Inițial, acesta a spus că a fost sceptic când a văzut imaginile cu cei 36 de oameni blocați în aeroport, apoi a „ făcut tot posibilul să ajung la ei, la acești muncitori. Sunt oameni onești și știu cât de greu le este. Am încercat să ajung la ei să înțeleg mai bine ce s-a întâmplat de s-a ajuns la un asemenea caz. Știu că nu vorbesc limba, m-am dus acolo ca translator, să-i ajut în relația cu autoritățile”. 

„Apoi m-am gândit să le ofer o masă, un ceai, să stau de vorbă cu ei, să aflu exact ce s-a întâmplat. Erau singuri în aeroportul acela. Apoi ne-am apropiat și mai mult fiindcă suntem din aceeași țară, desigur. Noi suntem oameni foarte apropiați unii de alții. A intervenit ministrul muncii, le-am explicat că nu sunt singuri și că se vor găsi niște soluții pentru ei. Am încercat să îi liniștesc, fiindcă erau absolut descumpăniți. Nu aveau nici bani, nu aveau nimic, nimic și nu aveau cum să plece în Sri Lanka”, a mai spus bărbatul. 

Cei 36 de muncitori au primit șase oferte de muncă și au plecat la Cluj. 

Citește aici: Ministerul Muncii: Șase companii vor să-i angajeze pe muncitorii din Sri Lanka abandonați pe Otopeni

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -